"Afganistan'da halkın özgür iradesi tecelli etti"

"Afganistan'da halkın özgür iradesi tecelli etti"

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Afganistan Cumhurbaşkanı Gani ortak basın toplantısı düzenledi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani:
Türkiye'nin buradaki barış için yaptığı mücadele için teşekkür ediyorum. Gelecekte de diğer alanlarda da Türkiye'nin yardımlarını bekliyoruz.Bizler için önemli olan bizler Asya'nın kalbiyiz. Diğer Asya topraklarıyla nasıl daha derin bağlar ilişki kuracağız? Hazar denizinden diğer ülkelere ulaşacağız. Transit yollar için de çalışmalarımız devam edecek.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm alanlarda bize verdiği destek için kendisine müteşekkirim. Hava yoluna yatırım yapmak istiyoruz. Bu konuda da destek sözü aldık.Mevlana Üniversitesi de yakında tamamlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Öncelikle sayın kardeşime bizlere gösterdikleri ev sahipliği nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Bu ev sahipliği tarihin derinliklerinden gelen anlayışın en güzel tezahürüdür. Çok yakında yapılan bir seçimle, Afgan halkı yeni yönetimini oluşturdu. Afganistan'da bir milli mütabakat hükümetinin kurulması bir birliğin, beraberliğin geleceğe yansıması noktasında bana göre çok çok önemliydi. Bundan dolayı değerli kardeşimi kutluyorum.İnanıyorum ki Afganistan'ın bundan sonraki yürüyüşü çok farklı olacak. Bugünkü görüşmemiz çok dolu dolu bir görüşme oldu. Bölgemizdeki gelişmeleri değerlendirirken biraz tarihe de geri döndük. Afganistan'ın bizim 1920'deki doğuşumuza katkısını unutmamız mümkün değil. Afganistan'nın verdiği mücadelelerde Türkiye'nin yanında olmaması mümkün değil. 4 ülke var ki bizle bu yolculuğa devam edeceğiz. Türkiye, Amerika, Almanya, İtalya. Bizler üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Kabil Hava limanının işletilmesi bizim üzerimizde olacak ve bu süreci bizler yürüteceğiz. Bölgedeki gelişmeler Afganistan'dan kopuk değil. Bu konuları etraflıca görüştük. Zaten değerli kardeşim de bu konuları yakinen takip ediyor. İslam dünyasındaki bakışımız ne olabilir, bunları aramızda değerlendirdik.

TİKA'NIN ATTIĞI ADIMLAR KENDİNİ HİSSETTİRİYOR
Terörle mücadele konusundaki dayanışma çok büyük bir önem arz etmektedir. Pakistan'ın terör örgütlerine aldığı önlemler mutluluk vericidir. Özellikle ekonomideki atılacak adımlar ve bununla ilgili Türkiye'nin sıçramasının altında yatan gerçekler nelerdir. Bunları etraflıca görüşme imkanımız oldu. O dönemden itibaren attığımız adımların neler olduğunu ve bu konuda Afganistan'la neler yapabileceğimizi konuşma imkanımız oldu.Kendileri de ifade ettiler, ki burada şimdi attığımız bir çok adımlar var. özellikle TİKA'nın burada attığı adımlar her gün kendini başka bir şekilde hissettiriyor. Kültür noktasında Mevlana'nın doğduğu evin yeniden inşaası ve bu eserin Afganistan arasında bir sembol olarak çok farklı bir kültür zinciri oluşturacağına inanıyorum. Bu adımlar aramızdaki bağların çok daha güçlü hale gelmesine vesile olacaktır. Burada herhangi bir taviz söz konusu olmayacak. Biz bu yolculuğumuzu devam ettireceğiz. Bütün arzumuz ve gayretimiz aramızdaki bağların kopmadan daha da güçlenmesi. Türk halkının selamlarını Afgan kardeşlerime buradan iletiyorum ve teşekkür ediyorum.

3LÜ TOPLANTILARDAN ÜMİTSİZ DEĞİLİZ
Türk girişimcilerinin burada attığı en önemli adım altyapı ile alakalı. Burada inşaatla ilgili attıkları adımlar var, madencilik alanında atacakları adımlar olduğuna inanıyorum. Ortak bir yanımız daha var. Gıdada yapabileceğimiz müşterek adımlar var. Bu anlaşma ile her bakanlığımız kendi bakanlıklarını ilgilendiren alanlarda çalışmalarını yürütecekler. nbsp;Pakistan, Afganistan, Türkiye arasındaki her türlü alanda atılacak adımlarda sürecin devam ettirilmesi gerekir. Ülkelerin attığı adımların neler getirip götürdüğünü zaman orataya koyacaktır. Burada halkı Müslüman olan 3 ülke var. Bu 3 ülkenin dayanışması gerçekleşmesi gereken programlardır. Biz İstanbul sürecini önemsiyoruz. Ümitsiz değiliz. Atılacak adımlar var.

www.turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...