Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Filistin'de iki devletli çözüm şart

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Filistin'de iki devletli çözüm şart

Politika Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Dağlık Karabağa'dan dünyaya mesaj verdi. İsrail ve el Kassam Tugayları arasında yaşanan çatışmalarda sivillerin öldürülmesini kınadıklarını belirten Fidan, kanın durması için iki devletli çözümün şart olduğunu söyledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Bakanlar Konseyi'nin 27'nci toplantısı Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde yer alan Şuşa şehrinde gerçekleşti. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katıldı. Burada bir konuşma yapan Fidan, Filistin'de yaşanılanlarla ilgili dünyaya mesaj verdi.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ŞART"

Bölgede eşi görülmemiş bir savaş gerçekleştiğini vurgulayan Hakan Fidan "Sivillere yönelik saldırıları kınıyoruz. Bölgede sükunetin sağlanmasına büyük önem veriyoruz. Bütün taraflarla olan temaslarımızda, küresel ölçekte güvensizlik ve istikrarsızlığa yol açacak daha fazla coğrafi gerilimden kaçınma ihtiyacının altını çiziyoruz. Yaşadığımız şey, iki devletli çözümün Ortadoğu'da sürdürülebilir ve adil barışın tek yolu olmaya devam ettiğinin bir başka göstergesi” dedi.

"DÜNYA GERİLİMLER ÇAĞINDA"

Dünyanın jeopolitik değişimler ve gerilimler çağında olduğunu vurgulayan Fidan "Jeo-ekonomik manzara da buna göre değişiyor. Küreselleşen dünyada, bölgesel dinamikler ve bölgesel entegrasyon daha da büyük önem kazandı. ECO bu amaca hizmet ediyor. Bölgesel işbirliği, ekonomik büyüme, istikrar ve refah için başarılı bir platform olduğunu kanıtlamıştır. Bu yeni dönemde, ekonomik entegrasyonu teşvik etmek, ticareti kolaylaştırmak ve bağlantıyı geliştirmek için ortak çabalar etkili olacak. Eşit derecede önemli olan, engelleri azaltmak, gümrük prosedürlerini kolaylaştırmak ve yatırımları teşvik etmek. Bu bağlamda, ECO Ticaret Anlaşması (ECOTA) bölge içi ticareti geliştirmek için elimizdeki stratejik bir araç. Bunun tam olarak uygulanmasını sağlamak için birlikte çalışmalıyız. Bağlantının geliştirilmesi, bölgemizin büyümesi için çok önemlidir” diye konuştu.

"OTUZ YILLIK İŞGALİ SONLANDIRAN GARDAŞLARIMIZI ALKIŞLIYORUZ"

Bakan Fidan, Şuşa'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek "Bu buluşmayı kadim Şusa'da gerçekleştirebilmek muazzam bir mutluluk ve gurur kaynağı. Otuz yıllık işgalin sona ermesi ve tarihi bir adaletsizliğin onarılması için Azerbaycanlı kardeşlerimizi alkışlıyoruz. Şimdi bütün çabaları ECO coğrafyanın stratejik merkezinde yer alan Güney Kafkasya'da kalıcı barış, istikrar ve güvenliğe odaklanmanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

"ZENGEZUR KORİDORUNU GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"

Türkiye, Orta Koridorun yanı sıra İstanbul-Tahran-İslamabad Demiryolu ve EİT fiber optik projesinin daha da geliştirilmesi de dahil olmak üzere altyapı geliştirmeye karalı olduğunun altını çizen Fidan, “Bu girişimler, sınırlarımızdaki ekonomik potansiyeli açığa çıkararak malların ve insanların hareketini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Güney Kafkasya'daki yeni dinamikler göz önüne alındığında, ivmeyi de yakalamalı ve Zengezur Koridorunu bütün ECO üyelerinin yararına gerçeğe dönüştürmeliyiz" şeklinde konuştu.

"KKTC DE TOPLANTILARA DAVET EDİLMELİ"

ECO'nun gözlemcileriyle daha güçlü olduğunu belirten Fidan "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk Devleti adı altında ECO'nun üç gözlemcisi arasında yer almakta. Aslında, ortak çalışmamıza katkılar sağlayan en aktif gözlemci. Gözlemcilerin bütün ECO toplantılarına ve zirvelerine davet edilmesi ve açıklama yapmalarına izin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Taşkent'teki ECO Zirvesine davet edileceğinden eminiz. Türkiye, dünya ekonomisindeki gerçek rolünü ve payını elde etmek için üzerine düşeni yapmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI'NDAN TALİMAT

Afganistan'da yaşanan depreme de değinen Hakan Fidan, sözlerini şöyle tamamladı: Her zaman olduğu gibi Afgan kardeşlerimizin yanında kararlılıkla durmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine acil insani yardımlarla birlikte arama kurtarma personelinin yanı sıra acil sağlık personeli de bölgeye sevk ettik.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...