Babacan'dan CHP'ye 4 maddelik cevap

/ Kaynak: AA
Babacan'dan CHP'ye 4 maddelik cevap

Politika Haberleri  / AA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP'nin seçim bildirgesinde açıkladığı ekonomik vaatlerini eleştirdi.

Babacan, New York'taki temaslarının ardından konuştu. Washington ve New York temasları kapsamında yatırımcılarla bir araya nbsp; geldiklerini ifade eden Babacan, "Yatırımcılar Türkiye'yi çok yakından takip nbsp; ediyorlar ve merak da ediyorlar" dedi. Ak Parti tarafından açıklanan seçim beyannamesi ve yeni Türkiye nbsp; sözleşmesinin de ışığında yatırımcılara bilgiler verdiklerini anlatan Babacan, nbsp; "İyi işleyen bir demokratik sistem, iyi işleyen bir yargı sistemi, Türkiye'nin nbsp; gerçek anlamda bir hukuk devleti olması, Türkiye'nin temel hak ve özgürlüklerin nbsp; uluslararası standartlarda yaşanması ve uygulanıyor olması işin temelinde" diye nbsp; konuştu.
nbsp;
Ekonomik istikrar için öngörülebilirlik gerektiğini vurgulayan nbsp; Babacan, Türkiye'nin tüm G-20 ülkeleri arasında gelecek dönem için en net plan ve nbsp; programı yapan ülke olduğunu söyledi. Babacan, Türkiye'nin güven ve öngörülebilirlik konularında gerekenleri nbsp; azami ölçüde yaptığına işaret ederek, yatırımcıların tüm sorularını rahatlıkla nbsp; cevapladıklarını dile getirdi.
nbsp;
ABD'NİN FAİZ ARTIRIM KARARI
nbsp;
Babacan, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının olası nbsp; etkilerine ilişkin soru üzerine, nbsp; ABD'de ekonominin toparlanmasıyla beraber bir nbsp; faiz artış sürecine gireceğinin ilan edildiğini hatırlattı. Ancak bu faiz artışının ne zaman ve hangi hızda gerçekleştireceğine nbsp; ilişkin netlik olmadığını belirten Babacan, "Son zamanlarda doların bütün para nbsp; birimlerine karşı değer kazanmış olması hatta doların her şeye karşı değer nbsp; kazanmış olmasının getirdiği bazı yeni komplikasyonlar var ve bundan da çok nbsp; hoşnut olmadıklarını biz anlıyoruz" dedi. Faiz artırımı kararının gelişmekte olan ülkeler üzerinde az ya da çok nbsp; etkileri olabileceğini ifade eden Babacan, "Biz Türkiye olarak bütçemizi belirli nbsp; bir disiplin altında yönetiyoruz. Merkez Bankamız para politikalarını ABD Merkez nbsp; Bankası'nın faiz artıracağını da dikkate alarak yönetiyor" diye konuştu.Türkiye'nin dış dalgalanmalara karşı kırılganlığını azaltmak için nbsp; makro ihtiyati tedbirler aldıklarını da kaydeden Babacan, dalgalanma olması nbsp; durumunda ilgili kurumların gerekli önlemleri alabilecek kapasitede olduğunu nbsp; söyledi.
nbsp;
POPÜLİZME KAÇMAYACAĞIZ nbsp; nbsp;
nbsp;
Başbakan Yardımcısı Babacan, yaklaşan seçimlerin ekonomiye olası etkilerine ilişkin soruları da yanıtlayarak, AK Parti olarak seçim dönemlerinde nbsp; seçim ekonomisi tabirini kullanmadıklarını lügatlerinde de böyle bir tabirin nbsp; olmadığını ifade etti. Bunun muhalefet partilerince gündeme getirilen bir yaklaşım olduğunu nbsp; anlatan Babacan, "Biz hep gerçekçi olduk. Asla aldatan olmadık ama aldanan da nbsp; olmadık. Halkımızla, vatandaşlarımızla hep gerçekleri paylaştık ve yapılabilir nbsp; gerçek politikalar üzerinden hareket ettik. Dolayısıyla bu seçim döneminde de nbsp; gerçeklere dayanan rasyonel ve popülizme kaçmayan bir çizgimiz olacak" dedi.
nbsp;
