Yönetmenler Yücel Çakmaklı'yı anlattı: Susturulan milletin sinemadaki sesi oldu

- Güncelleme:
Yönetmenler Yücel Çakmaklı'yı anlattı: Susturulan milletin sinemadaki sesi oldu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Türk sinemasındaki “Millî Sinema” akımının kurucusu olan ve “Minyeli Abdullah”, “Birleşen Yollar”, “Kuruluş” gibi unutulmaz filmlere imza atarak Anadolu değerlerini beyazperdeye taşıyan yönetmen Yücel Çakmaklı, bugün vefatının 14. yılında yâd ediliyor…  

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ  - 23 Ağustos 2009’da aramızdan ayrılan Çakmaklı, TGRT için de “Kurdoğlu” ve “Bişr-i Hâfî” gibi unutulmaz filmler çekmişti.

DÖNÜM NOKTASI

“Millî Sinema” akımını devam ettiren isimlerden olan yönetmen Mesut Uçakan, Türkiye gazetesine açıklamalarda bulunarak Çakmaklı’nın Türk sinemasında bir dönüm noktası olduğu söyledi. Uçakan “Çünkü, Türk sineması, kurulduğu günden Çakmaklı’nın sinema yapmaya başladığı 1970’li yıllara kadar toplumun inancına karşı istismar içerisindeydi. Bazı dinî filmler sırf para için çekiliyordu. Aynı zamanda Yeşilçam, çarpık Batılılaşmanın güdücüsü olarak, devamlı millî değerlere hakaret ederdi. Sinemada gerçek anlamda kendi değerlerine sahip çıkan ‘Millî Sinema’ hareketi, Yücel Çakmaklı’yla başlamıştır. Kendisi dolaylı ifadeleri kullanmıştır ama maksat değerlere sahip çıkmaktır” dedi. Uçakan, “Millî Sinema”ya kendi öz değerlerine çıkmak olarak bakarsanız, artık kekeme söyleyişini bırakmış, konuşur hâle gelmiştir. Şimdi ‘Millî Sinema’ ruhunu taşıyan ciddi bir sinema nesli var” şeklinde konuştu.

ÖZE DÖNÜŞÜ BAŞLATTI

Yönetmen Nazif Tunç ise “Yücel Çakmaklı sadece memleketinin karakterlerini, hikâyelerini, geleneğini ve tarihini beyazperdede görmek isteyen bir sanatçı değil, aynı zamanda gelecekte milletin tekrar iktidar olmasına ön açmış bir isimdir. Toplumlar geleceğe dair bir takım tasavvurlarını sanatçılar vasıtasıyla haykırırlar. Çakmaklı da bir asır boyunca susturulmuş, kültüründen uzaklaştırılmış Türk milletinin beyazperdedeki izi oldu. Kendisi 1970’li yıllarda öze dönüş hamlesini başlatırken bir yandan da diretilen görüşleri de yıkmaya çalıştı. “Millî Sinema’ akımı, insanları cesaretlendirdi. Kendisi sadece vefat yıl dönümlerinde değil, asırlarca anılacak bir şahsiyettir” dedi. 

ÇAKMAKLI İÇİN AÇIK OTURUM

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Uluslararası Sinema Derneğinin iş birliğiyle yönetmen Yücel Çakmaklı’yı anma programı düzenleniyor. Çakmaklı için bugün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bulunan kabri başında anma merasimi tertip edildikten sonra saat 17.30’da Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesinin salonunda “Yücel Çakmaklı’nın Ardından ‘Millî Sinema’nın Neresindeyiz?” konulu açık oturum yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...