Bağış: Vizesiz Avrupa'ya vize çıktı

Bağış: Vizesiz Avrupa'ya vize çıktı

Politika Haberleri

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vizesiz Avrupa için önemli adım olan "geri kabul anlaşmasının" AB Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Selim Yenel tarafından paraflanmasını "Vizesiz Avrupa'ya vize çıktı" sözleriyle değerlendirdi. Bağış, sürecin 3 yıldan önce tamamlanacağını söyledi.

Türkiye'nin Şam Büyükelçi Ömer Önhon'u makamında kabul eden Bakan Bağış, gazetecilerin vizesiz Avrupa'ya ilişkin sorularını cevaplandırdı. "Geri kabul anlaşmasının" AB Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Selim Yenel tarafından imzalanmasıyla birlikte vizesiz Avrupa'ya vize çıktığını ifade eden Bağış, "Ama sonuçta daha yolun başındayız. Biliyorsunuz son birkaç yıldır Türkiye diklenmeden dik durarak bu konuda hassasiyetini dile getirdi. Türkiye'nin haklı tezleriyle Avrupalıları ikna etmeye çalıştı. Zannediyorum Avrupalılar da Türk halkının vize kuyruklarında beklemekten bıktığını ve vize konusunda kuyruklu bir takım açıklamalar karnının tok olduğunu anladılar" dedi.

75 milyona vizesiz Avrupa için çalışacağız
Bağış, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamının yani 75 milyonun Avrupa ülkelerine vizesiz girmesi için çalışmaların süreceğini ifade ederek, "Şu ana kadar atılan adımlar Türkiye'nin kararlılığının tescili açısından önemlidir. Ama daha çeşitli aşamalar vardır. İmzalama aşaması vardır Meclis'te onay aşaması vardır yürürlüğe girme aşaması vardır. Yani Türkiye bu süreçte kendi sorumluluklarının da bilincinde. nbsp;Ama kendi taleplerinin de gerçekleşmesi için çok net biçimde çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

Brüksel'de anlatacağım
Yarın nbsp;Brüksel'e gideceğini dile getiren Bağış, şunları söyledi: "Danimarka dönem başkanlığı ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon ekibi ile ortak bir toplantı gerçekleşecek. Orada da bu vize konusunu ele alacağız. nbsp;Bundan sonraki süreçte bizim beklentimiz eylem planının ortaya çıkması. nbsp;Ve eylem planının içeriği ile ilgili beklentilerimizin karşılanmasıdır. Durmak yok dik durmaya devam. Zaman konusunda sürece baktığımızda bu tip müzakerelerin yaklaşık 3 yıl sürüyor. Ama Türkiye bu güne kadar büyük reformları çok hızlı gerçekleştirebilmiş bir ülkedir."

AB için doğru yol Türkiye'ye vizeyi kaldırmak
Bu adımların karşılıklı çıkarlar çerçevesinde atılacak adımlar olacağına işaret eden Bağış, nbsp;"Şunu özellikle söylemek istiyorum bir alimin lafı var "Ben doğru yolda kaybolmuş bir kişi görmedim" diyor. AB de vize muafiyeti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti sağladığı zaman doğru adımı atmış olur. Avrupa'nın çıkarları açısından da bu doğru olur" şeklinde konuştu. nbsp;Türkiye'nin artık IMF'ye maddi destek verecek nokta olduğunu hatırlatan Bağış, nbsp;"Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biriyiz. nbsp;O açıdan bakıldığında Türkiye vatandaşlarına uygulanan vize bizden çok Avrupa'ya zarar verdiğini onların da görmesi gerekir. Henüz yolun başındayız sonunda inşallah 75 milyon vatandaşımızın Avrupa'ya gidebilmesinin önünü açmayı hedefliyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...