3 bin kişiye tahliye yolu

Yargıda önemli değişiklikler getiren "3. Yargı Paketi", TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Ailenin zorunlu eşyaları haciz edilemeyecek. Kaçak elektrik, suda hapis cezası kalkacak. Aldığı rüşveti devlete getirene ceza verilmeyecek. Özel konuşmaları dinleyip kaydedene 2-5 yıl hapis alacak. Şartla salıverilmesine bir yıldan az süre kalan ve açık cezaevinde bulunan iyi halli mahkumlara denetimli serbestlikle salıverilme yolu açılacak.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 3. yargı paketiyle yargıda önemli değişikliklere gidiliyor. Özel yetkili mahkemeleri kaldıran hükümler dışında yasayla getirilen en önemli yeniliklerden biri icra uygulamalarında olacak. Yeni düzenlemeyle lüzumlu ev eşyaları, borçlunun haline münasip evi ve öğrenci bursları haczedilemeyecek. Yasayla özel hayatın gizliliğini ihlal edenlerle ilgili cezalar da yeniden düzenlenirken, basın yayın yoluyla üst sınırı 5 yıla kadar olan suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma evresi ile kesinleşmiş hapis ve adli para cezalarının infazı da erteleniyor.
TBMM Genel Kurulu'nda üç günlük bir görüşme maratonundan sonra üzerinde bazı değişiklikler yapılan 3. yargı paketi kabul edilerek yasalaştı. Cumartesi günü başlayan 3. yargı paketi görüşmelerine Pazar sabaha karşı ara verildi. Pazar günü saat 14:00'de başlayan görüşmeler ise hiç ara verilmeden dün öğle saatlerine kadar devam etti ve paket Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Meclis Genel Kurulu'nda temel Karun olarak 4 bölüm olarak ele alınan 109 maddelik tasarıyı muhalefet verdiği çok sayıda önerge ve yoklama istekleriyle engellemeye çalıştı. Tasarı, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması dışında önemli değişiklikler getiriyor. Tasarının getirdiği belli başlı düzenlemeler şöyle:
EV EŞYASINA EL KONULAMAYACAK
-Borçlu ile aile bireylerinin lüzumlu ev eşyalarına el konulamayacak. Birden fazla olan eşyalar haczedilebilecek. Öğrenci burslarına haciz konulamayacak. Borçlunun haline münasip evi de haczedilemeyecek. Ayrıca borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya; para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeylere de haciz konulamayacak.
ELEKTRONİK İMZA
-Güvenli elektronik imza, elle atılan imza yerine kullanılabilecek.
- İcra ve iflas dairelerinde nakit ödemeler kaldırılacak, ödemeler bankalar aracılığıyla olacak.
-Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmünde sayılacak ve söz konusu imza, elle atılan imza ile aynı ispat gücüne haiz olacak.
-İcra iflas mahkemeleri adli tatilde de çalışacak.
-Yabancı devlet, parlamento ve hükümet başkanı ile hükümet üyelerinin Türkiye'de bulundukları sürece, bu kişilerin ulaşım araçlarına el konulamayacak.
HACİZLİ MAL ELEKTRONİK ORTAMDA SATILACAK
-Hacizli mallar elektronik ortamda satılacak. Teklif vermeden önce de hacizli malın yüzde 20'si oranında teminat gösterilecek. Hacizli malların satışı açık arttırma ile yapılacak.
-Sınır dışı edildikleri veya Türkiye'yi terk etmeleri istenildiği halde müsaadesiz gelmeye çalışan yabancılara 2-5 bin TL para cezası verilecek ve bu kişiler sınır dışı edilecek
-İdari görevlerden Danıştay üyeliğine seçileceklerde 15 yıl devlet hizmeti şartı aranacak.
-TBMM Genel Sekreteri Danıştay üyesi olabilecek
-Bölge adliye mahkemelerinin devreye girdiği tarihe kadar, Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı mahkemelerin verdiği direnme kararlarının temyizi halinde dava dosyası önce kararı veren daireye gönderilecek. Karar veren daire direnmeyi yerinde görürse kararını düzeltecek, yerinde görmezse talebi 10 gün içinde Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na iletecek.
İçişleri Bakanlığı'nca oturmaya mecbur kılındıkları yerlerden kaçan yabancılara, 1 aydan 2 yıla kadar hapis cezası yerine, mülki amirce 500 liradan 3 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
KAÇAK REHBERE CEZA
İzin almadan seyahat acenteliği yapanlara verilen 3 aydan 6 aya kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası, 2 bin liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.Kaçak rehberlik yapanlara da 500 liradan 2 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
-Kamu kurum ve kuruluşlarının baş hukuk müşavirleri, birinci hukuk müşavirleri, hukuk hizmetleri başkanı ve hukuk işleri müdürü Danıştay üyesi olabilecek.
-Dilekçede kimlik numarası da olacak
-Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecek.
ÖZEL HAYAT DÜZENLEMELERİ
Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, ceza bir kat artırılacak.
Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İfşa edilen bu verilerin basın yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı ceza uygulanacak.
-Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kişiye, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 4000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kişiye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Gizlilik, görüntü veya seslerin kayda alınmasıyla ihlal edilirse ceza bir kat artırılacak.
Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde aynı ceza uygulanacak.
RÜŞVET DÜZENLEMESİ
Rüşvet alan kişi olay öğrenilmeden önce rüşvet aldığı şeyi resmi makamlara teslim ederse ceza almayacak. Kamu görevlisi üzerinde nüfuz sahibi olduğunu iddia ederek haksız bir işi gördürmek için girişimde bulunan kişi iki yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar hapis cezası uygulanacak.
YARGI MENSUBUNU ETKİLEMEYE ÇALIŞMAK
Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs eden kişi 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Soruşturmanın gizliliğini ihlal eden kişi bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
31 Aralık 2011 tarihine kadar basın ve yayın yoluyla işlenen ve üst sınırı 5 yıldan az olan suçlardan dolayı soruşturma, kovuşturma evresinde ve kesinleşmiş mahkumiyet hükümlerindeki hasip ve adli para cezalarının infazı ertelenecek.
3 BİN KİŞİYE TAHLİYE YOLU
Yasayla, şartla salıverilmesine bir yıldan az süre kalan ve açık cezaevinde bulunan iyi halli mahkumlara denetimli serbestlikle salıverilme yolu açılacak. Düzenlemeden 3 bin civarındaki mahkumun yararlanacağı belirtildi.
AÇIK CEZAEVİ YOLU
Terör, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ile cinsel suçlar hariç olmak üzere kasıtlı suçlardan 3 yıl ve daha az, taksirli suçlardan ise 5 yıl ve daha az hapis cezası alanlar cezalarını açık cezaevlerinde çekebilecek.
AKTAŞ'IN MİLLETVEKİLLİĞİ
Tasarıya eklenen düzenlemeyle bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın aldığı 2 yıl bir aylık hapis cezası nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesinin de önüne geçildi. Ğeçici 1. maddeye "mahkumiyet hükmünün infazı ertelenen kişi hakkında bu mahkumiyete bağlı olarak herhangi bir hak yoksunluğu doğmaz" ifadesi eklenerek Aktaş'ın milletvekilliğinin düşmesi önlenmiş oldu.
KAÇAK ELEKTRİĞE HAPİS YOK
Kaçak elektrik, su ve doğal gaz kullandığı için hapis cezasına çarptırılanların cezası zararı tazmin etmeleri halinde ortadan kalkacak.