Başbakan Davutoğlu: CHP Alevilerden özür dilemeli

Başbakan Davutoğlu: CHP Alevilerden özür dilemeli

Politika Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hacı Bektaş Aşure Günü etkinliğinde konuştu.

4. Hacıbektaş Aşure Günü etkinliğine katılmak için Nevşehir'e gelen Başbakan, ilk olarak Hacıbektaş Veli Müzesi'ni ziyaret etti ve müzenin bahçesine ağaç dikti. Oradan Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'ne geçen Başbakan Hacı Bektaş Aşure Günü etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. İşte o konuşmadan satır başları...

"BEN BURAYA DESTUR ALMAYA GELDİM"
Horasan erenlerinin emaneti üzerimizde. Görevi aldıktan sonra hemen aynı sabah Hacı Bayram'e gittim, destur aldım. Aynı şekilde ben buraya bir siyasi konuşmaya gelmedim. Destur alamaya geldim Hacı Bektaş-i Veli'den. Ki o da Horasan erenidir. Hz. mevlana'ya da destur almaya gittim Başbakan olarak kibirle gitmedim.Ahi Evran'a gittim destur almaya.Eline, beline diline sahip çık diyen destur her yerde aynıdır. Oraya edeple gittim. Biz her yere edeple gideriz. Kibirler değil, izin almaya, nasip almaya geliriz. Bize bunu Hacı Bektaş-ı Veli öğretti.

"BU KARDEŞLİK ASLA BÖLÜNMEYECEK"
Malatya'ya gittiğimde Seyit Battal Gazi'ye uğradım. Kayseri'de Seyit Burhanettin Veli'yi ziyaret ettim. Bugün Bursa'da Emir Sultan'ı ziyaret ettim ve Emir Sultan'ın selamını getirdim buraya. Nasıl onları takip edebilirler gönüllerini ve aşlarını ayırabilirler. Nasıl aşure aşı bölünmezse bu kardeşlikte bu topraklarda hiç bir zaman bölünemeyecektir. Bugün Hacı Bektaş'ta her şey bana bir gül gibi görünüyor.

"12 İMAM BİZE HZ. PEYGAMBER'İN MİRASIDIR"
Alevi geleneğinin temel ilkelerine baktığımızda ehli beyt kavarmına geliriz. Ehli Beyt'e ister dergahta, ister camide nerede olursa olsun atıfta bulunan ondan ayrı bir düşünce oluşturabilir mi? 12 imamın her biri bize rehberdir. Hz. Ali rehberdir, Hz İbrahim rehberdir.o 12 imamın her biri Hz. Peygamber'in mirasıdır. Kim ki Ehli Beyt'e hakaret eder o bizden değildir. Biz bu saygıyla bakarız. Geçen sene tam bu vakitlerde Kerbela'daydım. 10 binlerce kişi ile beraber Hz. Ali'ye yürüdük. Kim ki Kerbela'yı unutur, insanlığı unutur. nbsp;Biz hepimiz Hz. Hüseyin'in yolcularıyız.Zalim gördüğümüzde sessiz kalmayız. Bizim için Ehli Beyt'e saygı budur.

"ALİSİZ ALEVİLİK KONUŞULUR OLMUŞSA..."
Eğer Ali'siz bir alevilik konuşulur olmuşsa Alevi Bektaşi kültürünün önden gelen isimlerinin onlara dur demesi gerekir. Hz. Adem ile Hz. Allah arasında bir ikrar vardır. Kabil bu ikrarı bozmuştur. Hz. Nuh'a isyan edenler ikrar bozmuştur. Hz. Hüseyin'i davet edip yanlız bırakanlar ikrar etmiştir. Hz Ali'yi unutanlar da ikrar bozmuş olurlar.

"AHMED-İ YESEVİ'DEN GELİYOR BENİM ADIM"
13. yüzyılı anlayamayan Osmanlıyı anlayamaz. Her birinin dizesinde bir nasihat vardır. Biz onlara çok şey borçluyuz. Horasan Erenlerinin her birini yaad etmedikçe tarihin hakkını veremeyiz. Bana babam derdi ki, oğlum deden senin adını koyarken Ahmed- Sani olarak koydu. Hep düşünürdüm neden 2. Ahmed diye. Büyüdüğümde Ahmed-i Yeseviyi öğrendiğimde farkettim. Bizim Türkmen obalarında her ezan okunduğunda Ahmed-i Sani demesi Ahmed-i Yesevi unutulmasın diyedir.

