Usta yazarlar okuma alışkanlıklarının kaynağını anlattı

- Güncelleme:
Usta yazarlar okuma alışkanlıklarının kaynağını anlattı

Kültür - Sanat Haberleri

9 Ağustos Dünya Kitapseverler Günü vesilesiyle yazarlara, hayatlarında kitap aşkının fitilini yakan şeyleri sorduk. Öğrendik ki edebiyatçı Kemalettin Tuğcu’nun ve ailelerinin onlara büyük tesiri olmuş.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Bugün “Dünya Kitapseverler Günü”… Türkiye’de ve dünyada kutlanan bu özel gün vesilesiyle biz de  kitap dünyasından farklı isimlere, kendilerinde kitap sevgisinin ilk nasıl başladığını sorduk. Görülüyor ki kitapsever yakınlarının ve Kemalettin Tuğcu’nun eserlerinin onlara büyük tesiri olmuş. Kimi edebiyatçılar, kitaplar içinde doğmuş, kimi ise kendi yolunu bulmuş…

VAR OLAN KİTAPLAR DEĞERLİYDİ

Türk edebiyatının usta kadın yazarlarından Sevinç Çokum “Çok kitap olan bir evde büyümedim ama hanemize yayınlar ve kitaplar girerdi” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: O zamanlarda şimdi olduğu gibi herkes yazarım diye ortaya çıkmıyordu. Yani var olan kitaplar, kıymetliydi. Kerime Nadir, Kemalettin Tuğcu gibi isimlerin kitapları, ilk satın aldığımız eserlerdi. ‘Pal Sokağı Çocukları’ ise beni çok etkilemişti. O zamanlar kırtasiye dükkânlarında kitap da bulunur ve harçlıklarımızı biriktirir her ay bir eser satın alırdık. Sonra bakkallar da bir iki günlüğüne kiralık kitap verirdi. Kitap sevgisi ise kitap okuyarak kazanılır. Çevrenizde de kitap okuyanlar varsa işiniz kolaylaşır. Biz üç kız kardeş okurduk; birimiz kitabı bitirir, diğerine verirdi.

Usta yazarlar okuma alışkanlıklarının kaynağını anlattı

SEVGİMİ DEDEME BORÇLUYUM

Yazar Mario Levi ise “Bende kitap sevgisi iki farklı yoldan gelişti; birincisi Türkçe kitaplar, diğeri Fransızca eserler… Çok erken yaşta kitap okumaya başladım. Malumunuz bizim kuşağın en çok etkilendiği yazarlardan biri Kemalettin Tuğcu’dur. Onun benim duygusal coğrafyamda da çok büyük bir etkisi olmuştur. Bunun yanı sıra 12-13 yaşlarımda bir Fransız okulunda okumaya başladığım günlerde Victor Hugo’nun Fransızca romanı ‘Sefiller’ beni çok etki altında bırakmıştı” diyor. Kişilerin de kitap sevgisine tesiri olduğunu söyleyen Levi “Mesela bana en çok kitap sevgisi aşılayan dedemdir. Bir zamanlar Beyoğlu’nda Fransızca kitaplar satan Haşet Kitabevi vardı. Dedemle oraya gitmiştik ve bana ilk Fransızca kitabı armağan etmişti” şeklinde konuşuyor.

Usta yazarlar okuma alışkanlıklarının kaynağını anlattı

KİTABA KOLAY ULAŞAMAZDIK

Edebiyatçı Sadık Yalsızuçanlar ise “Bendeniz 1960’lı yıllarda babamın Malatya’da işlettiği sinemalarda gördüğüm filmlerden etkilendim diye düşünüyorum. Filmler, görsel bir hikâye oldukları için daha sonra kitaba yöneldim. Ortaokulda ise Türkçe öğretmenim bana kitap okuma sevgisini aşıladı. Türk ve dünya edebiyatının seçkin eserlerini okuduk. Çok erken dönemden kaliteli eserler okudum ve bunların etkisiyle bende kitap sevgisi gelişti diyebilirim. Kitaba kolay ulaşamazdık. Evde kütüphanemiz yoktu ve benim dışımda kimse kitap okumazdı. Ben de halk kütüphanesinin müdavimi olmuştum. Kendi kendime Kemalettin Tuğcu’yu keşfettim” diye konuşuyor. 

Usta yazarlar okuma alışkanlıklarının kaynağını anlattı

ANNEM KIŞ GECELERİ BİZE KİTAP OKURDU

Yazar Beşir Ayvazoğlu ise annesinin kendisine okuduğu taşbaskı eserlerle kitapların dünyasına girdiğini söylüyor. Ayvazoğlu şöyle konuşuyor: Çocukluğumda evimizde annemin ‘Ahmediye, ‘Muhammediye’, ‘Battalname’ gibi taş baskısı kitapları vardı. Hatta ‘Dardiyok’ ile ‘Zülfüsiyah’ gibi yine taş baskısı ve halk tarzı resimlerle bezeli hikâye kitapları… Annem kış geceleri bize bunları okurdu, zevk ve heyecanla dinlerdik. Sanırım kitap zevki bende annemin okuduklarını dinlerken başladı. Okumayı iyice sökünce -tarih 1960- bir bayram harçlığımla, gezgin bir satıcıdan kitap satın aldım. Satıcı, kitaplarını yanlış hatırlamıyorsam, Zara’da, evimizin hemen yakınındaki caminin duvarına dizmişti. Tek formalık bir masal, ‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’... Bu kitap benim ‘Açıl susam açıl’ım oldu. Kitabı asıl manasında Sivas’ta, Çifteminare’nin arkasındaki İsmet Paşa İlkokulunun kütüphanesinde keşfettim. Ayvazoğlu kitap sevgisinin, okumaya erken başlamaktan geçtiğini, yanlış bir okuma programının kişiyi kitaplardan uzaklaştırabileceğini söylüyor.  

Usta yazarlar okuma alışkanlıklarının kaynağını anlattı

TV SEYREDERKEN BİLE ELİMDE KİTAP VAR

Sahaf ve yazar Emin Nedret İşli ise “Sanıyorum ortaokul çağlarında Babıali’deki bir kitapçıda çalışmaya başlamasıyla eve daha çok kitap girmeye başladı. Ağabeyimin kitapla hemhâl oluşu, beni de kitaplara çekti. Lisede sahaflar çarşısının müdavimi oldum ve liseden sonra da Enderun Kitabevinde çıraklığa başladım. O tarihten beri sabah akşam kitapla uğraşıyorum. Televizyon bile seyrederken elimde kitap vardır. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi’ adlı eseri evimin baş köşesinde  duran kitaplardan biridir. Kitap sevgisi kazanmanın yolu ise kitapsever kişilerle oturup kalkmaktan geçiyor. Kitabın fiziki olarak bulunduğu, kitap sohbetlerinin yapıldığı yerlere gitmek gerekiyor” ifadelerini kullanıyor. 

Usta yazarlar okuma alışkanlıklarının kaynağını anlattı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...