Başörtüsü teklifinde son rötuşlar

Yapılacak değişiklikte ‘başörtüsü’ ifadesi olmayacak, bunun yerine dinî inancı gereği kimsenin kılık-kıyafetine sınırlama getirilemeyeceği, tahdit konulamayacağına vurgu yapılacak.
YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ
AK Parti’nin hukukçuları, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesini öngören düzenleme üzerinde son rötuşlarını yapıyor. Edinilen bilgilere göre, dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında AK Parti’nin hukukçu milletvekillerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda, başörtüsünü güvence altına alacak Anayasa değişiklik metni üzerinde hazırlıklar son aşamaya getirildi. Buna göre, yapılacak değişiklikte ‘başörtüsü’ ifadesi yer almayacak, bunun yerine dinî inancı gereği kimsenin kılık-kıyafetine sınırlama getirilemeyeceği, tahdit konulamayacağına vurgu yapılacak. Asker, polis gibi üniforma giyilmesi zorunlu olan meslekleri icra edenlerle ilgili ise bir istisna hüküm getirilmesi planlanıyor. Üniforma ile birlikte takılacak başörtüsünün üniformaya uygunluğuna yönelik bir ifadenin metinde yer alması bekleniyor.
BAZI MADDELER DEĞİŞECEK
AK Parti’nin başörtüsüne anayasal güvence getirilmesinin çerçevesi, özellikle ‘Kanun önünde eşitlik’ başlıklı 10’uncu maddesi ile ‘Din ve vicdan hürriyetini’ düzenleyen 24’üncü maddede yapılacak değişiklikle belirlenecek. Bu maddelerle bağlantılı ‘Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasını’ düzenleyen 13, ‘Eğitim ve öğrenim hakkını’ düzenleyen 42, ‘çalışma hakkı’ başlıklı 49 ve ‘Kamu hizmetlerine girme’ başlıklı 70’inci madde üzerinde değişiklik çalışması yapılıyor.
CHP’YE KOZ VERİLMEYECEK
Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailenin güçlendirilmesi konusunda da anayasada bir değişiklik yapılabileceği açıklamasından sonra AK Parti bu konuda da hazırlık yapıyor. Ancak AK Parti içinde, başörtüsü teklifinde aile konusunun da yer almasının CHP’nin itirazlarına neden olacağı, CHP’nin eline koz verilmemesi gerektiğine yönelik görüşler bulunuyor. Bozdağ’ın başkanlığındaki toplantıda da buna benzer görüşler dile getirildi. AK Parti kaynakları “Ailenin tanımında ‘eşler’ ifadesi yerine ‘Kadın-erkek’ ifadesi kullanılacağı kesinleşti. Ancak bu değişiklik öncelikli mi değil mi henüz karar verilmedi. Bu konu Cumhurbaşkanı ile görüşüldükten sonra netleştirilecek” değerlendirmesini yaptı.