Bakan Elvan, 'Gemi kazası için soruşturma başlatıldı'

/ Kaynak: AA
Bakan Elvan, 'Gemi kazası için soruşturma başlatıldı'

Politika Haberleri  / AA

Bakan Elvan, İtalya açıklarında batan Türk yük gemisine ilişkin, İtalya'da soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, Ravenna açıklarında batan Türk bayraklı Gökbel isimli gemiye yönelik arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Kazadan 5 Türk personelin yaralı olarak kurtarıldığına işaret eden Elvan, şunları kaydetti:
"Ravenna Arama Kurtarma Merkezi ile yapılan görüşmede 11 Türk personelden kayıp olan 4 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının 2 helikopter ve 1 römorkör ile sürdürüldüğü bildirilmiştir. Kazada 5 Türk personelinin kurtarıldığı öğrenilmiştir. 2 personel ise maalesef hayatını kaybetmiştir. Kazaya ilişkin olarak İtalya Ulaştırma Bakanı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek bilgi aldım. İtalyan Bakan, Türk gemisinin batmasına sebep olan kaza ile ilgili olarak başsavcılığın soruşturma başlattığı bilgisini verdi."
Yangın çıkan "Norman Atlantic" feribotu
Elvan, yolcu listesine göre içinde 54 Türk vatandaşı dahil 478 kişinin bulunan "Norman Atlantic" feribotuna ilişkin bilgi verdi.
Norman Atlantic'ten tahliye işlemlerinin İtalyan arama kurtarma birimlerinin koordinasyonunda Yunanistan'ın da katıldığı birleşik operasyonla devam ettiğini belirten Elvan, saat 10.20 itibarıyla Roma Görev Koordinasyon Merkezi'nden alınan bilgiye göre, içinde Türk vatandaşlarının da bulunduğu 324 kişinin helikopterlerle tahliye edildiğini bildirdi.
Tahliye operasyonunun devam ettiğini ifade eden Elvan, kurtarma faaliyetlerinin gereği olarak bu aşamada tahliye edilenlerin milliyeti konusunda bilgi verilmediğini kaydetti.
Saat 00.00-05.00 saatleri arasında geminin bulunduğu mevkiye en yakın Arnavutluk'un Durres veya Vlore limanlarına çekilmesi için açık deniz römorkörü görevlendirildiğini ancak saatte 30 knot esen kuvvetli lodos ve kaba denizler sebebiyle geminin yedeklenmesi operasyonunun halat kopması sebebiyle gerçekleştirilemediğini belirten Elvan, bu sebeple havadan tahliye operasyonunun geminin bulunduğu yerde hızla devam ettiğini ifade etti.
Elvan, bakanlığının, operasyonu anlık olarak Roma Görev Koordinasyon Merkezi (Rome-MRCC) üzerinden takip ettiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 1 yaralının durumu ağır
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ile Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
"Gökbel" isimli Türk bandıralı yük gemisinin ise yaptığı kaza sonucunda battığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bu kazada ise 2 vatandaşımız öldü, 5 vatandaşımız kurtarıldı ancak 4 vatandaşımız hala kayıp. Yaralı 5 vatandaşımızdan birinin durumu ağır. Diğer yaralı vatandaşlarımız ise taburcu olduklarında Polonya üzerinden Türkiye'ye getirilecekler" dedi.
Çavuşoğlu konuya dair Türkiye'nin Yunanistan ve İtalya büyükelçiliklerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. nbsp;
2 saat kurtarılmayı bekledik
İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında dün Belize bandıralı bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan Türk yük gemisinin mürettebatı, çarpan gemiye siren ve düdüklerle ulaşmaya çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını söyledi. nbsp;
"Gökbel" adlı yük gemisinin mürettebatından Hasan Tiryaki ve Gençosman Sabuncu, kazanın ardından tedavi görmek üzere kaldırıldıkları Santa Maria delle Croci Hastanesi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı. nbsp;
Her şeyin bir anda olup bittiğini belirten Sabuncu, "Bölgedeki kötü hava koşulları yüzünden 2 saat denizde kurtarılmayı bekledik. Denizin içinde cebelleştik, zor zamanlardı Allah kimseye göstermesin. Kaptan benden önce atladı, en son ben atladım gemiden. Kaptanı denizde iki defa gördüm. Uzaktaydı ve sis vardı, sonra kayboldu" dedi. nbsp;
İtalyan Sahil Güvenlik ekiplerinin kendilerini kurtarmak için büyük çaba harcadığını kaydeden Tiryaki de "Sahil Güvenlik botundaki iki kişi, beni yakaladı. Ayaklarım tutmuyordu" dedi. nbsp;
Çarpan gemiye siren ve düdüklerle ulaşmaya çalıştıklarına ancak başarılı olamadıklarına işaret eden Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti: "Çarpışmadan sonra bir anda güverte sular altında kaldı. Kaptan dahil 11 kişinin tamamı gemiden atladı."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...