Çocuk yıldızlara 5 saat sınırı

Düzenleyen:
Çocuk yıldızlara 5 saat sınırı

MAGAZİN Haberleri

Minik oyuncular arttı. Bakanlık devreye girdi. Artık 14 yaş ve üstü çocuklar 5 saat, bir yaşındaki çocuklar ise 1 saatten fazla çalıştırılamayacak.

Sinem Erciyas

Yeni sezon dizilerin art arda TV kanallarında kendini göstermeye başladığı şu günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da dizi, reklam, film setlerindeki çocukların çalışma koşullarını düzenliyor. Bakanlığın hazırladığı Sanat Kültür ve Reklam Faaliyetlerinde Çocukların Çalıştırılması Yönetmelik Taslağı’na göre sanatçı çocuklar,  yaş gruplarına göre en fazla beş saat çalıştırılabilecek.
Taslakta, bir ila iki yaş arasındaki çocukların, okul öncesi eğitimlerinin dışında kalmak şartıyla  günde bir saatten fazla çalıştırılamayacağı belirtiliyor. Üç aylıktan büyük ancak bir yaşından küçük çocuklar ise pasif performanslarda, bir defada otuz dakikayı geçmeyecek şekilde en fazla iki defa çalıştırılabilecek.
ON BEŞ DAKİKA ZORUNLU MOLA
Setlerde çalışan çocukların çalışma süreleri çocuğun iş yerine vardığı sürede başlayacak. Her bir saatlik çalışmanın ardından çocuğa çalışma sürelerine dâhil olmak üzere zorunlu olarak on beş dakikalık mola verilecek.   
HAFTADA 48 SAAT DİNLENME
Taslağa göre, çocuklar sette çalıştığı günden sonra bir gün kesintisiz 14 saat dinlenecek. Ayrıca çocuk çalıştığı günlerde çalışma sürelerine bakılmaksızın bir haftada kesintisiz 48 saatten az olmamak üzere hafta tatiline hak kazanacak.
ASGARİ ÜCRET SINIRI
Yönetmelik taslağı,  sanatçı çocukların maaşlarını da düzenliyor. Buna göre,  kültür, sanat faaliyetlerinde bulunan çocuğa işveren, asgari ücretin altında maaş ödeyemeyecek. Çalışmanın bir aydan az olması hâlinde çocuğa çalıştığı süreyle orantılı olarak maaş ödeyenecek.

10 yaş altına makyaj yok

Taslakta, dizi, film, reklam setlerinde çocuklar, aileler veya yapımcılar tarafından çalışmaya zorlanamayacak. Çocuğun çalışma koşulları, ruhsal, fiziksel, ahlaki gelişimine zarar vermeyecek, eğitim hayatını aksatmayacak sağlıklı, güvenli ortamlar şeklinde düzenlenecek. Çocuğa, yaşına, gelişimine uygun, dinlenme, giyinme ve oyun amaçlı kullanılmak üzere oda ya da karavan tahsis edilecek. Yanında yasal temsilcisi olmayan çocuk çalıştırılamayacağı gibi çalışma ortamında bir psikolog ya da eğitim bilimci ile  bir oyuncu koçu olacak. Taslakta ayrıca, çocuğun çalıştığı ortamlarda sigara ve tütün mamullerine maruz bırakılmayacak. Antihijyenik kıyafetler giydirilmeyecek. 10 yaşından küçük çocuklara makyaj yapılamayacak, gerekli durumlarda ise cilde zarar vermeyen ürünler tercih edilecek.

 

 

Düzenleyen:  - MAGAZİN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...