CHP'de yeni başkan sonrası ilk MYK: 'Gölge Kabine' vurgusu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
CHP'de yeni başkan sonrası ilk MYK: 'Gölge Kabine' vurgusu

Politika Haberleri

CHP'de 38. Olağan Kurultay sonrasında yeni genel başkan Özgür Özel başkanlığında ilk MYK toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklama yapan CHP Sözcüsü Deniz Yücel, 'Gölge Kabine' vurgusu yaparak, bu sistemin nasıl yürütüleceği konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Özgür Özel'in genel başkan seçilmesinin ardından Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 38. Olağan Kurultay sonrasında ilk kez bugün toplandı.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen ilk MYK toplantısına CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlık yaptı.

Kurultay sonrası ilk Parti Meclisi toplantısı ise 11 Kasım 2023 Cumartesi günü yapılmış ve CHP Genel Başkanı Özel, bu toplantıda partinin yeni MYK üyelerini açıklamıştı. 

Bugün (13 Kasım) gerçekleşen MYK toplantısının ardından CHP’nin Sözcüsü Deniz Yücel, basın açıklaması düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

GÖLGE KABİNE AÇIKLAMASI 

Sözcü'de yer alan habere göre Yücel’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

"Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, Merkez Yönetim Kurulundaki görev dağılımını kamuoyuyla paylaştı. Merkez Yönetim Kurulumuz, idari işlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile 'Gölge Kabine' dediğimiz, mevcut hükümet sistemine karşılık gelen Genel Başkan yardımcılarından oluşuyor. Bu kısmı biraz açacak olursak; idari işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılarımız ağırlık olarak parti yönetimiyle, 'Gölge Kabine' dediğimiz yapı ise, dünyada sol-sosyal demokrat partilerde olduğu gibi ilgili bakanlıkları takip eden, denetleyen, gerektiği takdirde yapıcı muhalefet yapan, siyaset üreten bir yapı." 

CHP'de yeni başkan sonrası ilk MYK: 'Gölge Kabine' vurgusu

ANAYASA AÇIKLAMASI VE CAN ATALAY'IN DURUMU 

Yücel, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararı sonrasında çıkan tartışmalara yönelik ise şöyle konuştu:

"Anayasa, maalesef yargı eliyle açık biçimde ihlal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi’ne ve Yüce Meclis’e had bildirmeye varan açıklamalar yapıldı. Yüksek yargı organları arasında restleşmeye, hatta hesaplaşmaya tanıklık ettik. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması asla kabul edilemez. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin geçen hafta verdiği karar, bir utanç vesikasıdır, Türkiye'de hiçbir vatandaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı anlamına gelmektedir. Bu, kuvvetler ayrılığını, hukukun üstünlüğünü, mahkemelerin bağımsızlığını yok etme girişimidir. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir, devletin de, mahkemelerin de meşruiyet kaynağı Anayasadır. Anayasa'nın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Hatay Milletvekili Can Atalay’ın 'Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ile 'Kişi hürriyeti ve güvenliği' hakları ihlal edilmiştir.Anayasa Mahkemesinin kararı Anayasaya uygundur. Anayasa Mahkemesinin benzer olaylardaki içtihatlarına uygundur. Ne yazık ki, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bu süreçte çok kötü ve başarısız bir sınav vermiştir. Yüksek yargıda yaşanan bu devlet krizini görüşmek üzere TBMM'de Danışma Kurulu Toplantısının yapılmamış olması demokrasimiz adına kaygı vericidir."

CHP'de yeni başkan sonrası ilk MYK: 'Gölge Kabine' vurgusu

"EMANETÇİ BAŞKAN" AÇIKLAMASI

CHP’nin Sözcüsü Deniz Yücel, CHP lideri Özel için 'emanetçi başkan' yorumlarının yapılması üzerine gelen soruya ise şöyle cevap verdi: 

"Sayın Özgür Özel’e emanetçi başkan yakıştırması yapılması bir saygısızlıktır. Hatta daha da ötesi hadsizliktir. Biz mahallelerden itibaren sandık koyduk. Parti Meclisi üyelerimiz ve Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz örgütümüzün sandığa yansıyan iradesi sonucu seçildi. Sayın Ekrem İmamoğlu, 25 yıl sonra İBB’yi kazanan çok başarılı bir belediye başkanımız. Ne Parti Meclisimiz ne de Yüksek Disiplin Kurulumuz için bir kişiye uzaklık ya da yakınlığın kriter olmadığını kesin bir şekilde ifade etmek istiyorum."

YEREL SEÇİMDE İTTİFAK MESAJI

Yerel seçimlere yönelik ittifak mesajı veren Yücel şöyle devam etti:

"Biz geçmişte ittifak yaptığımız partilerle iletişimimizi sürdürüyoruz. İttifaka kapımızı kapatmadık ve kapatmayız. Ancak bunun bir alışverişe ya da pazarlığa dönmesine de karşıyız. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in birtakım keskin açıklamaları oldu.Daha yerel seçim takvimi açıklanmış değil. Biz hem kazanmak hem de ittifak yapacağımız partilerin kazanmasını, daha da ötesinde ülkemizin demokrasisinin kazanması için gereken her türlü adımı da atarız, bu tip adımlara da kapımız açıktır."

Düzenleyen:  - Politika
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...