Apaydın'dan tarihi açıklamalar

Apaydın'dan tarihi açıklamalar
Politika Haberleri

Merhum Başbakan Adnan Menderes'in avukatı Burhan Apaydın, Türkiye Platformu'nda tarihe ışık tutacak açıklamalar yaptı.

27 Mayıs 1960 darbesinde görevden alaşağı edilip iki bakanı ile birlikte idamedilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in avukatı Burhan Apaydın, 52 yıl sonraTGRT Haber'de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni NuhAlbayrak'ın hazırlayıp sunduğu Türkiye Platformu programına eşi Beyhan Apaydınile birlikte konuk olan Burhan Apaydın, Menderes'le Başbakanlığı döneminde deyakından tanıştıklarını, hatta kendisini memleketi Aydın'dan milletvekili adayıyapmak istediğini, ancak mesleğine devam etmek istediği için bu teklifi kabuletmediğini belirtti.

#

#


''DP'NİN TEMELİNDE BOZUKLUK VARDI''

1950'de yüzde 50'nin üzerinde bir oyla iktidara gelen Demokrat Parti'nin enbüyük probleminin kaliteli kadro kuramamak olduğunu kaydeden Apaydın, ''Demokrat Parti'nin temeli bozuktu. Partiyekatılan insanların demokratik düşünceye sahip olup olmadığına bakılmadı'' dedi.

''MENDERES'İN MERHAMET ETTİĞİ SUBAYLAR DARBE YAPTI''
Apaydın, programda, darbeden iki yıl önce, cuntacı 33 subayın yargılandığı davaile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Menderes'in, darbe hazırlığı yaptıkları içintutuklanıp yargılanan subaylara ''Ordunun itibarı zarar görmesin'' diyemerhamet ettiğini ve serbest kalmalarını sağladığını dile getiren Apaydın,ancak iki yıl sonra bu subayların 27 Mayıs'ta darbeci 38 subayın arasında yeraldığını vurguladı.

''DARBECİLER HİTLER HAYRANIYDI''
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in darbe hazırlığının farkında olduğunu ve adımadım darbeye zemin hazırlandığını kendisine anlattığını ifade eden Apaydın, 27Mayıs cuntasını Hitler hayranı olmakla suçladı. O dönem CHP'nin başında bulunanİsmet İnönü'nün, darbeden bir hafta önce hükümeti tehdit ettiğini ve ''Sizi benbile kurtaramam'' dediğini aktaran Burhan Apaydın, ''İnönü isteseydi darbeyiengelleyebilirdi fakat yapmadı. Tarafsızmış gibi durdu'' diye konuştu.

BAYKAL, MENDERES'İN YAKASINA YAPIŞTI MI?
Deniz Baykal'ın, Ankara Kızılay'da Başbakan Adnan Menderes'in yakasına yapışıp''Hürriyet istiyoruz'' dediği şeklindeki hadiseyi de doğrulayan Apaydın,Menderes'in ''Bir başbakan'ın yakasına yapışıp hürriyet isteyebiliyorsun.Bundan daha fazla hürriyet olabilir mi?'' dediğini aktardı.

İSTANBUL BAROSU'NUN YASAĞINA RAĞMEN MENDERES'İ SAVUNDUK
Darbenin ardından İstanbul Barosu'nun 'düşkünler' olarak tanımlanan sanıklarısavunmama kararına rağmen, kardeşi Orhan Apaydın ile birlikte devrikCumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'i savunma kararıaldıklarını açıklayan Burhan Apaydın, Yassıada duruşmaları sürecinde yaşadıklarısıkıntıları anlattı.

MENDERES'LE YASSIADA'DA İLK GÖRÜŞME
Müvekkili ile görüşmesine de aylarca izin verilmediğini ifade eden Apaydın,duruşmaya iki gün kala Menderes'le Yassıada'da ilk karşılaşmasını ise şusözlerle dile getirdi; ''Duruşma öncesi Menderes'le mutlaka görüşmekistediğimi, aksi halde adadan ayrılmayacağımı söyledim. Vapurun kalkacağını, budurumda adada zor durumda kalacağımı belirterek göndermek istediler. İknaedemeyince büyükçe bir masaya oturttular. Masada subaylar da vardı. Bir süresonra arkadan Menderes'in geldiğini gördüm. Üstündeki kıyafetler buruşuktu...Oysa giyim-kuşamına çok dikkat ederdi. Ayağa kalktım, ceketimin düğmeleriniilikledim, yanına gittim. Sarıldık, öpüştük. Kulağına, 'Merak etmeyin, bunuatlatacağız' dedim.''


VATANDAŞLARIN SESSİZ SEVGİ MESAJI
Görüşme sonrası askeri bir gemi ile İstanbul'a doğru yola çıkarıldığını kaydedenApaydın, sonrasında yaşadıklarını ise şöyle anlattı; Beni önce Dolmabahçeyye'yebırakacaklarını söylediler fakat harp gemisi Beşiktaş'a bıraktı. Çünkü benimMenderes'le görüştüğümü duyan gazeteciler Harbiye'de beni bekliyormuş. Sonrabeni arayan bir gazeteci dostuma Menderes'le görüştüğümü ve öpüştüğümü anlattım.Bu ifadelerim gazetede çıkınca, beni gören vatandaşlar uzaktan sessizceellerini önce dudaklarına, sonra yanaklarına götürerek Menderes'e sevgilerinidile getiriyorlardı. Çünkü büyük bir korku vardı. Menderes'ten bahsedeni bileiçeri alıyorlardı. Nitekim bunu anlattığım için ben de 'halkı galeyanagetirmekle' suçlandım. 'Sizi korumak için yanınıza asker vereceğiz' dediler.Amaçları aslında
beni takibe almaktı.''