IMF KREDİSİNE MECBUR KALIRSINIZ
nbsp;
CHP'nin seçim vaatlerini değerlendiren Babacan, açıklanan nbsp; kalemlerin maliyetinin nasıl karşılanacağının ortaya konması gerektiğini söyledi. AK Parti iktidarları döneminde bütçe açığını düşürdüklerini, büyüme ve nbsp; istihdamı sağladıklarını hatırlatan Babacan, şöyle konuştu: "Şimdi böyle bir harcamayı açıklayan bir muhalefet partisinin mutlaka nbsp; kaynakları da ortaya koyması lazım. 'Bunun kaynağı nereden nasıl olabilir' diye nbsp; 13 yıldır iktidarda olan partinin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak nbsp; şöyle ben konuya baktığımda; bir, ne kadar harcama getiriyorsanız o kadar tekrar nbsp; vergi getirmek zorunda kalırsınız. İki, o kadar ilave borçlanmak zorunda nbsp; kalırsınız. Üç, para basmak durumunda olursunuz. Dört, nihayetinde IMF'den kredi nbsp; kullanmaya mecbur duruma düşersiniz.
nbsp;
Bunlar muhalefet partilerinin daha önce yapmadığı işler değil. Şöyle nbsp; CHP zihniyetinin evveliyatına bir bakın, diğer muhalefet partilerinin bir nbsp; geçmişine bakın, bunların hepsi yapılmıştır. Yani Türkiye'nin artan harcamalarına nbsp; karşılık vergi salmalar yapılmıştır bizden önceki dönemlerde. Borçlandırılmıştır nbsp; Türkiye. Milli gelirinin yüzde 74'ü bir borçla teslim aldık biz, şu anda milli nbsp; gelirin yüzde 33'ü kadar borcumuz var."
nbsp;
BU VAATLER ESKİ TÜRKİYE'YE GÖTÜRÜR
nbsp; nbsp;
Muhalefetin seçim için söylediği maddelerin Türkiye'yi adım adım eski nbsp; noktaya götürecek politikalar olduğunu dile getiren Babacan, nbsp; "Ha 'şu kadar nbsp; harcayacağız' diyorlar, 'bu kadar para dağıtacağız' diyorlar, eğer kaynağını nbsp; söylemiyorlarsa bunun tek sebebi, iktidar olma ihtimallerinin ve hayallerinin nbsp; aslında hiçbir zaman gerçekçi olmadığıdır. İktidar olma ısrarında, iktidar olma nbsp; iddiasında olan bir muhalefet partisinin ekonomik konulara ciddi yaklaşması nbsp; lazım. Gerçekçi yaklaşması lazım" dedi. Açıklanan programın bir bütün halde ortaya konulması gerektiğini ifade nbsp; eden Babacan, "Son açıklanan paket şunu bir daha tekrar etti ki Cumhuriyet Halk nbsp; Partisi'nin hiçbir zaman Türkiye'de iktidar olma hedefi yoktur, hayali yoktur. nbsp; Eğer olsaydı böylesine sorumsuz, pervasız bir tutum ortaya koymazdı" diye nbsp; konuştu.
nbsp;
EKONOMİ YÖNETİMİNDE OLASI DEĞİŞİKLİK ENDİŞELERİ...
nbsp;
Babacan, ekonomi yönetiminde olası değişiklik konusundaki endişelere nbsp; ilişkin soru üzerine de sürdürülen politikaların AK Parti iktidarının nbsp; politikaları olduğunu ve şahıslara bağlı bulunmadığını söyledi.
Seçim beyannamesine konulan taahhütlerin AK Parti'yi bağlayacağını nbsp; vurgulayan Babacan, "Seçimlerden sonra oluşacak ekonomi yönetimi nasıl bir nbsp; kompozisyona sahip olursa olsun o yönetimin uygulayacağı politikalar bugün nbsp; açıklanmıştır" dedi. "Kurumların güçlü ve itibarlı olduğu bir ülkede, kurallara saygı nbsp; duyulan, kuralların gerçekten uygulandığı ya da uygulamaların bir yerde yazılı nbsp; olduğu ülkelerde zaten ekonomik istikrar da sağlanır" diye konuşan Babacan, nbsp; "Zaten sistem kişilere çok bağlıysa ona ne ileri demokrasi demek mümkün ne de nbsp; gelişmiş bir ekonomi demek mümkün" ifadelerini kullandı.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...