Başbakan Davutoğlu'ndan ilk Davos mesajları

Başbakan Davutoğlu'ndan ilk Davos mesajları

Politika Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos zirvesinde konuştu, Türkiye'nin G 20 vizyonu ile ilgili bilgi verdi.

İşte Başbakan'ın konuşmasında öne çıkan satırbaşları:


2015 G-20 Başkanı olarak da burada bulunuyorum. Soğuk Savaş'tan sonra ciddi şoklar yaşadı dünya. Sovyetler Birliği'ni deneyimledik. Akdeniz ile Arap Baharına şahit olduk karakter olarak farklılar...
Son 25 senede en etkili olabilmiş kuruluş G-20 idi. Bir kriz denetim mekanizması olarak da izledi. Bunu sağlıklı bir dönüşümle yapabildi. Çok derine politika oluşturma ve danışma platformu haline gelmişti. 2008 krizi bize bir şeyler öğretti.
2016'da bir değerlendirmede bulunacağız. Dünya ekonomisi elitlerini görmememiz gerekiyor burada. Düşük gelirli ülkelere yönelik götürmemiz önemli. Gündem çok önemli olacak. Ve temel ihtiyaçlara bakacağız.
Mesela beslenme, G-20 gıda güvenliği alanında bir toplantı gerçekleştirip atığın minimize edilmeisini ve düşük gelirli ülkelerin en temel ihtiyaçlarını tartışıyor olacağız. Dünya çapında da planlarımız mevcut. Kadın ve erkeğin işgücüne katılım oranı önemli. Bütün ekonominin alanlarında da kadınların katılımı çok önemli. 2025 hedeflerinde 100 milyon kadını iş hayatına katmaktan bahsediyoruz.
Genç nüfusun işsizliği konusunda sert davranışlar görebilirsiniz. KOBİ'leri küresel boyuta getirmek önemlidir. İşsizlik için en muazzam araçlardan bir tanesidir. Hem ulusal hem uluslararası açıdan KOBİ'ler Türkiye'nin toplantılarında önemini koruyacaktır.
Amerika ve Avrupa arasındaki ticaret anlaşması Gümrük Birliği'nin temeline ters olacak. Doğru işleyen karşılıklı bir ticaret sisteminin önemini görüyoruz burada. Enerji yine çok önemli. G-20'de enerji önemli bir yer alır. Daha fazla enerji yatırımı için sahra altı ülkelerinde 620 milyon kişinin elektriğe erişimi yok. Yeni enerji için bu sorunun çözülmesi gerekiyor. 66 trilyon dolara ihtiyaç var enerji yatırımları için.


SORU-CEVAP
Öngördüğünüz engeller nelerdir G-20 programında maddeler?
Suriye meselesi elbette, kırılgan bir halde ekonomi de politik sıkıntılardan etkilenmekte. G-20 üyeleri arasındaki boşlukta ekonomik durumun kapsamlı değerlendirilmesini engellemekte. Hayal kırıklıkları da olabilir 2 milyon mülteci var biz yaşadık bunu. Suriye krizine karşı ortak bir çabanın olmaması bizi de etkilemekte. Bir engel bu. Mantıklı ve bilge bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor.
2015 yılı için gündemimizde hala krizler yer alıyor. Olumlu katkılara da çabalıyoruz. Yanlızca politik engelleri değil, diğer
Elbette bizim pozisyonumuz çok önemli 90'lardan bu yana Türkiye bütün aracılık süreçlerini yürütmüş durumda. Bosna Sırbistan Türkiye görüşmelerinde de hatırlayacaksınız.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...