Yeşilçam YouTube üzerinde yeşeriyor

Düzenleyen:
Yeşilçam YouTube üzerinde yeşeriyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

ABD’nin büyük film şirketi Paramount’un ardından Yeşilçam’ın yapımcıları da binlerce yerli filmi YouTube’a koyarak, ücretsiz erişime açtı.

Kültür Sanat Servisi

Yaşanan teknoloji devriminin ardından insanların hayattaki birçok alışkanlığı gibi film seyretme tarzı da değişti. Artık Türkiye’de yaşayanların %59’u, interneti film seyretmek maksadıyla kullanıyor. Dizi takipçilerinin yarıya yakını ise bunu internet üzerinden gerçekleştiriyor. Bu rakamlar genç nüfusta daha da yüksek. Hâl böyle olunca film yapım şirketleri, sinema ve dizi eserlerini internetteki YouTube gibi mecralarda yayınlama yoluna gidiyor. YouTube, tıklanma rakamlarına göre yapım şirketlerine ödeme yapıyor. Amerikan Film şirketi Paramount geçtiğimiz sene kullanım haklarına sahip olduğu onlarca klasik filmi YouTube’a koyarak, ücretsiz izlenebilmesini sağlamıştı.

Türk sinemasının binlerce eserini elinde bulunduran Yeşilçam’ın film şirketleri de aynı yolu seçiyor. Hababam Sınıfı başta olmak üzere birçok tanınmış filmin kullanım haklarını elinde bulunduran Arzu Film, Burç Film, Fantastik Film gibi şirketlerden sonra Yönetmen Türker İnanoğlu tarafından kurulan Erler Film de 60 yıllık arşivini YouTube’a yüklemeye başladı. Erler Film’in sanal ortama tamamını aktaracağı arşiv,  205 film, 4 bin 264 bölüm televizyon dizisi ile müzik ve eğlence programlarından meydana geliyor. Açıklama yapan Türker İnanoğlu, 80 yaşında olduğunu ve 60 yıldır bu işi yaptığını söyledi. Seyircinin birikimlerini izlemesini istediğini ifade eden İnanoğlu, “Arşivler hep ölümden sonra açılır. Ben arşivimi ölmeden önce açmak istedim. Amacım tamamen, dünya gözüyle seyircilerin mutlu olduğunu görmek ve hissetmek” dedi. Erler Film’in YouTube’a ilk olarak yüklediği filmler arasında Gülşen Bubikoğlu ve Müjdat Gezen’in rol aldığı 1981 yapımı “Gırgıriye” yer aldı.

Korsanı önleyebilir

Yapımcılar ise filmlerin sanal aleme taşınmasından umutlu. Yapımcı Atalay Taşdiken Yeşilçam filmlerinin YouTube’a aktarılmasının küçük ekonomik getiriler sağlayabileceği kanaatinde. Bir filmden ciddi ekonomik gelir sağlayabilmek için milyona yakın tıklama olması gerektiğini söyleyen Taşdiken, “YouTube’tan legal olarak film seyretmek, insanların alışkanlıklarını değiştirerek korsanın önüne geçilmesi anlamında bir katkı sağlayabilir” diye konuştu. SESAM Başkanı R. Yılmaz Atadeniz de bu durumun korsanın önünü kesebileceğini fakat öncelikle hukuki tedbirlerin arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...