CHP 'değişim' dedi: Yeni genel başkan Özgür Özel

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

Politika Haberleri  / Haber Merkezi

CHP’de iki gün sürecek tarihi kurultayda ikinci turda kazanan 'değişim' oldu. Ekrem İmamoğlu, partinin yeni genel başkanının Özgür Özel olduğunu duyurdu. Özgür Özel 812 oyla birinci olurken, Kemal Kılıçdaroğlu 536 oyda kaldı.

Mayıs ayında yapılan seçimlerde Cumhur İttifakı’na karşı bir kez daha yenilgi alan CHP, değişim taleplerinin gölgesinde kurultayı gerçekleştirdi. CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla dün Ankara Spor Salonu'nda saat 10.00'da başladı. Saat 21.00 itibarıyla oy verme işlemine geçildi. Ayrı bir salonda gerçekleştirilen oy verme işlemi 1366 kurultay delegesinin 23 sandıkta tercihini yapması ile tamamlandı. Oy verme işlemi Seçimde salt çoğunluk sağlanamadığından seçim ikinci tura kaldı.

İKİNCİ TURDA KAZANAN ÖZGÜR ÖZEL

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın ikinci tur oylamasında Manisa Milletvekili Özgür Özel genel başkan seçildi. Saat 00.30 itibarıyla başlayan ikinci tur seçiminde oy kullanma işlemi saat 02.30'da tamamlandı. Oy sayımının ardından Özgür Özel'in 812 oy alarak CHP'nin yeni genel başkanı olduğu açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

CHP eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum." denildi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Özel, CHP'nin, Ankara Spor Salonu'nda yapılan 38. Olağan Kurultayı'nda "genel başkan seçildiğinin" açıklanmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.

Hayatının en büyük gururunu ve onurunu yaşadığını belirten Özel, CHP'nin ve Türkiye'nin 100'üncü yılında verilen bu onurlu görevi yerine getiren partililere şükranlarını sundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da teşekkür eden Özel, "Sırtıma, omzuma yüklemiş olduğunuz sorumluluğun farkındayım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet Paşa'nın, Bülent Ecevit'in, Deniz Baykal'ın, Murat Karayalçın'ın, Hikmet Çetin'in, Altan Öymen'in ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğunda oturmak, onların emanetine sahip çıkmak, bundan sonra benimle birlikte hepinizin görevidir. Ben sizlere güveniyorum." dedi.

Ailesine ve öğretmenlerine de teşekkür eden Özel, salondan CHP'nin 130 milletvekiliyle, 81 il başkanıyla el ele omuz omuza çıktığını söyledi. Özel, delegelerin tamamını kendisine oy vermiş olarak kabul ettiğini ifade ederek, tüm delegelere şükranlarını sundu.

BÜYÜK BİR ZAFERİ KAZANACAĞIZ

Bu zor süreçte hiçbir kırgınlık çıkarmayacağına söz veren Özel, şunları kaydetti:

"Grubumuz, pazartesi sabahından itibaren Plan Bütçe Komisyonundaki mücadelesine büyük bir enerjiyle ve tek yumruk devam edecek. Bizler de hep birlikte 5 ay sonraki çok önemli yerel seçim sürecine odaklanacağız. Buradan 1,5 milyon üyemize diyorum ki biz, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında yaşadığımız büyük üzüntüyü telafi etmek, yüzleri güldürmek, ikinci yüzyıla zaferle girmek için örgütümüzle yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum. Durmayacağız, çalışacağız. Omuz omuza çalışacağız, elimizdeki belediyelerin tamamını yeniden kazanacak, yanlarına yenilerini ekleyecek ve hep birlikte büyük bir zaferi kazanacağız. Ben buna inanıyorum."

Özel, örgüte verdiği bütün sözleri tutacağını belirterek, Parti Meclisi sürecini görüşmek üzere 81 il başkanını davet etti. Ön seçime, demokratik tüzüğe yönelik verdikleri sözleri tutacaklarını dile getiren Özel, Hatay ve Osmaniye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

CHP 'değişim' dedi: Yeni genel başkan Özgür Özel

Genel başkan adayları Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu oylarını kullandı. Kılıçdaroğlu 1 numaralı sandıkta, Özel ise 3 numaralı sandıkta oy verdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da CHP Kurultayı'na bir tebrik mesajı gönderdiği Divan Başkanlığı tarafından açıklandı.

KURULTAY SONUÇ BİLDİRGESİ KABUL EDİLDİ

CHP 38. Olağan Kurultayı sonuç bildirgesi kabul edildi. CHP 38. Olağan Kurultayı'nda kabul edilen sonuç bildirgesinde, ülkede güçler ayrılığı ilkesine dayanan, etkin ve hızlı kararlar alabilme kabiliyetine sahip, yasama organı güçlü, denge ve denetleme mekanizmaları etkili bir şekilde işleyen, demokratik ve laik bir sistemin kurulacağı ifade edildi.

CHP 'değişim' dedi: Yeni genel başkan Özgür Özel

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KILIÇDAROĞLU'NA HANÇER CEVABI

Değişimcilerin adayı Özgür Özel alkışlar eşliğinde konuşmasını yaptı. Mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugünkü kurultayda yaptığı "hançer" açıklamasına cevap veren Özel, "Hiç üzerime alınmadım. CHP'de hançer olmaz ama bizim partide kılıç da olmaz" dedi. Özel kurultay için verdiği mesajında ise "Türkiye siyasetini değiştirmeye geldik" ifadelerini kullandı.

