Demirtaş'tan TRT'ye suç duyurusu
Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş TRT hakkında suç duyurusu ve tazminat davası açtı.
Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 ve TRT 1 kanalları, haber müdürleri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu hakkında cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, Anayasa'nın temel ilkelerine, kanunlara ve nihayetiyle YSK'nın tespit ettiği anlayışa ters düşen yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulundu. Ayrıca 100 TL'lik manevi tazminat davası açtı. HDP'den yapılan yazılı açıklamada, suç duyurusu dilekçesi de paylaşıldı. Buna göre suç duyurusunda "Bir kamu yayıncısı olarak TRT'nin tüm adaylara eşit mesafede ve tarafsız bir biçimde yayın gerçekleştirmesi Anayasal ve yasal bir zorunluluktur." vurgusu yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, genel ve yerel seçimlerden faklı olarak adaylar arasında seçim yayınları eşitliğinin daha kolay sağlanabileceği koşullara sahip olduğu belirtilen duyuruda, "Yayıncı kuruluşlar, bu üç adayın seçim çalışmalarının yayınlarken rahatlıkla eşitliği sağlayabilirler. Bu durum, seçimin demokratik koşullarda gerçekleşmesinin zaruri şartıdır. Yani bu seçim sürecinde, adayların Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş olma dışındaki görev/sıfatlarının hiçbir önemi yoktur ve olmamalıdır." denildi.
Ardından şöyle devam edildi: "Durum böyle iken, 01.07.2014 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin cumhurbaşkanı adayının açıklandığı aday tanıtım toplantısını TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 11.30 ile 13.20 arasındaki 1 saat 50 dakika boyunca canlı olarak ve kesintisiz baştan sona ekrana getirilmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin cumhurbaşkanı adayının açıklandığı toplantının naklen yayınlandığı buna karşın diğer cumhurbaşkanı adaylarının kamuoyuna açıklanmasında ve sonraki seçim çalışmalarında ise aynı yöntem ve sürelere riayet edilmediği görülmüştür. Seçim takvimi başladıktan sonra, cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün etkinlikleri canlı ve haber programlarında çok geniş bir şekilde yer alırken, diğer adaylar Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın çalışmalarına ise TRT'ye bağlı kanallarda neredeyse hiç yer verilmemiştir. RTÜK SKAAS'tan (Sayısal Kayıt Analiz ve Arşiv Sistemi) kayıt sisteminden yaptığımız çalışmaya göre, 4-5-6 Temmuz günlerindeki TRT yayınlarını mercek altına aldığımızda cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan eksenli yayınların TRT haber ve programlarına damgasını vurduğunu gördük. Bu tarihlerde üç cumhurbaşkanı adayı ile ilgili 3 günlük yayın süreleri şöyledir: TRT Türk: Recep Tayyip Erdoğan 305 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 0 dk ve Selahattin Demirtaş 0 dk.
TRT 1: Recep Tayyip Erdoğan 24 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 2 dk 5 sn, Selahattin Demirtaş 0 dk. TRT Haber: Recep Tayyip Erdoğan 204 dk, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu 1 dk 20 sn, Selahattin Demirtaş 45 sn. (taziye haberi.) Bunların çoğu normal yayın akışı kesilerek canlı bağlantılarla gerçekleşmektedir. Belirtmek gerekir ki, bu sürelere yapılan tartışma programları ile Recep Tayyip Erdoğan'ı övücü nitelikteki cımbızlanmış seçim röportajları dâhil değildir.
TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 Ve TRT 1 kanallarının Anayasa'da ifadesini bulan 'seçme ve seçilme hakkı' başta olmak üzere demokratik hukuk devleti ilkeleri ve seçimlerle ilgili hukuku tespit eden YSK kararlarını açık biçimde ihlal ettiği görülmektedir. Kamu kurumu sıfatıyla TRT'nin bu anlayışı hukuki bakımdan kabul edilemezdir. Anayasa tarafından tespit edilen Demokratik Hukuk Devleti fikri bahsi edilen yayın politikasıyla aşınmış ve zarar görmüştür. Sorumlu kişiler bu yayıncılık anlayışı ile Anayasal bir suç işlemiştir. Bunun yanında Radyo Televizyon Üst Kurulu'da denetim görevini yasal anlamda gerçekleştirmediğinden RTÜK de ayrımcı bir politika izlemiş ve ayrımcılığa onay vermiştir. Sanıkların suç teşkil eden tutumları adli soruşturmayı gerekli kılmış ve sayın makamınıza müracaat zorunluluğu doğmuştur."
Demirtaş, suç duyurusunda suçlamaya dayanak konu ile ilgili yetkililerin şüpheli olarak tespit edilerek haklarında gerekli kovuşturmanın yapılması için savcılığın soruşturma açması ve nihayetiyle kamu davası açılması talebinde bulundu. Demirtaş ayrıca "şahsında meydana gelen teessürün tamir ve tazmini amacıyla" TRT'ye 100 TL manevi tazminat davası da açtı.