Türkiye arkeolojide basamak atlıyor

Türkiye arkeolojide basamak atlıyor
KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Türkiye, Arkeoloji Enstitüleri bulunan Almanya, Avusturya, Amerika, Fransa, İngiliz, Japon ve Hollanda gibi ülkelerin arasına katılıyor.

Buket GÜVEN/ANKARA
Türkiye arkeoloji alanında birinci lige çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye, açılacak Anadolu Arkeoloji Enstitüsüi ile Almanya, Avusturya, Amerika, Fransa, İngiltere, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerin arasına katılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ortak yürüttüğü proje de geri sayım başladı. Dünyanın en büyük "açık hava müzesi" olma özelliği taşıyan Anadolu çekim merkezi haline getirilecek. Birçok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapan Türkiye'de arkeoloji artık hak ettiği değeri görmeye başlayacak. Gaziantep'te kurulacak arkeoloji enstitü için AB'den 10 milyon Euro destek alındı. Kurulacak arkeoloji enstitüsünün yüzde 90 bütçesi AB'nden sağlanırken yüzde 10'u ulusal kaynaklardan karşılanacak.

AVRUPA KÜLTÜR MİRASINA DA DESTEK
Söz konusu enstitü ile Türkiye Avrupa kültür mirasına da katkı sağlamış olacak. Anadolu coğrafyasında bilimsel arkeolojik çalışma ve araştırmalar yapılacak, Anadolu arkeolojisi alanında seminer, yayın ve araştırma faaliyetleri düzenlenecek, dinler tarihi kütüphanesi kurulacak.

KAZILAR BİRARAYA TOPLANACAK
Toplam 117 Türk kazısı olmasına rağmen Türk arkeolojisinin veri bilgilerinin toplandığı bir bilimsel kurum olmadığı Türkiye'de Enstitü tüm kazıları bir araya toplamak açısından önemli bir adım olacak. Şimdiye kadar Türkiye'de kazı faaliyetleri yürüten ülkelerin enstitüleri bulunurken Türkiye'de bir enstitünün olmaması büyük bir eksiklik olarak değerlendiriliyordu. Bu adımla birlikte kazılara verilecek maddi destekler, bilimsel veriler Anadolu Arkeoloji enstitü tarafından sağlanacak.

ARKEOLOG İSTİHDAMINA KATKI
Türk arkeolojisi için yepyeni bir çığır açacak enstitü aynı zamanda arkeolog istihdamına da önemli bir katkı sağlayacak. Arkeoloji Enstitüsünün Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde olması planlanırken yönetim için üniversitelerden bir bilim heyeti kurulması öngörülüyor. Türkiye'deki bütün kazı faaliyetlerini bu enstitünün koordine etmesi de bekleniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...