Cemil Çiçek, 'İslam toplumları aklını başına almalı'

Cemil Çiçek, 'İslam toplumları aklını başına almalı'

Politika Haberleri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "İslam toplumları aklını başına almalı. Burada da İslam alimlerine sorumluluklar düşüyor" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "İslam toplumları aklını başına almalı. Burada da İslam alimlerine sorumluluklar düşüyor" dedi. Çiçek ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Kongresi'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenin ardından Sivas'ta yayın yapan televizyon kanallarının ortak canlı yayınına katıldı. Sivas Kongresi'nin önemine dikkati çeken Çiçek, bu tür törenlere katılmaktan mutlu olduğunu, bu günleri anlamlı kılmak için medyanın daha çok çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Ülke insanın kendi tarihini bilmesinin, acılarını hatırlamasının ve sevinçlerini paylaşmasının önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, böyle yapılmaması durumunda milletin çürüyeceğini ifade etti. Bir soru üzerine, dünyanın gündemindeki bütün olayların İslam coğrafyasında meydana geldiğini vurgulayan Çiçek, "İslam barış, esenlik dini ama her yerde 'tekbir' getirerek birbirlerinin gırtlağına sarılıyorlar. Biri diğerini öldürüyor, ölen de öldüren de Müslüman, Bunu din mi, peygamber mi, bu dinin uluları mı emrediyor? Buna kafa yormak lazım" diye konuştu.
-"Hiç bir toplum tek tip değildir"
Dünyanın en zengin coğrafyasının İslam ülkelerinin bulunduğu bölgeler olduğuna, en fakir insanların yaşadığı bölgenin de yine bu alanlar olduğuna dikkati çeken Çiçek, şunları kaydetti, "Ülkelerin zenginlikleri bir şekilde halka fayda getirmiyor. Olup biten son kareye bakıp değerlendirmeyelim. Müslümanlar ne zaman aklını başına alacak, ne zaman bu tuzaklara düşmeyecek? Kardeş olduğunu hatırlayarak sorunlarını kardeşçe çözecek. Silaha, bıçağa, sarılarak bomba, sarin gazı, kimyasal gazlarla İslam dünyası nereye varacak? Başkalarını suçlayarak bu sorunlara çözüm bulamayız, o gerçeği tespit edelim ama bir de aklımızı başımıza alalım. Bunlardan da ders çıkaralım. Türkiye bütün sıkıntılara bütün zorluklara rağmen çok iyi bir yerde. İnsanların bunun da kıymetini bilmesi gerekir. Birbirimizin kıymetini bilelim. Biz kardeşiz, fikirler görüşler farklı olabilir, siyasi partiler, inanç yorumları farklı olabilir ama bunlar birbirimizin kanını dökmesine sebep teşkil etmez. Birlikte yaşayalım çünkü hiç bir toplum tek tip değildir."
Çiçek, dünya'nın büyük gücü olan Amerika'nın da birçok milletten oluştuğuna vurgu yaparak, onların barış, demokrasi, hoşgörü içerisinde yaşadığını ve kalkınmasını sürdürdüğünü, ama İslam toplumlarında ölümlerin, yerinden edilmiş insanların olduğunu aktardı. İslam toplumlarının aklını başına alması gerektiğini ifade eden Çiçek, burada İslam alimlerine sorumluluk düştüğünü söyledi.
-"Halkın arasında bir problem yok, problem siyasetçilerde, aydınlarda"
TBMM Başkanı Çiçek, başörtüsü konusunda uzlaşmanın ve çözümlerin neler olduğunun sorulması üzerine, başörtülü ve başı açık insanların sokakta yan yana yürüdüğünü belirtti.
"Halkın arasında bir problem yok, problem siyasetçilerde, aydınlarda onların kafasında. Sokakta vatandaşın arasında problem yok" diyen Çiçek, şöyle devam etti, "Biz bunların üzerinden siyaset yaparak sıradan bir olayı kangren haline getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Bugün tolum siyasetçilerin, aydınların çok önünde, halkta hoşgörü anlayış var. Biz her şeyi kanunla çözemeyiz, hiç durmadan kanun çıkaramayız. Hoşgörü tolerans birbirimizi anlamak en büyük kanundur. Kafamızın içine bakalım, dışıyla uğraşmanın fazla bir anlamı yok. Toplum bu konuyu çözmüş, siyasetçiler de bunun üzerinden siyaset yapmamalı, bunu dert haline getirmemeli" ifadesini kullandı.
Yeni anayasayla ilgili soru üzerine ise Çiçek, bu dönem yeni anayasanın milletinin önüne konulması gerektiğini vurgulayarak, "Koymazsak sorumlu oluruz. Siyaset kurumu güven kaybına uğrar. O duruma da düşmeyelim" dedi.
-Mevcut anayasayla, dış dünyayla rekabet edilemez-
Anayasanın, meclis iç tüzüğünün, siyasi partiler kanununun, seçim kanununun düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, "Bunlar düzeltilmeden yola arızalı arabayla devam ederiz, bu da bize sorun çıkarır, çıkarıyor da. Bu anayasayla Türkiye dış dünyayla rekabet edemez. Çünkü her gün ana yasal sorunlar ortaya çıkacak, biz hep onları konuşacağız. Bu bizim borcumuz milletimiz de alacaklı, milletimiz de alacağını iyi takip etsin. Yeni bir anayasa yapmamızın önünde bana göre çok önemli bir engel yok" diye konuştu.
Yayının son bulmasının ardından Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve beraberindekiler Sivas Kongresi'nin 94. yıl dönümü dolayısıyla Çifte Minareli Medrese arkasında açılan yöresel ürünlerin satışa sunulduğu stantları gezdi. Çiçek, stantlardaki yiyeceklerin tadına baktı ve hediyeleri kabul etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...