"BİZ SADECE MAZLUMUN YANINDA OLMAYA AHD EDERİZ"
Muhabbet Bektaşi geleneğinin temelidir.Horasan Erenlerinin birini diğerinden ayırmayız. Allah hepimize aşık olmayı nasip eylesin.Biz hiç bir ayrım gözetmeden bu gelebeğin tümüne aşığız. Hepimiz Horasan geleneğinin inrfanını sürdürmekle yükümlüyüz. İnsanlığın insanlık değerlerini unuttuğu, eline silah alanların başkasına hükmetmeye çalıştığı yerde, zalim yönetimlerin halkına işkence ettiği yerde hepsi Hz. Hüseyin'in büyük mübarek davasının karşısında yer alır. Biz her an sadece sadece mazlumun yanında olmaya ahdederiz. Allah bizi onların yolunun tozu toprağı olacak şekilde hizmetkar eylesin.

"MESELE ALEVİ, SUNNİ MESELESİ DEĞİL"
Öncelikle üzerinde anlaşmamız gereken unsur bu meselenin Alevi, Sunni arasında değil tek tipçiler ve bunların karşısında olan kişiler arasında olduğunu görürüz. Belki o zamanki şartlarda Osmanlı ordusunun bir reforma ihtiyacı vardı ama Bektaşi ocaklarının kapatılmaması gerekirdi.Bizim Bektaşiye ihtiyacımız vardı. Bu tek tipçi yaklaşımlar vatandaşlarımızı birbirinden ayırdılar. Her kavim kendi içinde değerlidir. Dersim olayı dolayısıyla Başbakanımız bütün vatandaşlarımızdan özür diledi. Cumhuriyet tarihinde kimse buna cesaret edememişti. Bırakın siyasileri akademisyenler bile o dönemlerden korkuyla bahsederdi. O dönemde o zulmu yapan tek particiler de çıkıp özür dilemeliler. Biz özür diledik, çünkü Dersim olayları modern bir nbsp;kerbelaydı.

"BİZ DERGAHTAN GOCUNMAYIZ"
Bizim Taşkent olarak şimdi bilinen, benim doğduğum kasaba Pir olarak anılır. Sunni bir kasabaydı, bu Pir tek tipçileri rahatsız ediyordu. Bizi etmiyordu ama onları ediyordu. Bizim öncelikle bir zihniyet değişimine ihtiyacımız var. Bakın dergah derken korkan akademisyenler vardır. Batı anlayışı üzerinden bizim kültürümüze bakanlar dergahı geri kalmışlık olarak görürüler. Biz dergahtan Gocunmayız, biz dergaha yüz süreriz.

"SUNNİYİM AMA HER VATANDAŞIM YANIMDA EŞİTTİR"
Evet sunni bir aileden geliyorum. Ama Başbakanlık yaparken ülkemin her vatandaşı benim yanımda eşittir.Bugünkü modern devblet anlayşışı içinde biz sadece vatandaşlarımızı görürüz hiçbir ayrım yapmayız.Kahramanmaraş, Çorum, Gazi olayları orada şehit edilenlerin hepsi bu ülkeye kurulan tuzak sonucu hayatını kaybetti.Hacı Bektaş-ı Veli ne Alevi ne Sunni'dir, o her şeyden önce bir insandır.

"DİN KÜLTÜRÜ DERSİNİ, EĞER MEZHEPLERİ TAHKİR EDİYORSA KALDIRALIM"
Eğer Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersi kaldırılacaksa şuna bakalım. Eğer bir din aşağılanıyorsa, hib inanış kötüleniliyorsa ona akalım. Aleviler Mevlana'yı okusun bilsin, Sunniler, Hacı Bektaş-ı Veli'yi okusun anlasın. O kavramlar hepimizin ortak değeridir.Eğer sahip olduğumuz değerlere tahkir varsa ben ilk başta karşı çıkacağım.Hiçbir problemin üzerini örtmeyeceğiz. Tabuları yıkalım.Aleviliğe ait kavramlar bizim, onları yaşatmak bizim görevimiz.

"HACI BEKTAŞ-I VELİ TÜRBESİNE GİRİŞTE PARA ALINMAYACAK"
Din Kültürü dersinde, bilgiler yanlışsa değiştirelim, eksik ise tamamlayalım. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına 103 sayfa Alevilik bölümü eklendi.Madımak otelini kamulaştırdık müze haline getirebiliriz bundan bir kaygımız yok.Kimse kimseye baskı yapamaz. Ne dini inancını açıklaması yönünde ne de inancını açıkladığında onu yaşaması yönünde. Siz beni her yıl bu etkinliğe çağırırsanız ben de geleceğim. Buradan da bir müjde veriyim. Bundan sonra Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana türbesine girişte para alınmayacak.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...