Tokat meydanından türbe ve mezarlar çıktı! Gülbahar Hatun Camii restorasyonunda yeni karar
Tokat'taki Meydan Camii olarak da bilinen Gülbahar Hatun Camii'nin restorasyon çalışmaları sırasında türbe ve mezar kalıntıları çıktı. Bölgede kazı çalışması yapılması kararlaştırıldı.
Tokat'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve koruması altında bulunan Gülbahar Hatun Cami restorasyonunda türbe ve mezar kalıntıları ortaya çıktı.
20 Aralık 2024'te başlanan restorasyon çalışmalarında kalıntılara caminin güneybatı kısmında ulaşıldı.
KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda ve müze denetiminde kazı çalışmaları başlatılması kararlaştırıldı.
Bahçedeki bazı ağaçların kalıntılar üzerinde yer alması ve tehlike oluşturması nedeniyle Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 27 Aralık 2024 tarihli ve 9402 sayılı kararıyla onaylanan çevre düzenleme projesi kapsamında, bahçede birbirine yakın dikilen ve büyümeleri engellenen, ömrünü tamamlamış ağaçların kesimine kontrollü şekilde başlanıldı.
Ağaçların kesim işlerinin tamamlanmasının ardından mezarlar müze denetiminde kazı çalışmalarına başlanılacak.
GÜLBAHAR HATUN VE CAMİİ
Sultan II. Bayezid tarafından annesi Gülbahar Hatun adına 1485 yılında inşa edilen cami kazı çalışmalarının bitirileceği günü bekleyecek.
Gülbahar Hatun'un hayatı hakkında kaynaklarda çok fazla bilgi olmasa da Osmanlı sarayına 850 (1446) yılında girdiği rivayet ediliyor.
Haziran 1468 tarihli bir hüccette adı "Gülbahar bint Abdullah" şeklinde geçmesinden dolayı tarihçiler Rumeli halklarından esir veya câriye olarak saraya getirildiğini ifade eder.
Fatih Sultan Mehmed ile evlenen Gülbahar Hatun son derece müttaki, zarif ve ilim sahibi bir hanımdı. Sonradan sultan olacak olan ve "Veli" lakabıyla anılan oğlu II. Bayezid’i 1448’de Dimetoka’da dünyaya getirdi.
Gülbahar Hatun’un Bayezid dışında Akkoyunlular’a gelin giden Gevherhan Sultan’ın da annesidir.
Bayezid'in henüz yedi yaşında (1455-1456’da) Amasya’ya sancak beyi olarak gönderilmesi üzerine onunla gitti.
1481’de Şehzade Bayezid'in tahta çıkmasına kadar Amasya’da yaşadı. Bu dönemde Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon seferi (1461) gerçekleşti ve ona Amasya’da bir köyü mülk olarak verdi.
Gülbahar Hatun’a ait Tokat ve Amasya’da vakıfları bulunuyordu. Sultan II. Bayezid’in tahta çıkmasından sonra İstanbul’a giden Gülbahar Hatun sarayda 11 yıl vâlide sultan oldu.
1492'de vefat eden Gülbahar Hatun'un kabri, kendi adıyla anılan türbesinde, İstanbul'daki Fâtih Camii avlusunda bulunuyor.