Yeniden Refah Partisi'nden AK Parti'nin ittifak çağrısına yeşil ışık: Bazı illerde olabilir
AK Parti'nin yerel seçimde ittifak çağrısı üzerine YRP Genel Başkan Yardımcısı Kılıç açıklama yaptı. Kılıç, 81 ilde ittifakın mümkün olmadığını ancak bazı iller bazında ittifaklar söz konusu olabileceğini belirtti.
Genel seçim yarışı geride kaldı, siyaset yerel seçimlere odaklandı. Partilerin seçim hazırlıkları yavaş yavaş başlarken Cumhur İttifak'ın yerelde nasıl bir yol haritası izleyeceği merak konusu.
Konuya ilişkin Yeniden Refah Partisi cehpesinden dikkat çeken bir açıklama geldi. AK Parti'nin ittifak çağrısı ilgili değerlendirme yapan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, yerel seçimlerde bazı iller bazında ittifaklar söz konusu olabileceğini belirtti.
Yeniden Refah Partisi Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Fatih Erbakan başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.
"81 İLDE DEĞİL BAZI İLLERDE OLABİLİR"
Kılıç, bir gazetecinin "AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın, partinizle ittifak yapılabileceğine dair sözlerini nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi:
"Genel seçimde olduğu gibi yerel seçimde ülkemizin 81 ilini kapsayan bir ittifakın içinde olmak tabi olarak mümkün değil. Cumhur İttifakı'nda, bizim dışımızda olan partilerin de 81 il bazında ittifaka girebilmeleri mümkün değil. Bazı iller anlamında ittifaklar söz konusu olabilir. Bu anlamda AK Parti'den, Yeniden Refah Partisi'ne gelmiş henüz bir teklif söz konusu değil. İstanbul, Ankara veya başka iller bağlamında AK Parti'den, partimize gücümüze orantılı bir teklif gelmesi halinde elbette genel başkanımız, genel merkez yönetim ve karar kurullarımızla değerlendirir, kararımızı alırız. Bu istikamette atacağımız adımın adını koyarız."
ERDOĞAN'IN AB RESTİ
Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul toplantısı kapsamında temaslarda bulunduğunu anımsatarak, Erdoğan'ın Avrupa Birliğine (AB) yönelik sözlerini desteklediklerini belirtti.
"TÜRKİYE ALTERNATİFSİZ DEĞİL"
Türkiye'nin alternatifsiz olmadığını söyleyen Kılıç, "AB, Türkiye'yle üyelik müzakerelerini tamamen dondurma, durdurma ya da bağları koparma kararı alacak olursa Türkiye Cumhuriyetinin hızla farklı alternatiflere yönelmesi, AB'den bu anlamda bağımsız ama ekonomik anlamda ilişkilerini sürdüren bir performansla yoluna devam etmesini diliyor ve temenni ediyoruz." diye konuştu.
"İSVEÇ'İN NATO'YA ALINMASINA KARŞIYIZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kararın Meclis'e sunulacağına dair sözlerini hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:
"Yeniden Refah Partisi olarak terör örgütlerini ve faaliyetlerini himaye eden, Kur'an-ı Kerim'e, İslam'a karşı organize saldırıların adresi olan ve kamu otoritesi olarak en ufak tepki vermeyen İsveç'in, NATO üyeliğini, Türkiye'miz açısından milli güvenlik sorunu olarak değerlendiriyoruz. Terör örgütlerini himaye eden İsveç'in, NATO'ya üyeliği mecliste onaylanmayacaktır. Yeniden Refah Partisi'nin görüşü ve duruşu bu çizgideki İsveç'in NATO üyesi olmasına karşı bir yaklaşımdır."
Kılıç, parti olarak mevcut anayasanın değiştirilmesinin öncelikleri olduğunu, sivil anayasa çalışmalarını desteklediklerini belirtti. Yeni anayasanın katılımcı, çoğulcu, sivil, özgürlükçü, demokratik, kuvvetler ayrılığı denge denetim mekanizmasını, yönetimde şeffaflığı, adaleti sağlayıcı nitelikte olması gerektiğini dile getiren Kılıç, "Yeni ve sivil Türkiye anayasasının mutlaka geniş zeminlerde, geniş gruplarla ve tüm siyasi görüşlerin katılımıyla ele alınması zorunluluktur." dedi.
Yeniden Refah Partisi'nin yerel seçimlere kendi logosuyla gireceğini aktaran Kılıç, bu konudaki hazırlıkların sürdüğünü ifade etti.