'DON' DAVASININ İÇYÜZÜ
Yaptığı savunmalarla "ipten adam alan avukat" olarak tanınan Apaydın,programda, Menderes'in yargılanmasında oynanan kirli oyunu da anlattı. Menderes'inBaşbakanlık'taki kasasından çıktığı iddia edilen ve kadın çamaşırı olduğu önesürülen 'don' mahkemeye delil olarak sunulunca, Apaydın tarihe geçen ve hemenakabinde salondaki darbeci taraftarları tarafından yuhalanıp tutuklanmasınasebep olan şu sözü sarfetmişti; Yere düşmekle sakıt olmaz cevher kadr-ükıymetten... Türk halkının zihnine kazınan duruşmadaki bu sözü sebebiyle''halkı isyana teşvik'' etmekten 3.5 ay hapis yatan Burhan Apaydın, daha sonrao donu kasaya Milli Birlik Komitesi'nden bir senatörün koyduğunu, yani kadın değil,erkek iç çamaşırı olduğunu tespit ettiğini vurguladı. Bunun gibi Menderes'indolabından çıktığı iddia edilen kadın resimlerinin de sonradan konulduğunu dilegetiren Apaydın, kendisinin Yassıada savunmalarında ikinci kez tutuklanmasınasebep olan hadiseyi de Türkiye Platformu'nda izleyicilerle paylaştı;

''MENDERES'İ İDAMDAN KURTARABİLİRDİM''
''Komitenin başına getirilen Cemal Gürsel, daha önce Adnan Menderes'e mektupyazarak, 'Bu millet seni seviyor, Celal Bayar'ı bertaraf et ve cumhurbaşkanısen ol. Bu milletin göz bebeğisin' şeklinde ifadeler kullanmıştı. Yargılamasırasında bu mektubun aslının dosyaya konulması ve okunmasını istedim. Ancakbunu engellemek için Menderes'e 'Burhan Apaydın'ı azlet' baskısı yaptılar, bendende talebimi geri çekmemi istediler. Kabul etmeyince ikinci kez tutuklanarakcezaevine gönderildim. Menderes'in idamından sonra serbest bırakıldım.Alparslan Türkeş bile kitabında 'Burhan Apaydın, davanın seyrini değiştirecekipin ucunu yakalamıştı' dedi. Tutuklanmasam Menderes'i idamdan kurtarabilirdim."

AİHM'E NEDEN BAŞVURULMADI?
Apaydın, programda ilginç ayrıntılara da dikkat çekti. Nuh Albayrak'ın "NedenAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurulmadı?" sorusuna Apaydın, "ÇünküDemokrat Parti, AİHM'e başvurulara karşı çekince koymuştu. Nihat Erim, buçekincenin kalkması, AİHM'e Türk vatandaşlarının da başvurabilmesi için kanunteklifi vermişti, daha sonra geri çekti. Sebebini sorduğumda İsmet İnönü'den korktuğuiçin bu adımı attığını anlattı. Dolayısı ile daha sonra AİHM'e başvuruyapılamadı" cevabını verdi.

KENAN EVREN ''ÖLÜMLERİ ENGELLEMEYİN'' DEMİŞ
27 Mayıs'ın, sonraki darbe ve muhtıralara da zemin oluşturduğunu kaydeden Apaydın,1980 darbesi ile ilgili de çarpıcı bir anekdot aktardı; "Sıkıyönetim Komutanı Nevzat Bölügiray,hatıralarını anlattığı 'Bölükteki Asker' kitabında dönemin Genelkurmay BaşkanıKenan Evren'in ''Adam öldürmelerin önüne geçmeyelim. Bırakalım, daha çok adamöldürsünler ki, darbe yaptığımızda 'Nekadar iyi yaptılar', desinler" diyor. Bunu Kenan Evren tekzipetmedi."

27 MAYIS YARGILANMALI
1980 darbesi gibi 27 Mayıs'ın da yargılanması ve Menderes ile arkadaşlarınayapılan haksızlığın giderilmesi gerektiğini kaydeden Apaydın, hem Menderes, hemDeniz Gezmiş'in idamları ile ilgili dilekçe vereceğini söyledi.

DARBE SONRASI BAŞBAKANLIK TEKLİFİNİ GERİ ÇEVİRDİ
1961 seçimleri öncesinde yapılan Başbakanlık teklifini kabul etmeyen, ancakCHP-Adalet Partisi koalisyonuna öncülük ederek, normalleşme sürecinde önemlibir rol oynayan avukat Burhan Apaydın, bu sayede yeni bir darbenin önünegeçtiğini, bunun Fransız Le Monde Gazetesi'nde "Türkiye uçurumun eşiğindendöndü" şeklinde haber olduğunu kaydetti.

Hafta başında, Doğan Yurdakul ve F. Cengiz Erdinç'in anılarını kaleme aldığı''Adalet Savaşçısı'' adlı kitabı piyasaya çıkan Burhan Apaydın, programagetirdiği Yüksek Adalet Divanı kararlarını bir kitapta toplamak istediğini devurguladı.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...