AK Parti'de detaylı analiz: Yüzde 7’nin sebebi araştırılıyor

- Güncelleme:
AK Parti'de detaylı analiz: Yüzde 7’nin sebebi araştırılıyor

Politika Haberleri

Yerel seçimlere odaklanan AK Parti 14 Mayıs sonuçlarını sandık sandık ele alıyor. Yüzde 7'lik kaybın ve Erdoğan ile partinin oyu arasındaki makasın neden açıldığı analiz ediliyor.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - AK Parti, 14 Mayıs’ta seçmen sayısı 5 milyona yakın artmasına rağmen, 2018 seçimlerine göre 2 milyona yakın bir oy kaybı yaşadı. 2018 seçimlerinde yüzde 42,5 olan oy oranının yüzde 7 düşmesinin nedenlerini araştırmaya başladıklarını belirten AK Parti kaynakları “İl il, sandık, sandık değerlendirmesini yapacağız. Son beş yılda zor bir süreç geçirdik. Bu dönemde incinen vatandaşlarımız olmuş olabilir. Biz onları nasıl telafi edeceğimizi konuşuyoruz. Büyükşehirlerde ekonomik anlamda etkilenme daha fazla oldu. Beş yılda pandemi, savaş, üç deprem, kuraklık, dünyanın pek çok noktasında yaşanan süreçlerden geçtik. Bunun yansımaları da oldu. Listelerde hatalar olmuş olabilir. Seçmenin bize verdiği mesajı iyi analiz edersek, bu oy kaybı yerel seçimlere yansımaz” değerlendirmesini yaptı.

MAKAS AÇILDI

Cumhurbaşkanın aldığı oyla AK Parti’nin aldığı oy arasındaki makasın da bu seçimde daha fazla açıldığına dikkat çeken AK Parti kurmayları “Burada seçmen Cumhurbaşkanı’mıza güvenini gösteriyor, ama belli ki AK Parti ile bir problemi var. Aslında bunu sahada görmüştük. Seçmenler ‘Cumhurbaşkanı’na oy vereceğim, ama bu sefer size oy vermeyeceğim’ diyordu zaman zaman. Bu durumun tek bir nedeni yoktu. Herkesin kendine göre bireysel bir tepkisi oluşmuştu, ama en fazla ekonomik gerekçeler dile getiriliyordu. Bizim oyların bir bölümünün MHP’ye gittiğini tespit ettiğimiz yerler de oldu” dedi.

İKİ İLDE 14 PUAN DÜŞÜŞ

AK Parti kurmayları, bazı illerde Türkiye ortalamasının da üzerinde kayıplar olduğunu belirterek “Mesela, Elâzığ ve Sivas’ta 14 puan civarında bir oy düşüşü söz konusu. Aksaray’da yüzde 13, Rize ve Şanlıurfa’da yüzde 10 oranında oy kaybı var. Bütün bunların sebeplerini tek tek tespit edeceğiz. Seçmenin verdiği mesajı çok iyi anlamalıyız” görüşünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, en çok memleketi Rize’deki oy kaybından üzüntü duyduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın kurmayları ile yaptığı değerlendirmede ilk tepkisini ‘Niye böyle oldu’ diyerek dile getirdiği ifade edildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...