"Çarkçı Kemal" davasında beraat!

Kemal Kılıçdaroğlu'nu konu alan "Çarkçı Kemal" kitabının yazarı Süleyman Yeşilyurt, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde aleyhinde açılan davadan beraat etti.
Yazar Süleyman Yeşilyurt, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na "Dersim Ermenisi Yemuş Hanım'ın Oğlu Çarkçı Kemal" adlı kitabında, yayın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla açılan davadan beraat etti.
Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Süleyman Yeşilyurt ve avukatı Berrin Yeşilyurt ile Kılıçdaroğlu'nun avukatı İnsu Çatak katıldı.
Mahkeme hakimi, celse arasında sanık Süleyman Yeşilyurt tarafından mahkemeye sunulan beyanların bir suretinin taraf avukatlarına vererek, beyan üzerine görüşlerini sordu.
Kılıçdaroğlu'nun avukatı Çatak, sanığın duruşma arasında sunduğu beyanları kabul etmediklerini belirterek, kitabın bütününde hakaret ve iftira suçunun mevcut olduğunu, kitabın belgelere dayanmadığını iddia etti.
Avukat Yeşilyurt ise önceki beyanlarını tekrar ettiklerini belirterek, müvekkilinin kitabındaki bütün hususların belgelere dayandığını ifade etti.
Taraf avukatlarının beyanlarının ardından söz alan Süleyman Yeşilyurt, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, kitabında yazdığı tüm hususların belgesi olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu'nun torununu usulsüz olarak sigortalı yaptırdığını, SSK Başkanı olduğu dönemde yaklaşık 70 akrabasını işe aldırdığını, 150 bin liralık villayı 15 bin lira değerinde gösterdiğini savunan Yeşilyurt, "Bir liderin bunu yapmaması gerekir. Kitabımda Kılıçdaroğlu'nun annesinin Ermeni olduğunu yazdım. Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te katıldığı bir programda avukatlarından annesinin Ermeni olmasıyla ilgili yazıların dava konusu yapılmamasını istedi. Ancak şikayet dilekçesinde, annesinin Ermeni olduğunu yazmam hakaret olarak belirtiliyordu" ifadelerini kullandı.
CHP'nin "mezhepçi bir partiye dönüştüğüne" kitabında yer verdiğini bildiren Yeşilyurt, bunun bir suç olarak görülmemesi gerektiğini, benzeri açıklamaların şu anda partinin avukatı ve bu davanın da avukatı olan Şahin Mengü tarafından da dillendirildiğini kaydetti.
Yeşilyurt ayrıca, kitabında yazdığı tüm hususların belgelere dayandığını, suç unsuru taşıyacak ifadelere yer vermediğini belirterek, tahliyesini istedi.
Avukat Çatak, sanığın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını, iftira ve hakaret suçunun sabit olduğunu, bu nedenlerle de sanığın cezalandırılmasını istedi.
Hakim, kitabı "ifade özgürlüğü kapsamında" değerlendirdiğini belirterek, Yeşilyurt'un beraatına karar verdi.
-İddianame-
İddianamede, "kitabın içeriğindeki kelime ve tanımlamalarda, eleştiri ve tenkit sınırlarının aşıldığı, küçük düşürücü değer yargılarında bulunulmak suretiyle kişilik haklarına tecavüz edildiği ve yazının hukuka aykırı duruma getirilip düşünsel bağın bozulduğu, haksız isnat ve yargılarla hareket edildiği, eleştiri için gerekli bulunmayan kelimeler kullanıldığı, yazı içeriğinde geçen ibarelerle kişi hakkında soruşturma ve kovuşturmalara neden olabilecek isnatlarda bulunulduğu, bu tür değer yargılarında bulunulmasının sövme suçunu oluşturduğu" belirtiliyordu.
İddianamede, Yeşilyurt'un, 5237 sayılı TCK'nın 125/1-2-3a-4. maddelerinde düzenlenen "kamu görevlisine görevinden dolayı yayın yoluyla hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.