Dünyaya kutnu olsun!

Düzenleyen:
Dünyaya kutnu olsun!

MAGAZİN Haberleri

16. yüzyıldan bu yana Gaziantepli ustaların dokuma tezgâhlarında hayat bulan kutnu kumaşı, dünyaya açılıyor.

Talip Karakaş DOHA
Türkiye’nin unutulan bir değeri daha yeniden canlandırılıyor. Anadolu Selçukluları’ndan Osmanlılar’a geçen kutnu kumaşı, “barış” misyonuyla küllerinden doğuyor. Sare Davutoğlu’nun himayesinde gerçekleştirilen projenin dünya tanıtımı Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirildi. Etkinlikte ünlü tasarımcı Rabia Yalçın’ın kutnu kumaşını kullanarak hazırladığı 45 kıyafetten oluşan “Reflect Your Light with Kutnu (Kutnu ile Işığını Yansıt)” isimli özel koleksiyon görücüye çıktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Doha Büyükelçiliğimizin desteğiyle düzenlenen tanıtım programına Katarlı üst düzey yöneticilerle, iş ve moda dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı. Dünyaya “Birlikte barış içinde yaşamak” mesajı veren projenin, “Turkey Discover the Potential” açılımıyla pek çok ülkede yaygınlaştırılması planlanıyor. Defile öncesi konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, artan terör saldırıları ve savaşlara dikkati çekerek, “İslamiyeti kötüleme konusunda yoğun bir çaba var. Biz bu projede insanlara, farklı bir bakış açısıyla bakmalarını söylüyoruz. ‘Gel, Türkiye’nin 10 bin yıllık medeniyetini keşfet. Böylelikle bütünleşelim, barış içinde yaşayalım’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Nedir bu kutnu?

 Kutnu kumaşı, 60 farklı desene sahip ipek ve pamuk dokumadan oluşuyor. Osmanlı padişahlarının kaftanlarında da kullanılan kutnunun baskısı özel bir teknikle yapılıyor. Hazırladığı koleksiyon hakkında bilgi veren Rabia Yalçın, “Kutnu, emek isteyen bir kumaş. Koleksiyonu gittiğimiz ülkelerin müzelerine bağışlamayı planlıyorum. Moda okullarında bu kumaşı tanıtmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Dünyaya kutnu olsun!

 

Düzenleyen:  - MAGAZİN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...