Cumhurbaşkanı Erdoğan : Sandık dışı her yol gayrimeşrudur!

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Sandık dışı her yol gayrimeşrudur!

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM yeni yasama yılı açılış töreninde milletvekillerine seslendi.

İşte konuşmadan satırbaşları


Cumhurbaşkanı olarak sizlere hitap etmenin memnuniyetini yaşıyorum. Burada bir kez daha TBMM'nin, Cumhurbaşkanlarının halk tarafından seçilmesini sağlayan anayasa değişikliği için teşekkür ediyorum. İlk kez Cumhurbaşkanını sandıkta seçen halkımıza da bir kez daha teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanının doğrudan halk nbsp;tarafından seçilmesi daha önce her seçimde yaşanan tartışmaları ortadan kaldırmıştır.Bugün şurası artık tartışmaya mahal bırakmayacak hale gelmiştir, nbsp;TBMM'yi şekillendirecek yegane vasıta sandıktır. Sandık dışındaki her yol her yöntem gayri meşrudur. Çok partili siyasi tarihimize bakıldığında uzun soluklu mücadele verebilen her siyasi görüşün sandıktan çıktığı görülecektir.


"SOKAK OLAYLARI MİLLETE AĞIR BEDELLER ÖDETTİ"
Son yıllardaki seçimler açıkça ortaya çıkarmıştır ki milletimizin asla ve asla vasilere velilere ihtiyacı yoktur.Millete ve ülkeye ait her meselenin çözüm yeri TBMM'dir. Çözüm aracı da siyasettir. Hiç kuşkusuz medya, sivil toplum örgütleri,sendikalar demokrasinin vazgeçilmez öğeleridir. Ancak bu mekanizmalar kendilerini sandığın üzerinde göremezler. Sorunları meclis içinde siyaset zemininde çözmek varken terörden, şiddetten medet umanlar kendilerini yok sayarlar. nbsp;Siyasetin dışından çözüm arayışları ülkemize çok ağır bedeller ödetti.


"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ KALKMASI ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜNÜ AÇTI"
Türkiye'deki her çözümün yeri TBMM'dir. İnanıyorum ki bundan sonra Meclis ve siyasetin saygınlığı en üst derecede devam edecektir. Demokrasi ve özgürlük ortamı Türkiye'nin varlığını tehdit eden değil tam aksine Türkiye'yi güçlendiren olgular olmuştur. Özellikle son 12 yıl içinde kaldırılan her yasak toplumda huzurun artmasına zemin hazırlamıştır. Cesaretle üzerine gidilen her mesele 70 milyonun kardeşliğini daha da pekiştirmiştir. Türkiye'nin korkarak, çekinerek varabileceği hiçbir seviye yoktur. Bölünme,parçalanma gibi senaryoların geçersiz korkular olduğu ortaya çıkmıştır. Kültürel kimliklere gösterilen saygı Türkiye'yi daha huzurlu bir ülke haline getirmiştir. 10 yıllardır manasızca sürdürülen başörtü yasağının kalkması özgürlüklerin önünü açmış, Türkiye'yi tabii mecrasına sevk etmiştir.


"BU KANI DURDURMAK HEPİMİZİN GÖREVİ"
Çözüm sürecinin demokrasi açısından hayati açıda önem taşıdığını bugün bir kez daha belirtmek isterim.Hiç bir anne baba evlat acısı yasamak istemez. 30 yıldır devam eden şiddet ortamı son 2 yılda farklı bir mecraya girmiştir. Evladı dağa kaçırılan anne babaların itirazlarını orataya koyduğu bir süreç yaşıyoruz. Bu süreci hazmedemeyenler var. Son günlerde sergilenen çözüm sürecini önlemeye yönelik tahrik girişimleri sadece bu girişimleri yapanlara zarar verecektir. Türkiye'nin çözüm yolundaki bu kararlı duruşunun karşısına geçmek akıntıya kürek çekmektir. Her türlü kaygı, endişe bu çatı altında hoşgörü içerisinde mutlaka tartışılmalı ve müzakere edilmelidir. şiaysi partilerimiz şiddetle aralarına mesafe koymalı, kararsızlığı bir tarafa koyarak çözüm tarafında olmalı. Akan kan bizim evlatlarımızın kanı, bu kanı durdurmak hepimizin görevi.


