Yazarların gizli dünyalarına yolculuk

- Güncelleme:
Yazarların gizli dünyalarına yolculuk

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Edebiyatçıların hayatlarının dehlizlerinde yolculuğa ne dersiniz? Prestijli edebiyat dergilerinden “The Paris Review’da yayımlanan röportajlardan derlenen “Yazarın Yol Haritası” adlı kitap, âdeta okuru pek çok tanınmış yazarın çalışma odasına misafir ediyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Edebiyatçıların hayatlarının dehlizlerinde yolculuğa ne dersiniz? Prestijli edebiyat dergilerinden “The Paris Review’da yayımlanan röportajlardan derlenen “Yazarın Yol Haritası” adlı kitap, âdeta okuru pek çok tanınmış yazarın çalışma odasına misafir ediyor. Timaş Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan eser, yazarların nasıl yazmaya başladığı, nasıl çalıştıkları, nelerden ilham aldıkları ve okura bakışları gibi konulara dair satırlar barındırıyor. 

Kitapta Gabriel García Márquez, Haruki Murakami, Orhan Pamuk,  Aldous Huxley, Italo Calvino, Ursula K. Le Guin, Jorge Luis Borges, Simone de Beauvoir ve pek çok yazarın mülakatlarından iktibaslar bulunuyor. Hâliyle pek çok enteresan bilgi eserde havada uçuşuyor... 

YATARAK YAZAN EDEBİYATÇI

Mesela Norman Rush kitap kaleme alırken aynı anda üç daktilo kullanıyormuş. Amerikalı yazar Paul Bowles ise kaleme aldıklarının yüzde doksan beşini yatakta yazmış. Meşhur Japon yazar Haruki Murakami, kitap yazmaya hiç plan yapmadan başlarmış.  

Kitaptan öğrendiğimize göre çoğu edebiyatçının favori yazı yazma zamanı sabahın ilk saatleri. Ernest Hemingway, “Her sabah gün aydınlandığı gibi yazarım” demiş. Amerikalı romancı William Gass da “İyi çalışmak için sinirli olmam lazım” ifadesini kullanmış. 

Kitap yazmak tahmin edildiği gibi hiç kolay bir iş değil; “Yüz Yıllık Yalnızlık” romanının meşhur kalemi Gabriel García Márquez “En zor şeylerden biri ilk paragrafı yazmak. Bir ilk paragraf üzerinde aylar harcarım” diyor! 

KARAKTERLER TELEFON DEFTERİNDEN

Peki, kitaplarda geçen karakter isimleri nerelerden geliyor? Jorge Luis Borges büyük babası gibi yakınlarının isimlerini tercih ediyormuş. Fransız feminist yazar Simone de Beauvoir ise karakter ismi ararken telefon defterlerini karıştırırmış. 

OKUMAYAN YAZARLAR

Yazarların hepsinin iyi bir okuyucu olduğunu düşünmek de yanlış. Zira E.B. White gibi bazı yazarlar, iyi bir kitap okuyucusu olmadıklarını söylüyorlar!

Kitapta Türkiye’den Orhan Pamuk’un ifadeleri de var. 

Hâsılı “Yazar: Bir Profil”, “Teknik Meseleler”, “Farklı Türler” ve “Yazarın Hayatı” olmak üzere dört ana kısımdan meydana gelen kitap, edebiyatseverlerin zevkle okuyacağı ve ilham alacağı bilgilerle dolu...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...