Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin telefon mezarlığı olmasını istemiyoruz

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin telefon mezarlığı olmasını istemiyoruz

Politika Haberleri

Çavuşoğlu cep telefonlarıyla ilgili düzenlemeleri kaçakçılığı engellemek için yaptıklarını, Türkiye'nin telefon mezarlığı olmasını istemediklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Lyon Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkezini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarını özellikle takip ettiklerini belirten Çavuşoğlu, sorunlara karşı sürekli çözüm önerileri ürettiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, bu bağlamda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya'nın Dortmund şehrinde duyurduğu yurt dışındaki vatandaşların sorunlarına çözüm getiren 10 yeni maddeyi hatırlatarak, Fransa'daki gurbetçilere konuya ilişkin detaylı bilgi verdi.

Bu paketin özellikle vatandaş buluşmalarında gündeme getirilen talep ve isteklerin göz önünde bulundurularak hazırlandığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Yurt dışındakiler için bedelli askerlik ücretini 6 bin avrodan bin avroya düşürdük. Türkiye'ye giderken pasaport çıkartıyorsunuz. Pasaport ücretleri yüksek. Özellikle 5 ya da 10 yıllık pasaport aldığınız zaman kişi başına 217 avro ücret ödüyordunuz. Sizin bu talebinizi de yerine getirdik artık pasaport ücretleri 217 değil 100 avro olacak. 'Türkiye'ye gelmek istiyoruz ama Türk Hava Yolları (THY) bileti pahalı'. Artık THY 3 kişilik bir aile seyahat ettiğinde sizlere yüzde 20 indirim verecek."

Çavuşoğlu, paketin içeriğinde gençlerin de unutulmadığına işaret ederek, Gençlik Köprüleri projesi sayesinde yurt dışında yaşayan Türkiye'yi görmemiş gencin kalmayacağını ve gençlerin Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı özel programlara katılarak Türkiye'yle bağlarını canlı tutacaklarını söyledi.

- Cep telefonu

Gurbetçi vatandaşların yaşadıkları ülkelerden Türkiye'ye gelirken en çok cep telefonu konusunda zorluk çektiğini belirten Çavuşoğlu, "Biz tabii ki bu düzenlemeleri telefon kaçakçılığını engellemek için yapıyoruz. Türkiye'nin bir telefon mezarlığı olmasını istemiyoruz" dedi.

Vatandaşların talepleri doğrultusunda yurt dışından gelen telefonların Türkiye'deki 60 günlük kullanım süresini iki katına çıkarttıklarına işaret eden Çavuşoğlu, aynı kolaylıkları yabancı plakalı arabalara da uygulayacaklarını ve bu araçların Türkiye'de artık iki yıl kalabileceğini bildirdi.

- "Sizin için yurt dışı bir seçim bölgesi olacak"

Öğrencilere verilen devlet burslarına da değinen Çavuşoğlu, "Artık yurt dışında okuyan kardeşlerimize de burs vereceğiz ve yurt dışından Türkiye'ye gelip okumak isteyen kardeşlerimize, lisans öğrencilerine 500, lisansüstü öğrencilere de 750 avro burs vererek burada sizin evlatlarınızın Türkiye'de eğitim almasına böylelikle destek vereceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusa sahip olmakla övündüğünü anımsatan Çavuşoğlu, nüfus artışı sağlanmazsa yirmi-otuz yıl içerisinde Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye nüfusunun da azalabileceği uyarısında bulundu. Çavuşoğlu, bu doğrultuda, "Nüfusun artarak devam etmesi için teşvikler de veriyoruz, her çocuk için devletten destek veriyoruz, bu desteğimizi yurt dışında yaşayan her bir kardeşimize, her bir kardeşimizin çocuğuna da vereceğiz" dedi.

Yurt dışındaki Türklerin milletvekili seçilme hakkı istediğini hatırlatan Çavuşoğlu, hükümetin bu talebi yerine getirdiğini belirterek, "Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Dortmund'da müjdeyi verdi, 2019 seçimlerinde inşallah, nasıl Antalya benim için biz seçim bölgesiyse, sizin için de yurt dışı bir seçim bölgesi olacak, doğrudan kendi milletvekillerinizi seçeceksiniz" diye konuştu.

Bu seçimde Avrupa'daki oy verme noktalarında sandık sayılarının da arttırıldığını bildiren Çavuşoğlu, Almanya'da bu yıl oy verilecek noktaların 7'den 13'e çıkartıldığını anımsattı.

Vatandaşların daha kolay oy vermesi için çalışma yaptıklarını ve bu doğrultuda posta yoluyla oy verme sistemini devreye sokma konusunda girişim başlattıklarını belirten Çavuşoğlu, ancak bu girişimin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili, "Türkiye'nin bu anayasadan kurtulması lazım, sivil bir anayasaya, halkın tercihleriyle yazılan bir anayasaya ihtiyaç var. Darbelerden sonra yapılan bir anayasanın Türkiye'ye bir faydası yok" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, yurt dışında oy verme işlemlerinin kolaylaştırılması için elektronik ortamda oy verme sistemi konusunda alt yapı çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Programa, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçisi Hakkı Akil ve Türkiye Cumhuriyeti Lyon Başkonsolosu Hilmi Ege Türemen de katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...