"DEVLET İÇİNDEKİ ÇETELERE ASLA PRİM VERİLMEYECEK"
Daha önce de ifade ettim. Yeni Türkiye'de vatandaş ayrımı yoktur, bütün vatandaşlar eşittir. Yeni Türkiye'ye bir direnç söz konusu. Siyasetin burada kararlı bir duruş göstermesi gerekmektedir. Vesayet eski Türkiye'nin bir özelliğidir. Paralele devlet yapılanması siyasi meşrutiyete sahip olmadan siyaseti şekillendirmek amacındadır. Siyaset bu girişime taviz veremez. Türkiye'nin yaşadığı son iki seçim paralel yapının siyaseten tasviyesidir.Herkes bilmelidir ki sınırı ve ahlaki olmayan bir yapi kimseye fayda sağlamaz. Yeni Türkiye devlet içinde çetelere asla prim vermeyecektir. Özellikle yargı içinde bir çetenin güç kazanması ve tüm toplumu dizayn etmesine asla göz yumulmayacaktır.


"YENİ ANAYASA BİR AN ÖNCE YAPILMALI"
Bu meclis yeni bir anayasa yapacak güce ve iradeye fazlasıyla sahiptir. 70 milyonun ortak isteği olan yeni anayasa bir an önce yapılmalı, Türkiye prangalarından bir an önce kurtulmalıdır.2015 seçimlerinin hemen ardından meclisteki tüm partiler bir araya gelip yeni anayasayı yazabilmelidir. Sayın başkan ve değerli milletvekilleri içinde bulunduğumuz coğrafyada çok büyük değişikliklerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bölgedeki gelişmeler karşısında herkes susabilir ama Türkiye'nin böyle bir seçeneği yoktur. Libya'da, Mısır'da, Filistin'de yaşanan olaylara sessiz kalmak kendi varlığımızın inkarıdır. Büyük devlet sınırlarını kapayan değil, sınırlarının ötesine gönlünü açabilen, risklerle baş edebilen bir devlettir.


"HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ"
Avrupa'nın tamamını Suriye'den kabul ettiği mülteci sayısı 130 bindir. Türkiye'nin kabul ettiği misafir sayısı 1,5 milyonu geçti. Bununla gurur duyuyoruz.Irak ve Suriye'den gelenlerin inançlarını mezheplerini sorgulayan değil, onları barındıran, giydiren doyuran bir Türkiye var. Vatandaşlarımız IŞİD'in elindeyken yapılan bazı haberler çok büyük bir talihsizlik olmuştur. İstihbaratımız çok soğukkanlı davranak hayırlı bir sonuç milletimize kazandırılmıştır. Teröre karşı verilecek mücadelede her türlü işbirliğine açığız. Ama şunu da ifade edeyim Türkiye kendini kullandıracak bir ülke değilidir. Türkiye bölgedeki her tarafla iletişim kurabilen bir ülkedir. Türkiye'nin uyarı ve önerileri dikkate alınmalıdır.


"ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ"
Bu yıl 1914'te başlayan ve bizi derinden etkileyen 1. dünya savaşının 100. yılı. 100 yılın ardından bölgemiz yeniden şekillenirken Türkiye gelişmelere seyirci kalacak değildir. Her türlü ayrımcılığa içerde olduğu gibi dışarda da karşıyız. Kime yönelirse yönelsin şiddetin her türlüsüne karşıyız. AB'ye tam üyelik konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Tesis ettiği güven ve istikrar sayesinde Türkiye 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürüyor.12 yıl önce telafuz edildiğinde hayal edilemeyen nice hedef bugün gerçek oldu.Türkiye IMF'ye borcu olmayan hatta IMF'ye borç verebilecek bir ülke haline geldi. Türkiye'yi yüksek hızlı trenle tanıştırdık.Burslarla, yurtlarla eğitimin önündeki engelleri kaldırdık. Sağlık sistemi yeniden yapılandırıldı. 64 şehir hastanesi ülkemize 2-3 yıl içinde kazandırılmış olacak.


"ÇATIŞMAYA SARFEDECEK TEK BİR SANİYEMİZ YOK"
Gerilime, çatışmaya sarf edecek artık tek bir saniyemiz yok. Türkiye sanal gerilimler yüzünden enerjisini yıllar boyunca heba etmiştir. Türk,Kürt,Arap diyerek aslında zenginliğimiz olan bu farklılıklar yıllarca enerjimizi tüketmiştir. Bölgemizin büyük değişim yaşadığı bu dönemde Türkiye bütün bu krizlerden kazançlı çıkacak tecrübeye sahiptir. Enerjimizi heba etmek yerine kardeşliğe yürüyeceğiz. Şiddet ve sokaka eylemelerinin gölgesinde değil Türkiye'yi büyütme çabasında olan bir siyaset Türkiye'yi uçuracaktır. Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak anayasanın çizdiği ilkeler çevresinde ülkemin ve milletimin hizmetinde olacağımı belirtmek isterim. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...