CHP'den "Türkmen" raporu

CHP'den "Türkmen" raporu

Politika Haberleri

IŞİD zulmünde kaçan Türkmenlerin bulunduğu Kerkük'ü ziyaret eden CHP heyeti tespitlerini 10 maddelik önerinin de yer aldığı rapora yansıttı.

CHP, IŞİD zulmünden kaçan Türkmenlere sahip çıkılması gerektiğini, kamplarda yaşayanların sağlık hizmetlerinden yararlandırılmasının sağlanmasını, gerekirse yurt dışı tedavilerden de faydalanabilme yollarının açılmasını önerdi.
Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki bir heyetle Türkmenlere yardım götüren CHP heyeti bölgedeki izlenimlerini raporlaştırdı. Kerkük'te Türkmenlerle görüşen CHP heyeti özellikle Telafer bölgesinden göçe zorlanan Türkmenlerin kaldığı kampta da incelemelerde bulundu. Heyet ayrıca Kadıköy, Maltepe, Ataşehir, Beşiktaş, Büyükçekmece, Şişli, Bakırköy Belediyelerinin hazırladığı 7 tırlık yardım konvoyunun teslimini gerçekleştirdi. Heyet Kerkük Valisi Necmettin Kerim, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ile görüşmeler yaptı.

CHP heyeti bölgede yaşananlar ve Türkmenlerin sıkıntılarıyla ilgili 10 maddelik çözüm önerilerine de raporda yer verdi. CHP'nin önerileri şöyle:
"-Türkmenlerin bu yalnızlığı devam ederse asimile olma tehdidi ile karşı karşıya. Türkiye, bir an önce soydaşlarına sahip çıkmalıdır.
-Başta Yahyava kampı olmak üzere Kerkük ve Erbil yakınlarındaki tüm kampların yaşanılabilir hale getirilebilmesi için Irak Devleti gerekli tedbirleri almalı.
-Bu kampların iyileştirilmesi yönünde Türkiye de derhal harekete geçmeli. Nitelikli ve insan hayatına uygun yaşanılabilir kamplar kurulabilmesi adına AFAD ve Kızılay derhal harekete geçmeli. Mutlaka konteynır kent kurulmalı.
-Başbakanlık aracılığıyla daha önce dünyanın dört bir tarafına gönderilmek üzere yürütülen yardım kampanyaları, Kerkük'teki Türkmenler içinde başlatılmalı.
-Telafer'den kaçmak zorunda kalan ve Kerkük'te bulunana tüm Türkmenlerin Türkiye gelmesi ve sınırlarımız içerisinde kurulacak kamplarda barınabilmeleri sağlanmalı.
-Kamplarda yaşayanların başta yaşlılar, kadınlar ve çocuklar olmak üzere sağlık hizmetlerinden yaralanabilmelerinin şartları oluşturulmalı, gerekirse sağlık hizmetinden yurtdışında faydalanabilmeleri sağlanmalıdır.
-Kerkük'ün genelinde, çocuklar ve kadınlara yönelik programlar başlatılmalı.
-Irak Türkmenleri'nin kendilerini yalnız hissetmemeleri için Türkiye, destek ve yardım politikaları derhal yeniden başlatmalı.
-Irak Türkmen Cephesi ile Türkiye arasında iletişimi artırmak adına tarafsız bir komisyon kurulmalı."
nbsp;
Şükran KABAN/Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...