RTÜK reklamlara ceza yağdırdı

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
RTÜK reklamlara ceza yağdırdı
Medya Haberleri  / AA

6112 Sayılı Yasa ile yaptırım sistemi de değişen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), geçtiğimiz yıl en fazla reklam ihlalleri nedeniyle müeyyide kararı verdi.

Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten yıl sonuna kadar 364 müeyyide kararı alınırken, bu kararların yüzde 56'sını reklam ihlalleri nedeniyle verilen cezalar oluşturdu. RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üst Kurul'un 3 Mart-31 Aralık 2011 tarihlerinde yeni yasa kapsamında en fazla reklam ihlalleri nedeniyle müeyyide kararı verdiğini söyledi. Reklamlarla ilgili 205 müeyyide kararının 99'unun gizli reklam olduğunu bildiren Dursun, 73'ünün ise reklam süreleriyle ilgili yanlış uygulamalara dayandığını belirtti. Diğer müeyyide kararlarının ise ürün yerleştirme ve reklamı yasaklanan ürünlerle ilgili olduğunu anlatan Dursun, şunları kaydetti: "Bazı kanallarda çeşitli reçetesiz ürünler 'mucize' gibi sunuluyor, sağlık programı görüntüsündeki bu programlar, aslında gizli reklam. Asıl mucize tabletlerde değil, gizli reklamda. Bazı kanalların sağlık programı görüntüsü altındaki bu programları para karşılığında yayımladıkları yönünde duyumlarımız var. Tabletleri gizli reklam yoluyla pazarlayıp halkın sağlığını tehdit eden ve haksız kazanç sağlayanlarla mücadelede kararlıyız. Sağlık programı görüntüsü altında MS hastalığından kansere, şekerden kısırlığa ve kalp damar hastalıklarına kadar çeşitli rahatsızlıkları tedavi ettiği öne sürülen reçetesiz ürünlerin gizli reklamının yapıldığı programlar nedeniyle 38 kuruluşa müeyyide uygulandı."

-"Yayın kuruluşlarına yazı gönderdik"-

Reklam ihlallerindeki artış nedeniyle yayın kuruluşlarına kanunun ilgili hükümlerine dikkati çekmek amacıyla geçen hafta bir yazı gönderdiklerine değinen Dursun, söz konusu yazıda en sık görülen reklam ihlallerine ve yeni yönetmelik hükümlerine yer verildiğini söyledi. Dursun, 2011'de reklam ihlallerinden sonra en fazla müeyyideye konu olan yayınların, insan onuruna, özel hayatın gizliliğine aykırı, kişi ya da kuruluşları küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde yayınlar ile çocuk ve gençleri olumsuz etkileyebilecek yayınlar olduğunu bildirdi. Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırı yayınlar ile Türkçe'nin kötü kullanımı nedeniyle verilen müeyyide kararlarının da fazla olduğunu belirten Dursun, müeyyidelerin yoğunlaştığı konuların aynı zamanda Üst Kurul'un hassasiyet noktalarını oluşturduğuna dikkati çekti.
Medya
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...