Özgür Özel'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Memleketimin dört bir yanında altı oklu bayrağı sallayanlara, Soma’da, Zonguldak’ta, Bartın’da yerin yüzlerce metre altında çalışanlara, İzmir’de Agrobay’da direnen kadınlara, Silivri’de Bakırköy’de hepimizin yerine yatan Can Atalay’a, Tolga Şardan’a, Osman Kavala’ya, Selçuk Mızraklı’ya, Selahattin Demirtaş’a selam olsun.

Burada bize ve kendinize yeni bir görev vereceksiniz. Bu görev Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında CHP’yi yeniden iktidar yapma görevidir. Partimiz, 1979’dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu yapmayı beceremedik. 

Hiç üstüme alınmadım. CHP’de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. En iyi siz bilirsiniz ki ne partide ne partililer de hançer olmaz ama kılıç da olmaz. Seçimlere 2 gün kala atadığınız bir arkadaşıma sordum dediğiniz kişi Hasan Cengiz çıktı. Bu Cengiz, bir kılıç getirmiş, üstüne de şöyle paylaşmış, 'Değişimciler için kılıçlar çekildi.' Değişim diyenlere kılıç çekecek olanların alnını karışlarım."

CHP 'değişim' dedi: Yeni genel başkan Özgür Özel

KILIÇDAROĞLU: KEŞKE YÜZÜME SÖYLESEYDİN

Özgür Özel'in konuşmasının ardından, CHP Genel Başkanı ve adayı Kılıçdaroğlu söz aldı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarında öne çıkan başlıklar:

"Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık kimse yoktur. PM’de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz ya keşke yüzüme söyleseydin.

Benim hala ABD'ye, İngiltere'ye neden gittiğimi öğrenmemişse; Türkiye'ye teknoloji getireceğiz, hala bundan haberi olmayan bir kişi varsa ve partide görev yapıyorsa beni dinlemiyor demektir.

Sanki örgüt hiç yok, ben tek başımayım. Olayları çarpıtarak anlatmak doğru değil. Genel başkan sağduyulu olmalı. Özgür kardeşimi severim, uzun süredir beraberiz. Belediye başkan adayı olacağım dedi, oldu. Milletvekili olacağım dedi, oldu.

Genel başkanlarda çifte standart olmaz. İşin özü budur. Size inanıyorum. Her kuruşun hesabını vermeye hazırız. "

AKŞENER'E AĞIR SÖZLER

İmamoğlu'nun açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında 6'lı masada yaşananlara değindi. Akşener'e sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım." dedi.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

"6 lider oturduk. bu tabloyu kısmen anlattım ve kendilerine şunu söyledim; Ülkede demokrasi yok. Bir sorunlar yumağı haline geldi. Biz 6 lider tarihin bize getirdiği sorumluluğu yapmak zorundayız.

Uzun uzun anlattım. 6 parti bir araya geldik. Ülkeyi nasıl yöneteceğimiz için oturduk çalıştık. Ortak mutabakat metni hazırladık ve halkımızla paylaştık. Güçlendirilmiş parlementer sistem için çalışmalar yaptık. İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi.Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım.

Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık. Yapılan bütün kumpaslara, yalana dolana rağmen, çalıştık, yılmadık, yıkılmadık asla ve asla boyun eğmedik. Yolu doğru olanın yükü ağır olur, hançerle beraber yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil sırtımdaki hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık.

Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı.Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. Hayatın kendisi değişir zaten. İlk değişimi, 2019, en büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir.

En büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. Örneğin ne diyolardı? Bu cehape varya, Sivas'ın ötesine gidemiyordu diyorlardı. Peki bugün, bugün oralardan milletvekili çıkardık. Hangi değişimden söz ediyorsunuz? Girilemeyen yerlere girdik. CHP Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler.

Asla yan yana gelemez dedikleri insanlarla yan yana geldim, kucaklaştım. Dilimizi değiştirmek zorundaydım. Biz sadece muhalefet eden bir parti görünümündeydik. Ama öyle köklü bir değişim yaptık ki Türkiye'nin en temel sorunlarına çözüm üreten bir parti olduk. Biz hangi sorun varsa Türkiye coğrafyasında o sorunlara akılcı çözümler üreten tek partiyiz."

CHP 'değişim' dedi: Yeni genel başkan Özgür Özel

SALONDA GERGİN ANLAR

CHP Onur Üyesi Sabri Ergül, konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu'na tepki gösteren Ergül, “Kurultayın özgür üyeleri, Ecevit’in deyimiyle ‘Kapıkulu mu olacaksınız yoksa özgür bireyler mi?" ifadelerini kullandı. Ergül ayrıca, "Halk size oy vermedi. Kaybettiniz Genel Başkan sokağı dinleyin. Bizi yenebilirsiniz ama sizin rakibiniz burada değil, sizin rakibiniz iktidarda" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun partinin bütün imkanlarını kullandığını belirten Ergül, baskın bir kurultay olduğunu belirterek, "Bırakın sizi eleştirme hakkımız olsun. Demokrasi buradan başlar" diye konuştu.

Salonda kısa süreli gerginlik yaşandı.

CHP 'değişim' dedi: Yeni genel başkan Özgür Özel

İLHAN CİHANER VE ÖRSAN EYMEN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Tarihi olarak nitelendirilen kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor.  Eski milletvekili İlhan Cihaner, Kemal Kılıçdaroğlu lehine adaylıktan çekildi. Eski PM üyesi Örsan Eymen de sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Eymen, şu ifadeleri kullandı:

"CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların “yarışına” dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur."

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...