AK Parti'de vitrin için hummalı çalışma: Ağır toplar bakanlık için vekil yapılmayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
AK Parti'de vitrin için hummalı çalışma: Ağır toplar bakanlık için vekil yapılmayacak

Politika Haberleri

AK Parti’de her seçim olduğu gibi bu seçimde de mevcut milletvekillerinin en az yüzde 50’sinin liste dışı kalması bekleniyor. Erdoğan’ın özellikle teşkilatla problemi olan, aynı il içinde diğer milletvekilleri ile sıkıntı yaşayan isimlerin üzerini çizmesi bekleniyor.

AK Parti yönetimi, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde milletvekili adayı gösterilecek isimler üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hazırlanacak yeni milletvekili listesi için ‘Kılı kırk yaran bir çalışma yürütüleceği’ mesajını verdi.

AK Parti’de her ilde bir yandan mevcut milletvekilleri ile ilgili değerlendirmeler yapılırken, bir yandan yeni isimler üzerinde halkın nabzı tutuluyor. Bu kapsamda Erdoğan, kurmaylarına “Kılı kırk yaracağız. Çok iyi bir listeyle milletin karşısına çıkmalıyız. Millette karşılığı olan, sözüne itibar edilen adaylar üzerinde çalışalım” diyerek tüm illerde buna göre çalışma yapılması talimatını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle genç ve kadın kontenjanlarının artırılmasına önem verdiği, bu sebeple listelerde daha çok kadın ve genç isimlerin yer bulması yönünde çalışma yapıldığı belirtiliyor. 2018 seçimlerinde AK Parti’nin aday listesi 126’sı kadınlardan, 57’si ise 25 yaş altı gençlerden oluşmuştu.

BÖLGE İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

Doğu ve Güneydoğu’daki aday listeleri için ise ayrı bir çalışma yürütülecek. HÜDA-PAR ile ittifak yapılması durumunda, Doğu ve Güneydoğu illerinde bu partiden isimlere yer verilmesi planlanıyor.

SANDALYE HASSASİYETİ

Cumhurbaşkanının, seçim sonrası oluşturacağı kabineyi de dikkate alarak, mevcut milletvekillerinden bazı isimlere aday listelerinde yer vermeyeceği belirtiliyor. Mevcut sisteme göre bakan olan isimlerin milletvekilliğinden istifa etmesi gerektiği için, Erdoğan’ın Meclis’teki sandalye sayısını azaltmayacak şekilde planlama yaptığı ifade ediliyor.

KRİTERLERE BAKILACAK

AK Parti’de her seçim olduğu gibi bu seçimde mevcut milletvekillerinin en az yüzde 50’sinin liste dışı kalması bekleniyor. 2018 seçimlerinde, 316 milletvekilinden sadece 150 civarındaki isim liste dışı kalmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle teşkilatla problemi olan, aynı il içinde diğer milletvekilleri ile sıkıntı yaşayan isimlerin üzerini çizmesi bekleniyor. Mevcut milletvekillerinin Meclis performansı, Genel Kurul çalışmalarına devam edip etmedikleri gibi kriterleri de dikkate alacağı belirtiliyor.  

LİSTE ETKİSİ YÜZDE 2-3

AK Parti kurmayları, 14 Mayıs seçimlerinin bugüne kadarki en kritik seçimlerden biri olacağına dikkat çekerek “Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı her toplantıda aday listelerinin önemine işaret ediyor. Çok iyi bir hazırlık yapılacağını söylüyor. Yaptığımız çalışmalarda, bir ilde milletvekili listesinin partinin oy oranına etkisinin yüzde 2-3 civarında olduğunu tespit ettik. Özellikle Anadolu şehirlerinde listedeki isimlerin oy verme davranışına etkisi büyük oluyor” değerlendirmesini yaptı. YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Politika
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...