Bakan Ala milletvekillerinin sorularını yanıtladı

/ Kaynak: DHA
Bakan Ala milletvekillerinin sorularını yanıtladı

Politika Haberleri  / DHA

İçişleri Bakanı Efkan Ala,TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik paketi görüşmelerinde milletvekillerinin soruların yanıtladı.

Polis kolejleriyle ilgili soru için "Gelişmiş ülke örneklerinden yararlanarak daha sivil bir yapıya dönüşmesi bakımından bu karar alınmıştır" dedi.

Daha önce polis kolejlerinden 5 polis kolejinden 4 tanesi kapatıldığını belirten Bakan Ala, "Son polis kolejine 2 yıldır öğrenci alınmıyor. Son iki sınıfında öğrenci var. Yeni bir sisteme geçiliyor. Elbette mevcut problemlerde var. 2010 yılından itibaren yapılmış olan sınavlarla ilgili hem adli hem de idari soruşturmalar devam ediyor. Bu büyük bir sorundur. Milletin çocuklarının tamamının girdiği sınav soruların çalınmış ve bir takım insanlara ayrıcalık tanınması ile ilgili iddialar ciddi bir sorundur. Ancak, bu sorun olmasaydı bile polis kolejlerinin ve fakültesinin olması bir sorundur. Bu sistemin yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Gelişmiş ülke örneklerinden yararlanarak daha sivil bir yapıya dönüşmesi bakımından bu karar alınmıştır. Bizim her ilimizde üniversitemiz var. Mevcut durumda da sınavla alınıp devam edecek olan eğitim sistemini dizayn ediyoruz ve yine sınavla polis olacaklar. Bu sistemi getirirken, Emniyet Genel Müdürlüğündeki eğitim dairesini kapatıyoruz" diye konuştu.

Bakan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim bin 754 birinci sınıf emniyet müdürümüz var, oysa bin 55 baş komiserimiz var. Bu sürdürülebilir bir durum var. Baş komiserin iki katı birinci sınıf emniyet müdürü var. Komiser 2 bin 174, birinci sınıf emniyet müdürüne yakın. Müdür ve amir durumunda olan 10 bine yakın görevlimiz var, bunun yarısı kadar başkomiser, komiser, komiser yardımcısı var. Bu neden böyle oldu? Kabul edelim ki bu 90'lı yıllardan bizim sistemimizin ortaya çıkardığı sorundur. Bunu gidermemiz lazım. Terfisi gelen herkesin terfi etmesi yerine ihtiyacımız kadar terfi edecek sisteme geçiyoruz. Milletin çıkarına göre dizayn edilmiş sisteme geçiyoruz"

Molotof kokteyli ile ilgili ise şu açıklamaları yaptı: "Molotof, tabiri ilk defa giriyor yasalarımıza. Daha çok yakıcı, yanıcı maddeler tanımı var. Yargıtay bunun silah olduğuna dair karar verdi. Fakat bizim kompartıman şeklinde kurgulanmış sistemimizde her bir birimin ayrı kanunu var. Olay olduktan sonra, kişi öldükten sonra silah sayılan bir husus, olay olmadan önce, polisin önleyici görevini yapması yetkisini kullanması aşamasında kanunda nelerin silah sayıldığı tek tek sayıldığı için yorumla silah sayılamaz deniliyor. Polis Vazife Salahiyetler Kanununda bu madde düzenlememiştir, şimdi düzenleniyor. İkaz ederek, bedeni güç kullanarak, silah dışındaki yöntemleri kullanarak önlenememesi hususu baş gösterirse o zaman Molotof yanıcı yakıcı maddelerle insanların hayatını, alış veriş yapma özgürlüğünü, ticaret yapma özgürlüğünü belli bir grup insanın Molotof kullanarak, yanıcı yakıcı maddeler kullanarak yok etmesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılıyor. Bu bizim sistemimize göre zorunluluk arz ediyor"

Politika
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...