CHP’li delegeler 'değişim' dedi: Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni başkan Özgür Özel

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
CHP’li delegeler 'değişim' dedi: Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni başkan Özgür Özel

Politika Haberleri  / HABER MERKEZİ

CHP’de beklenen kurultay gerçekleşti. Özgür Özel ilk turda Kılıçdaroğlu’na 18 fark atsa da salt çoğunluğu sağlayamadı. Özel, ikinci turda zaferini ilan etti.

ESMA ALTIN VE FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yeni genel başkanını seçmek için 38. Olağan Kurultayı’nı topladı. Sloganı “İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik” olan kurultayın ilk günü, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in yarışına sahne oldu.

“CHP’Yİ KARIŞTIRDILAR”

Kurultayda yaptığı konuşmada hem Meral Akşener’i hem de değişimcileri eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu “Sevgili örgütüm, sizleri zaman zaman üzdüm. Ama asla sizi utandıracak hiçbir şey yapmadık. Hep sizler ve Türkiye için mücadele ettim. Seçimden önce altı parti bir araya geldik. Ülkeyi nasıl yöneteceğimizi oturduk, konuştuk. Ortak mutabakat metni hazırladık. İş Cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince, masadan kalkmalar ve dönmeler başladı. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Beni asıl üzen, sırtımdaki yük değildi, o hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Bunu diyenler uzun süre değişmeyenlerdi. Fakat seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. CHP’yi nasıl karıştırdıklarını çok iyi biliyorum. Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın, arkadan hançerlemeyeceksin” dedi.

CHP’li delegeler 'değişim' dedi: Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni başkan Özgür Özel

“44 YILDIR İKTİDAR OLAMIYORUZ”

Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun “Hançerlendim” sözlerine “Vallahi hiç üstüme almadım. CHP’de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok” şeklinde karşılık verdi. Özel “Yeni bir hikâyeye başlamak için hep birlikte buradayız. Partimiz, 1979’dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı.  İyi niyetli çabalara rağmen bunu başarmayı beceremedik. ‘Seçimi birlikte kaybettik, hesabı sadece neden Kemal Bey ödüyor?’ diyorlar. Ben bu yaklaşıma itiraz ediyorum. Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız. Biz, partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Bütün gençler TEKNOFEST ile ilgilenirken, İHA’lar ve SİHA’ları Türkiye konuşurken bizim teknoloji, AR-GE, savunma sanayii konusunda bir uzmanımız yoktu” diye konuştu.

İKİNCİ TURDA FARK AÇILDI

Yapılan seçimde 1.366 delegeden 682’si oyunu Özgür Özel’den, 664’ü de Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana kullandı. 18 oy geçersiz sayılırken 2 delege oy kullanmadı. Oylarda 684 olan salt çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle seçim ikinci tura kaldı. Özel, bu sefer Kılıçdaroğlu’nun 536 oyuna karşı 812 oy aldı. Böylelikle Özgür Özel, CHP’nin yeni genel başkanı oldu. Sonuçlar açıklandığı Kılıçdaroğlu’nun salonda olmaması dikkat çekti.

CHP’li delegeler 'değişim' dedi: Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni başkan Özgür Özel
Değişimciler ve genel merkezciler ayrı tribünlere oturdu. Salon hâkimiyeti Kılıçdaroğlu, pankart üstünlüğü ise Özel taraftarlarındaydı.

KILIÇDAROĞLU, SOSYAL MEDYADAN TEBRİK ETTİ

Zafer konuşması yapan Özel “Sırtıma, omzuma yüklemiş olduğunuz sorumluluğun farkındayım. Eski başkanların emanetine sahip çıkmak hepimizin görevi. Bütün CHP’lilere yürekten teşekkür ediyorum. Büyük bir üzüntünün, travmanın arkasından umutsuzluğu umuda çevirmek kolay değildi. İnandık ve artık umut içindeyiz. Yarın itibariyle yerel seçime odaklanacağız. Türkiye’nin ikinci yüz yılına zaferle girmek için örgütümüzde seferberlik ilan ediyorum” şeklinde konuştu. Öte yandan, Kemal Kılıçdaroğlu, Özel’i sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tebrik etti.

CHP’li delegeler 'değişim' dedi: Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni başkan Özgür Özel

TERÖRİST DEMİRTAŞ'I KAHRAMAN İLAN ETTİLER

 Kılıçdaroğlu, selam gönderdiği tutuklu gazeteciler ile cezaevindeki Selahattin Demirtaş’ı “demokrasi kahramanları” olarak niteledi.
 Özgür Özel’i destekleyen Ali Mahir Başarır, genel merkez yanlısı belediyelerin tribünleri geceden işçilerle doldurduğunu öne sürdü. 
 İlhan Cihaner, kurultaya dakikalar kala “Bu antidemokratik yarışın parçası olmayı reddediyoruz” diyerek adaylıktan çekildi.
 “Genel Başkanımız 12 seçim kaybetti. Hepsinde mi sırtından hançerlendi” diyen Örsan Öymen de adaylıktan çekildi.
 Liderlik yarışında genel merkezciler, delegeleri yakın markaja aldı. Otellere kadar gidilerek yüz yüze görüşmeler yapıldı. 
 Değişimcilerin alkışla karşıladığı Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu “Bu kurultayla muhalefet toptan şekillenecek” dedi.
 Genel merkezciler ile değişimciler arasında sık sık ağız dalaşı yaşandı. Sloganlar atılırken karşılıklı yuhalamalar oldu. 
 Kemal Kılıçdaroğlu, İsmet İnönü’den sonra CHP Kurultayı’nda kaybeden ikinci genel başkan oldu. İnönü, 1972’deki kurultayda 507’ye karşı 709 oyla koltuğu Bülent Ecevit’e devretti.

KOLTUK UĞRUNA YALAN SÖYLÜYOR

Kılıçdaroğlu’nun masadan kalkan Akşener’i hedef aldığı sözlerine İyi Parti’den çok sert cevap geldi. İyi Parti Kurucular Kurulu üyesi Denizli Milletvekili Yasin Öztürk “Sen Selo’ya selam söylemeye devam et. Sonra da ‘Sırtımdan hançerlendim’ diye sırf koltuk uğruna utanmadan yalan söylemeye devam et. Sana değil Cumhurbaşkanlığı, CHP genel başkanlık apoleti bile fazlaymış” dedi.

 

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...