CHP'den "Direnme hak"lı önerge

/ Kaynak: OZEL
CHP'den "Direnme hak"lı önerge

Politika Haberleri  / OZEL

Anayasa'da darbe tartışması CHP'nin "direnme hakkı"na AK Parti "darbe gerekçesi olur" dedi Yeni Anayasa'nın başlangıç metni partiler arasında tartışmaya neden oldu. CHP'nin önerdiği başlangıç metninde yer alan "direnme hakkı" ifadesine AK Parti, "Askeri darbelere zemin hazırlayacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Partiler başlangıç metni konusunda uzlaşma sağlayamadı.









Yeni Anayasa'nın başlangıç metni konusunda partiler arasında görüş birliği sağlanamazken, CHP'nin "direnme hakkı" önerisine AK Parti "Darbelere zemin hazırlar gerekçesiyle karşı çıktı. Anayasa Yazım Komisyonu'nun dünkü toplantısında yeni anayasanın başlangıç bölümünde yer alacak metin üzerinde görüşmeler yapıldı. AK Parti, başlangıç metnine gerek olmadığını ama böyle bir metin olacaksa bunun anayasadan sayılmaması gerektiğini söyledi. AK Partili üye Mustafa Şentop, CHP'nin başlangıç metni önerisinde yer alan "Çatalhöyükten'ten bu yana" ifadesini eleştirerek, söz konusu ifadenin Öz Yılmaz adlı kişinin kitabından alıntı olduğunu söyledi. Şentop ayrıca CHP'nin metninde yer alan "Bu anayasa sahip çıkacakları ve meşruiyetini yitirmiş herkese karşı direnme hakkını kullanacakları inancı ile gelecek kuşaklara emanet ve tevdi ediyoruz" ifadesinin "askere darbelere zemin hazırlayabileceğini" söyledi. Şentop, benzer bir ifadenin 1961anayasasında da olduğunu belirterek 1980 darbesinin dayanaklarından birinin de bu hüküm olduğunu savundu. CHP'li üyeler Atilla Kart ve Rıza Türmen ise direnme hakkının Almanya ve Yunanistan anayasalarında olduğunu, Fransa insan hakları ve yurttaşlık bildirgesinde yer aldığını ifade ettiler. CHP'li Kart, siyasi iktidarların meşruiyetini kaybettiği ve seçimle değiştirilme imkanı kalmadığı durumlarda bu yolun kullanılabileceğini söyledi. Kart, Suriye'deki Esad yönetiminde yaşananları da buna örnek gösterdi. Kart, "Halka zülmeden iktidarlara karşı bu hak kullanalabilir. Bu hak Suriye'de olsaydı, o hak meşru zeminlerde kullanılabilirdi" dedi. Komisyonda BDP de CHP'nin başlangıç metni önerisinde yer alan "Egemen irademizin ve cumhuriyetimizn kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çağdaş uygarlık hedefi ile ebedi barış idealine bağımsızlığımızın ifadesi olarak" ifadesine karşı çıktı. BDP'liler "çağdaş uygarlık ve ebedi barış" hedefinin Dersim ve Şeyh Sait olayları gibi olayların yaşanmasına neden olabileceğini belirterek bu ifadenin yer almasına karşı çıktılar. Partiler arasında anayasanın başlangıç metninin nasıl olacağı konusunda bir görüş birliği sağlanamayınca, her partinin kendi önerisi metne yazıldı.
Politika
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...