AK Parti: Başkanlık olmazsa yarı başkanlık

AK Parti: Başkanlık olmazsa yarı başkanlık

Politika Haberleri

Yarı başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanı, Başbakanı atayacak. Başbakan ve kabinesi yine Meclis'ten güvenoyu alacak




Yeni anayasa çalışmalarıyla birlikte başkanlık sistemini gündeme getiren AK Parti, başkanlık sistemine yeterli destek olmaması durumunda alternatif olarak yarı başkanlık sistemini gündeme getirmeyi tartışıyor. Yeni anayasa çalışmalarında taslak bir metin ortaya çıkarma çalışmaları sürerken, başkanlık sistemi konusunda özellikle CHP ve MHP'nin direnciyle karşılaşan BDP'den de tam bir destek görmeyen AK Parti, alternatif modeller üzerinde çalışıyor. AK Parti, başkanlık sistemi yerine Fransa'da uygulanan yarı başkanlık sistemini de gündeme getirmeyi düşünüyor. Yarı başkanlık sisteminde, cumhurbaşkanı halk oyuyla seçilecek. Seçilecek cumhurbaşkanı bir başbakan atayacak. Atanan başbakan kabinesini oluşturup Meclis'ten güven oyu alacak. Devlet Başkanı, hükümete başkanlık edecek. Başbakan ise cumhurbaşkanının yardımcısı pozisyonunda çalışacak. Halen Fransa'da uygulanan yarı başkanlık sisteminde seçilen cumhurbaşkanının parti üyeliği devam ediyor. Ancak, devlet başkanı parti genel başkanı olmuyor. Türkiye'de uygulanacak yöntemde, seçilecek cumhurbaşkanı ya da başkanın aynı zamanda parti genel başkanı olmasının yolu açılabilecek. Böylece AK Parti'nin Türk tipi başkanlık modelinden sonra Türk tipi yarı başkanlık modeli gündeme gelmiş olacak.

101. MADDENİN KALKMASI YETİYOR
AK Parti mevcut Anayasanın 101. maddesindeki, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" hükmünün kaldırılmasının yarı başkanlık sistemine geçilmesi için yeterli olacağını savunuyor. 101. maddedeki cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesileceğine ilişkin hüküm kaldırılırsa partili cumhurbaşkanı yolu açılmış olacak. Anayasanın 104. maddesinde sayılan cumhurbaşkanının görevleri arasında bakanlar kuruluna başkanlık etmek de bulunuyor. Mevcutta cumhurbaşkanları tarafından istisnai durumlarda kullanılan bu yöntem, kural haline gelebilecek. Böylece seçilen başkan her zaman bakanlar kuruluna başkanlık edebilecek, istisna olan bu durum kural haline gelecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...