Reytingleri 40 il belirliyor

Düzenleyen:
Reytingleri  40 il belirliyor

MAGAZİN Haberleri

Reytinglerle ilgili haberimiz ses getirdi. Ölçümlerin Türkiye genelinde 4 bin hane üzerinden yapıldığı açıklandı. Gazeteci Cem Küçük “Bütün ülkeyi niye ölçmüyorlar” dedi.

Geçtiğimiz hafta gazetemizde, reytingler üzerinden toplumun dönüştürüldüğünü yazmıştık. Geniş yankı uyandıran haberimiz, TGRT Haber’de hafta içi her sabah yayınlanan Medya Kritik’te de ele alındı. Program sunucuları Fuat Uğur ve Cem Küçük, reyting ölçüm sistemindeki soru işaretlerine temas etti. Bunun üzerine ölçümleri denetleyen Televizyon İzleme Araştırmaları (TİAK) AŞ’den bir açıklama geldi.
Buna göre, reyting ölçümü 40 ilde, 4 bin haneye yerleştirilen cihazlar üzerinden yapılıyor. TİAK, bunun Türkiye nüfusunun %80’ine tekabül ettiğini söylüyor. Açıklamada, “Panelist olan haneler, TÜİK’ten alınan adres listesi içinden seçiliyor. Telefonla aranan haneler, panelist olmak için davet ediliyor. Bütün süreçler ve hanelerin TÜİK listesine uygunluğu İstanbul Ticaret Üniversitesinde çalışan beş akademisyen tarafından kontrol ediliyor. Haneler TNS Araştırma Şirketiyle çalışılmaya başlayınca, tamamen sıfırdan belirlendi. Köyler de ölçüme dâhil edildi” ifadesi kullanıldı.
ANADOLU ÖYLE DEMİYOR
TİAK’ın açıklamasını yorumlayan Gazeteci Cem Küçük, şunları söyledi: Benim itirazım var. Bu, çok tatmin edici bir açıklama değil. Tamam, bazı şeyler doğru olabilir ama izlenme sonucuna bakınca çok da öyle olmadığını görüyorum. Türkiye’de belirli kanallar belirtilenden daha fazla reyting alıyor. Mesela TGRT, Anadolu’da çok seyrediliyor. Hangi kanal ne kadar izleniyorsa reklam pastasından o kadar pay alsın. Niye 40 ilde ölçüm yapılıyor? Bütün ülkeyi ölçsünler. 2012’de ABD’de kaldığımda Jay Leno’nun program yapımcılarıyla konuştum. Leno, yıllık 30 milyon dolar para alıyor. Ne kadar izlendiklerini sordum. ‘350 milyon nüfusluk ülkede bizim 5 milyon 600 bin net izleyicimiz var’ dediler. Bu kadar net bilgi. Bizde ise rakamlar abartılıyor. Köyleri bile ölçümleyebiliyorlarsa TRT, TGRT ve diğer bazı kanalların reytinglerde iyi yerlere gelmesi lazım. Çünkü Anadolu bunları izliyor.
Yazarımız Fuat Uğur da şöyle dedi: Eskiden ölçüm 25-30 ilde yapılıyordu. Kırsal kesimde yoktu. Şimdi o dönemle karşılaştırdığımda gelinen noktayı doğru buluyorum. Ancak tabii televizyonların hitap ettikleri kitleler açısından problem bulunuyor. Mesela TGRT. Yaygın bir ağı var. Ancak yüksek izlenirlik oranı reytinglere yansımıyor.

Düzenleyen:  - MAGAZİN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...