Bülent Arınç: Berkin'in ölümü kadar acı

/ Kaynak: AA
Bülent Arınç: Berkin'in ölümü kadar acı

Politika Haberleri  / AA

Arınç, Burak Can Karamanoğlu'nun hayatını kaybetmesine ilişkin, "Berkin'in ölümü kadar acı" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır'a gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir restoranda basın mensuplarıyla bir araya geldi.Arınç, burada yaptığı konuşmada, 14-15 yaşında gencecik çocuğun Gezi olaylarından sonra bir sokak hadisesinde hayatını kaybetmiş olmasının fevkalade üzüntü verici olduğunu belirterek, ona bakarken herkesin kendi oğlunu, kardeşini düşünmesini istedi."İçimizden bir parçanın gittiğini görmek herkese üzüntü veriyor ona rahmet diledik, ailesine ve tüm Türkiye'ye başsağlığı diledik. Hepimizin yasta olduğunu ifade ettik. Bunlar bizim samimi düşüncelerimiz" diyen Arınç, hemen hemen herkesin de konuşmalarında bunu ifade ettiğini kaydetti.Arınç, konuşmayanların da gönüllerinin ağladığını hissettiğini vurgulayarak, "Herkesin her söylemeye imkanı yok hakkı da yok. Çünkü cenaze töreni sırasında bir araya gelmeler bence çok önemli. Demek ki müşterek bir acı var, bu acıyı halkımız paylaştı. Onu 15 yaşının gençliği içerisinde büyük bir sevgi duyarak kalplerini gömdü ve Allah'a gönderdi" diye konuştu.


Türkiye'de bu acının üzerinden daha büyük acılar meydana getirmeye çalışanların olduğuna dikkati çeken Arınç, şöyle dedi:


"Cenaze olayını provoke etmek isteyen, merhamet istismarcıları, siyasi bir rant devşirmek isteyenler olabilir. Çünkü masum bir hareket olarak başladığı iddia edilen olayların sonradan nasıl kırmaya, yakmaya, öldürmeye yönelik sokak eylemlerine dönüştüğünü, nice canların kaybedildiğini nice kamu araçlarına, mallarına zarar verildiğini, ambulansların bile tahrip edildiğini gördük. Bir hareket masum başlayabiliyor ama sonra yasa dışı güçler işe giriyor, silahlı olay meydana gelebiliyor, milyonlarca, trilyonlarca zarar meydana gelebiliyor. Hepimizin üzüntü duyduğu, gözyaşı döktüğü bir ölüm olayından sonra kötü niyetliler, maksatlılar ortaya çıktılar. "


Berkin üzerinden yakma, yıkma olaylarına giriştiler


"Özellikle akşam saatlerinde belki bugün de devam ettirmek isteyenler var; bunlar Berkin'i unuttular sadece Berkin üzerinden yakma, yıkma, tahrip etme öldürme olaylarına giriştiler. Çok acı bir olay. Berkin'in ölümü kadar acı. Bu kötü niyetli insanlar bu vatan düşmanları, millet düşmanları bu ülkeyi tekrar kaosa tekrar teröre dönüştürmek isteyen çevreler sayıları belki az ama çok organize hareket ediyorlar, masum kitleleri de kullanmak suretiyle dün akşam saatlerinde İstanbul'da terör estirdiler ve maalesef yine çok genç yaşta sanıyorum 18-19 yaşında Giresunlu bir gencimiz hayatını kaybetti. Malını korumak isterken, başkalarına zarar vermesin derken arada kaldı yine kimin silahından çıktığı şu anda belli olmayan bir mermi ile hayatını kaybetti" diyen Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"O gencimiz de bizim değil mi? O da bu vatanın evladı değil mi? O da bir anne, babanın veya nişanlı ise nişanlısının çok sevgili bir arkadaşı dostu, kardeşi değil mi? Berkin'i öldüren el Berkin'e silah atan veya fişeğin kapsülü ile başından yaralanırken o çocuğun hayatını kaybetmesine yol açan olay ne kadar çirkin ise bilerek ve isteyerek dün akşam ki olayları meydana getirenler ne kadar büyük bir kötülük yaptıklarının farkında değiller mi?. Herkes herşeyin farkında. Ya Tunceli'de görevini yaparken kalp krizinden şehit olduğunu duyduğumuz polis arkadaşımız Berkin kadar masum değil mi?. Bu olaylarda milyonlarca zarar herkesin evinin ekmeği, herkesin ekmek teknesi tahrip edilirken, sokaklar parçalanırken, binalar taşlanırken ve unutmayın AK Parti'nin 20 yerdeki il ve ilçe binaları taşlandı ve tahrip edildi. Bugün ben isterim ki; herkesin elini vicdanına koyup bu yapılan tahribatı lanetlemesi, ölen kardeşlerimizin yanında olması lazım. Berkin için gözyaşı dökenlerin akşam hayatını İstanbul'da bu olaylar içerisinde kaybeden gencimiz için de gözyaşı dökmesi lazım."


