Yazarlar âleminde seyahat: Özel eşyaları ve evrakları sergide

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yazarlar âleminde seyahat: Özel eşyaları ve evrakları sergide

Kültür - Sanat Haberleri

Bir edebiyat müzesi kurmak üzere toplanan koleksiyon “Edebiyat Müzesine Önsöz” adlı sergiyle gün yüzüne çıkarıldı. Sergide neler yok ki...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Behçet Necatigil’den Turgut Uyar’a, Edip Cansever’den Orhan Pamuk’a… Dünden bugüne tanınmış yazarların masaları, daktiloları, kalemleri, el yazması notları, imzalı kitapları ve niceleri müze olma hayaliyle bir sergide toplandı. Bugünlerde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezinde görülebilen “Edebiyat Müzesine Önsöz” adlı sergi; ziyaretçilerini yazar ve şairlerin özel hayatlarının içerisine çekip edebiyatın büyüsüne dâhil ediyor.  Evet, Türkiye’de henüz tam manasıyla bir edebiyat müzesi bulunmuyor. İsminden de anlaşılacağı üzere sergi, hayallerdeki edebiyat müzesinin bir başlangıcı mahiyetinde.

HALİD ZİYA ARAPÇA HARFLERLE YAZMIŞ

Bazı yazarların ailelerinin MSGSÜ’ye bağışladığı koleksiyondan derlenen sergide enteresan nesne ve belgeler var.  Mesela İsmet Özel, “Kendisine çok şey borçlu olduğum sevgili Edip Cansever’e…” diyerek bir kitabını yazar için imzalamış. Halid Ziya Uşaklıgil ise mektubunu Arapça harflerle yazmayı tercih etmiş. Sevim Burak hikâyelerini küçük notlar hâlinde perdeye iğneleyerek yazmış… 

Yazarlar âleminde seyahat: Özel eşyaları ve evrakları sergideHalid Ziya Uşaklıgil'in mektubu ve Orhan Pamuk'un sergideki notu.

“KAFAMDA BİR TUHAFLIK” NOTLARI

Orhan Pamuk’un “Kafamda Bir Tuhaflık” romanına dair New York’tan gönderdiği el yazması notlar, Turgut Uyar’ın “Büyük Saati”, Edip Cansever’in dolma kalemi ve gözlüğü, Tomris Uyar’ın çalışma masası ve niceleri de sergide yer almış.

İNTERAKTİF KISIMLAR VAR

“Edebiyat Müzesine Önsöz” sergisinin interaktif kısımları da mevcut. Mesela “Yazarlar Anlatıyor” bölümünde, Ahmet Hamdi Tanpınar Yahya Kemal’i, Attilâ İlhan Sait Faik’i dile getiriyor. Yazarların dokümanter filmleri de interaktif ekranlarda seyrediliyor. “Göğe Bakma Durağı”nda ise tarihî Tophane-i Amire’nin kubbesine edebî mısralar yansıyor. Edebiyattan ilham alınarak çevrilen filmler de interaktif şekilde görülebiliyor. 

Yazarlar âleminde seyahat: Özel eşyaları ve evrakları sergide
“Edebiyat Müzesine Önsöz” sergisi kasım ayı sonuna kadar görülebilecek.  

PROF. DR. HANDAN İNCİ ELÇİ: BİR EDEBİYAT MÜZEMİZ YOK

Sorularımızı cevaplayan “Edebiyat Müzesine Önsöz” sergisinin mimarı MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Türkiye’de yazarlar için müze açıldığını ama Türkçeye dair henüz bir edebiyat müzesi olmadığını, sergiyle bunun başlangıcını yaptıklarını söylüyor. Prof. Dr. Handan İnci Elçi “Net olarak farkına varmamız gerekir ki, Dede Korkut’tan başlayarak bugüne kadar Türk edebiyatının değişimini gösteremiyoruz. Biz de Türkçe hazinemizin müze olarak bir merkezde toplanması üzerinde çalışıyoruz. Bu, aslında son derece gecikmiş ve önemli bir proje. Müzeyi büyük oranda dijital şekilde planlıyoruz” diyor.

“Hâlihazırda Behçet Necatigil, Cevdet Kudret, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Edip Cansever, Sevim Burak olmak üzere altı yazarın arşivi üniveristemizde” diyen Elçi sözlerine şöyle devam ediyor: Müzenin içeriğini doldurmak için yazarların eşyalarına, evraklarına ihtiyacımız var. Aileler bize bunları bağışlayacak, dijitalleştireceğiz, yayına dönüştüreceğiz ve burada saklayacağız. Yakında yeni birkaç yazarın arşivi de koleksiyonumuza eklenecek. Türk edebiyatı devam ettikçe müze büyüyecek. Müze kendine ait bağımsız bir mekânda kurulacak. Bunun üzerinde çalışıyoruz.”

“Edebiyat Müzesine Önsöz” sergisini de anlatan Prof. Dr. Elçi “Bu sergi, edebiyat heyecanı vererek bizi yazarların dünyasına daha çok çekiyor. Yazarlarla ve okurun sevimli bir buluşması gibi...” diyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...