Egemen Bağış 'Sessiz kalanlar Molla'nın idamından ders almalı'

/ Kaynak: CHA
Egemen Bağış 'Sessiz kalanlar Molla'nın idamından ders almalı'

Politika Haberleri  / CHA

Egemen Bağış, dünya kamuoyunun tüm tepkilerine rağmen Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edilmesini eleştirdi.

Macaristan ve TOBB ile bağlı odalar arasında vize kolaylığı mutabakat zaptının imzalanması toplantısında konuşan Egemen Bağış, Bangladeş'ten gelen bir haberin herkesin yüreğini burktuğunu ifade etti. Bağış, "İslami liderlerden Sayın Abdülkadir Molla'nın Türkiye'nin çabalarına rağmen idam edilmiş olmasını, insanlık adına çok üzücü bulduğumu özellikle vurgulamak istiyorum. Bangladeş'in yanı başındaki Pakistan'da Ziyaül Hak'ın darbe yapmasının ardından Başbakan Butto'yu idam çıkartıldığını hatırlatarak ''O zaman da Türkiye, Butto'nun idamını engellemek için elinden gelini ortaya koymuştu. Ama maalesef o idam yine engellenmemişti. O idamdan sonra Pakistan hala huzur bulamadı. Bangladeş'in de bu hatayı işlemiş olması bizi gerçekten tedirgin ediyor. Dost ve kardeş Bangladeş halkın yaşama ihtimali olan çalkantılar için şimdide büyük üzüntü duyuyoruz." şeklinde konuştu.
"SESSİZ KALANLAR UMARIM Kİ O SÖZLERDEN DERS ALIR" nbsp;
İslam ve Batı dünyasını Molla'nın idamı konusunda yeterli duyarlılığı göstermediğini düşünen AB Bakanı Bağış, "Sayın Molla'nın idam edilmeden önce söyledikleri gerçekten ibret vericidir. Ümit ederiz ki bu konuda sessiz kalan, özellikle İslam dünyasının bazı liderleri ve batının bazı demokrasi münafıkları, o son cümlelerden almamaları gereken dersleri alırlar." sözlerine yer verdi. Abdülkadir Molla, idamdan önce, "Ben sadece İslami bir partinin lideri olduğum için öldürülüyorum. Ben hiçbir suç işlemedim. Sadece bir Müslüman olduğum için asılıyorum. Bu hükümet benim bu suçlardan hiçbirini işlemediğimi çok iyi bildiği halde beni öldürüyor. Sadece Cemaat-i İslami'nin lideri olduğum için."demişti.(cihan)
İşte Molla'nın son sözleri
Abdulkadir Molla'nın avukatı Tajul İslam, Molla'nın idam edilmeden önce, 'sadece İslami bir partinin lideri olduğu için öldürüldüğünü' söylediğini belirttiBangladeş Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatı Tajul İslam, Molla'nın idam edilmeden önce, "sadece İslami bir partinin lideri olduğu için öldürüldüğünü" söylediğini belirtti. Avukat Tajul İslam, Molla'nın idam edilmeden hemen önce söylediklerini AA'ya aktardı.Aile üyelerinin verdiği bilgiye göre, Abdülkadir Molla, idamdan önce, "Ben sadece İslami bir partinin lideri olduğum için öldürülüyorum. Ben hiçbir suç işlemedim. Sadece bir Müslüman olduğum için asılıyorum. Bu hükümet benim bu suçlardan hiçbirini işlemediğimi çok iyi bildiği halde beni öldürüyor. Sadece Cemaat-i İslami'nin lideri olduğum için. Benim şehadetimi Bangladeş İslam devleti için kullanın" dedi. AA muhabirlerinin telefonda görüştüğü İslam, Bangladeş Anayasası dikkate alındığında bu yaşananların "inanılmaz" olduğunu belirterek 15 günlük sürenin beklenmediğini vurguladı. Molla'nın başkanlık affını istemediğine dikkati çeken İslam, nbsp;"Mevcut hükümetin zalim ve katil olduğunu ve bu affa ihtiyaçları olmadığını" ifade etti. nbsp;
Ülkede karışıklık uyarısı
Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuracaklarını bildiren İslam, Cemaat-i İslami üyelerine yönelik davaları bir bütün olarak mahkemeye götüreceklerini belirtti. İslam, bunun zaman alacağını ve bu süreçte ülkede karışıklıklar çıkabileceğini kaydetti. Bangladeş'in ikiye bölündüğünü dile getiren İslam, "İnsanlar bu yargılamayı doğru bulmuyor. Önümüzdeki günlerde neler olabileceğini bilemiyoruz" diye konuştu. Ülke çapında gösterilerin şimdiden başladığına değinen İslam, Dakka'da 5 bin polis ve askerin alarma geçtiğini ve göstericilere ateş açıldığını söyleyerek bugün daha fazla gösteri yapılacağını ve Bangladeş'in kitlesel eylemlere sahne olacağını söyledi. "Abdülkadir Molla'nın idamının diğer idam kararlarına emsal teşkil edeceğini" anlatan İslam, Bangladeş Mahkemesinin bugün yeniden toplanarak haklarında idam kararı verilen diğer Cemaat-i İslami üyelerinin cezalarını infaz etmeye çalışacağını bildirdi. İnsanların Bangladeş sokaklarında birbirlerini öldürdüğünü söyleyen İslam, ülkenin şimdiden iç savaşın içinde olduğu uyarısında bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dahil, birçok uluslararası kuruluşun idamın durdurulması için çağrıda bulunduğunu hatırlatan İslam, Bangladeş hükümetinin kimseyi dinlemeyerek idamı gerçekleştirdiğine işaret etti. "Durumun Suriye'deki gibi bir iç savaşa dönüşmesinden endişeliyiz" "Bangladeş hükümetinin kibrinin ve siyasi rakiplerine karşı tutumunun ülkede iç karışıklıklara sebep olduğunu ve bu durumun Suriye'deki gibi bir iç savaşa dönüşebileceğinden endişe ettiklerini" söyleyen İslam, hükümetin gücünü kaybetmekten korktuğu için bu tür eylemler gerçekleştirdiğini ve bu idamın hükümet açısından daha da kötü sonuçlar doğuracağını kaydetti. Bangladeş'in 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için Bangladeş hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanan Molla, 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. nbsp;Bangladeş'in İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için temyiz Mahkemesine başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinin hükmünü onayan temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da Molla'nın idam cezasının uluslararası standartları karşılamadığını ifade etmiş, yürütmenin durdurulması çağrısında bulunmuştu.
Muhalefetteki Cemaat-i İslami, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimler için yargıya müdahale ederek siyasete alet ettiğini, toplumsal ayrışmaya neden olduğunu ve yargılamanın uluslararası hukuk standartlarına hiçbir şekilde uygun olmadığını vurguluyor.
Bangladeş Molla'yı idam etti, Erdoğan'ın çabası da yetmedi nbsp;
Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, Abdülkadir Molla'ya 'insanlığa karşı suç işlediği' iddiasıyla verilen idam cezasını onayladı. Bangladeş'te Yüksek Mahkeme'nin, Cemaat-i İslami Partisi yöneticisi Abdülkadir Molla'ya "insanlığa karşı suç işlediği" iddiasıyla verdiği idam cezası infaz edildi. Abdülkadir Molla, 1971 yılındaki Bağımsızlık Savaşı döneminde Pakistan birlikleriyle işbirliği yapmakla suçlanıyordu. Molla'nın idamının engellenmesi için başta Başbakan Erdoğan olmak üzere birçok lider devreye girmişti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da karardan dönülmesi için çaba sarfetmişti. Bangladeş buna rağmen infazı gerçekleştirdi. İdam sonrasında ülkede çıkan çatışmalarda 13 kişi öldü. Abdülkadir Molla'nın avukatı, Bangladeş'in akıbetinin Irak gibi olmasından endişe ettiklerini belirtti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'de merhum başbakan Adnan Menderes'i haksız yere idam edenleri tarihin hayırla yâd etmediğini belirterek, "Abdülkadir Molla'yı haksız yere idam edenleri de tarih hayırla yâd etmeyecektir. Abdülkadir Molla, bu haksız kararı infaz edenlerden çok daha uzun yaşayacaktır" diye konuştu. Uluslararası Af Örgütü ise, idamın "utanç verici bir durum" olduğunu bildirdi. Pakistan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Liyakat Beluç da "Bu, adaletin infazıdır. Yarın (bugün) Pakistan genelinde bu infazı kınayan protestolar düzenleyeceğiz" dedi. (aa)

Politika
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...