Demokratikleşme nbsp;süreci devam edecek


Son Demokratikleşme Paketi'nin yürürlüğe girdiğini belirten Arınç, "Demokratikleşme, özgürlük alanlarının genişlemesi bir süreçtir ve devam edecektir. 11 yıl önce çıktığımız bu yolda çok başarılı sonuçlar alıyoruz. İhtiyaç hasıl olduğunda halkımızın taleplerini dikkate alıyoruz ve demokratikleşmede belki ideal noktaya gitmek üzere çalışıyoruz" ifadesini kullandı.


"Herkesin siyaset yapmasına imkan verilmelidir"


HDP ilçe binasının taşlanmasını, levhasının indirilmesini, siyasilerinin ilçeye sokulmaması ve bir kaç kişinin toplanarak özgürlükleri yok saymasını "çirkin ve barbarlık" olarak nitelendiren Arınç, şöyle konuştu:
"Hükümetimizin düşüncesi şudur; siyaset alanı güçlenmelidir, herkesin siyaset yapmasına imkan verilmelidir. Siyaset alanını daraltacak, gölgeleyecek, engelleyecek hiç bir teşebbüse de prim verilmemelidir."


"Seçmenin iradesi üzerinde hiç kimsenin ipoteği yoktur"


"Sandık emniyeti ve seçim güvenliği, seçimin kendisinden daha önemlidir" diyen Arınç, şunları söyledi:
"Sandıklar açılıp sonuçlar alınıncaya kadar oyların tespiti sırasında da sandığın güvenliğinin sağlanması gerekir. Seçmen iradesinin üzerinde olumlu olumsuz etkide bulunmak isteyenlere de fırsat verilmemesi gerekir. Geçtiğimiz seçimlerde yaşadığımız ve seçim güvenliğini tehdit eden olayların bu seçimde yaşanmamasını diliyoruz. Bütün siyasi partilerin bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz. Seçmenin iradesi üzerinde hiç kimsenin ipoteği yoktur. AK Parti de dahil tüm partiler, eşit ve adaletli olarak sandığa gitmelidir."


Türkçe-Kürtçe sözlük


Arınç, göreve geldikleri süreye kadar kendisine bağlı kurumlardan Türk Dil Kurumu'nun 30'dan fazla dilde sözlük hazırladığını, ancak Türkçe-Kürtçe sözlük bulunmadığını anımsattı.


Talimatının ardından bilim heyetinin sözlük hazırlattığını kaydeden Arınç, nbsp;şöyle dedi:
"Ben size bir sevindirici haber olması bakımından Türk Dil Kurumu'na talimatımızca hazırlanan Türkçe-Kürtçe sözlüğü takdim ediyorum. İnşallah yakın bir zamanda tüm okullarımıza gönderilecektir. Çünkü seçmeli ders olarak bildiğiniz gibi Kürtçe okullarımızda okutulmaktadır. Kürt kardeşlerimizin de bu ülkede yaşayan bütün kardeşlerimizin de buna ilgi duyacağına eminim. Daha sonra akademik dilde bir ferheng (sözlük) hazırlanacaktır. Bu sadece şimdilik 10 bin kelimelik Türkçe-Kürtçe sözlüğümüzü öncelikle öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve üniversitelerimizde bu dilde eğitim yapan gençlerimiz için hazırlanmıştır. Türk Dil Kurumu'na teşekkür ediyorum."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...