Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi'nde Gazze çağrısı: Kalıcı ateşkese vesile olmasını temenni ediyorum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi'nde Gazze çağrısı: Kalıcı ateşkese vesile olmasını temenni ediyorum

Politika Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrimiçi gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır." diyerek İsrail'e tepkisini bir kez daha gündeme getirdi. İsrail Gazze arasındaki ateşkese değinen Erdoğan kalıcı olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çevrimiçi gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'ne video konferansla katıldı.  

Kutsal kitapları hedef alan saldırıların da G20 bildirgesinde kınanmasını isabetli bulduğunu dile getiren Erdoğan, “Son zirvemiz G20'nin küresel meselelerin çözümündeki önce rolünü bir kez daha teyit etti. Bizim de güçlü destek verdiğimiz Afrika Birliği'nin daimi üyeliğe kabulü ile G20'nin nüfus alanı daha da arttı. Kutsal kitapları hedef alan saldırıların da G20 bildirgesinde kınanmasını son derece isabetli bulduk. Yeni Delhi sonrasında takibini yapacağımız unsurlardan biri de çok taraflı kalkınma bankalarının geliştirilmesiydi. Küresel büyüme, finansman koşullarındaki daralma, jeopolitik gerilimler, uluslararası ticarette artan korumacı eğilimler, iklim değişikliği ve çevre sorunları gibi bir dizi faktörün etkisiyle yavaşlamaya başlamıştır.” dedi. 

Konuşmasının devamında, “Kalkınmanın temel unsurlarından bir diğeri toplumun tüm bireylerinin bu mücadelenin bir parçası haline getirilmesidir. Bu anlayışla bildiğiniz gibi 2015 dönem başkanlığımız sırasında kadın 20 grubunun kurulmasına liderlik ettik. Yeni tesis ettiğimiz kadının güçlendirilmesi çalışma grubu ile Antalya'da attığımız bu adımı daha da güçlendirmiş oluyoruz.” İfadelerini kullandı. 

“İSRAİL 14 BİN SİVİLİN EN TEMEL HAK OLAN YAŞAMA HAKKINI ONLARIN ELİNDEN ALDI”

Gazze’deki insanlık dramına değinen Erdoğan, Yeni Delhi zirvesinden bu yana G20 ülkeleri olarak karşılaştığımız sınamalara sürekli yenileri ekleniyor. Ukrayna'daki savaş devam ederken, 7 Ekim'de bir başka krize uyandık. Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan trajedi artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Biliyorsunuz 2 gün önce 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü. 7 bine yakın masum Filistinli çocuk maalesef bugünü göremedi. Çünkü İsrail yönetimi bu çocuklarla birlikte 14 bin sivilin en temel hak olan yaşama hakkını onların elinden aldı. Elini vicdanına koyan herkesin kabul edeceği üzere bu yaşananların (İsrail'in Gazze'ye saldırıları) hiçbiri kendini savunma hakkıyla açıklanamaz.” diye dile getirdi. 

“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜN TESİSİNDE İNİSİYATİF ALMAYA ÇAĞIRIYORUM”

Liderleri tepkilerini dile getirmeleri için uyaran Erdoğam Gazze'de olanlar tahammül sınırını aştı. Yaşananların hiçbiri kendini savunma hakkıyla açıklanamaz. Burada savaş suçu, insanlığa karşı suç işlenmektedir. Biz hiçbir şekilde sivillere dönük eylemleri masum ve meşru görmüyoruz. Buradaki liderleri de Müslüman, Hristiyan, Yahudi diye ayırmadan tepki vermeye davet ediyorum. Bağımsız bir Filistin'in kurulması gerektiğini gördük. Sizleri (G20 liderleri) iki devletli çözümün tesisinde inisiyatif almaya çağırıyorum.” Şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE SORUMLULUK ÜSTLENMEYE HAZIR”

Ateşkes ve rehine takasıyla ilgili konuşan Erdoğan, “Türkiye olarak, garantörlük dahil kurulacak yeni güvenlik mimarisinde başka ülkelerle birlikte sorumluluk üstlenmeye hazırız. İnsani yardımlarımızı da devam ettiriyoruz. Rehine takası olumlu bir gelişmedir. Kalıcı ateşkese vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...