CHP koalisyon kararını verdi!

/ Kaynak: AA
CHP koalisyon kararını verdi!

Politika Haberleri  / AA

Farklı koalisyon seçeneklerinin tartışıldığı CHP'de çoğu yönetici, partinin kurulacak 63. Hükümet içinde mutlaka yer alması gerektiğini düşünüyor.

nbsp;"Erken seçim, zaman kaybından ve bizlere umut bağlamış nbsp; halkımızın teveccühüne saygısızlıktan başka bir işe yaramayacaktır" diyen Genel nbsp; Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceliği, muhalefet partilerinden oluşan bir nbsp; hükümeti kurmak. Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti Genel Başkanı Ahmet nbsp; Davutoğlu'ndan randevu talebi gelmesi halinde görüşeceği de ifade ediliyor
nbsp;
Farklı koalisyon seçeneklerinin nbsp; tartışıldığı CHP'de çoğu yönetici, partinin kurulacak 63. Hükümet içinde mutlaka nbsp; olması gerektiği düşüncesini taşıyor.
nbsp;
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, CHP, hükümet kurma nbsp; çalışmalarında kendini en şanslı parti olarak görüyor.
nbsp;
Diğer tüm partilerle görüşebileceği belirtilen CHP'de, "kırmızı nbsp; çizgiler" ise meydanlarda vadedilen projeler.
nbsp;
CHP, görüşeceği partilere "emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında nbsp; iki maaş ikramiye, refahın tabana yayılması, taşeron sisteminin kaldırılması" nbsp; gibi vaatlerini şart koşacak. CHP'de bir diğer önemli konu ise "yolsuzluk nbsp; iddialarının" araştırılması. Parti bu konuda da hassas davranacak.
nbsp;
Parti yetkilileri yapılacak bir erken seçimin başta birinci parti nbsp; olmak üzere diğerlerine de faydası olmayacağı görüşünde.
nbsp;
"Erken seçim, zaman kaybından ve bizlere umut bağlamış halkımızın nbsp; teveccühüne saygısızlıktan başka bir işe yaramayacaktır" diyen CHP Genel Başkanı nbsp; Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceliği, muhalefet partilerinden oluşan bir hükümeti nbsp; kurmak.
nbsp;
Bu, "zor denklem" olarak görülse de CHP kurmayları, "seçmenin nbsp; tercihini bu yönde kullandığını" savunuyor. Bu noktada HDP ve MHP ile resmi nbsp; olmasa da yakın isimler aracılığıyla görüşmeler yapıldığı, bu üçlü koalisyonun nbsp; zemininin oluşturulmaya çalışıldığı aktarılıyor.
nbsp;
Meclis Başkanlığı ilk prova
nbsp;
Halkın oylarıyla iktidar partisine ve gidişata "dur" dendiğini iddia nbsp; eden parti yetkilileri, muhalefetin aldığı oy oranının ise blok olarak bunu nbsp; temsil ettiğine inanıyor, ayrıca "yüzde 60 bloku"nun hükümeti kurabileceğini nbsp; belirtiliyor. Meclis Başkanlığı için şimdilik bir teklif öne sürmeyen CHP, "üçlü nbsp; blok" için de bu seçimi ilk prova olarak değerlendiriyor.
nbsp;
Resmi olarak hiçbir partiye kapıları kapatmayan CHP'de, AK Parti ile nbsp; bir koalisyon ise "zayıf ihtimal" olarak değerlendiriliyor. "Olamaz" cümlesi ile nbsp; bir işe başlamayacaklarını ifade eden CHP yetkilileri, her görüşmeye olumlu nbsp; baktıklarını aktarıyor.
nbsp;
AK Parti-CHP görüşmelerinde öne çıkması beklenen en önemli cümle ise nbsp; "Cumhurbaşkanlığı makamının" durumu. CHP kurmayları, AK Parti ile olası bir nbsp; görüşmenin ancak bu noktada verimli geçebileceğine inanıyor.
nbsp;
Ekonomi çevrelerinin talebi
nbsp;
CHP'de tartışılan ancak kimsenin dillendirmediği başka bir konu ise nbsp; hem yurt içi hem de yurt dışı ekonomi çevrelerinin "büyük bir uzlaşı ile AK nbsp; Parti-CHP koalisyonu kurması gerekiyor" açıklamaları. Buna CHP yöneticilerinden nbsp; önemli bir bölümün olumlu baktığı konuşuluyor. nbsp; Ekonomi çevrelerinin nbsp; dillendirdiği bu uzlaşıda mutlaka eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de rol nbsp; alması gerektiği ifade ediliyor.
nbsp;
Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun nbsp; hükümeti kurma çalışmaları sırasında randevu talep etmesi durumunda, bu talebe nbsp; olumlu yanıt vereceği kaydediliyor. Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmede CHP'nin nbsp; tutumunu, açık ve net şekilde Davutoğlu'na aktaracağı belirtiliyor.
nbsp;
CHP MYK, dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında nbsp; toplanmıştı. Toplantıda, başta seçim sonuçları olmak üzere olası koalisyon nbsp; ihtimalleri üzerinde durulmuştu.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...