Sultan Abdülhamit'in fotoğrafları kitap oldu

/ Kaynak: CHA
Sultan Abdülhamit'in fotoğrafları kitap oldu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / CHA

Sultan 2. Abdülhamid tarafından Manisa ile ilgili 110 yıl önce çektirilen fotoğraflar kitap haline getirildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa'da 110 yıl önce çekilen fotoğraflardan oluşan 'Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Fotoğraflarıyla Manisa' isimli kitap tanıtımı ve fotoğraf sergisi ile şehrin 1877-2011 arasındaki milletvekillerin bir araya getirildiği kitabın tanıtım toplantılarına katıldı. Arınç ilk olarak, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'ne (IRCICA) hazırlatılan 'Sultan 2. Abdülhamid Dönemi Fotoğraflarıyla Manisa' isimli kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışına katıldı. Manisa Anemon Oteli'nde sergiyi açarak fotoğrafları inceleyen Arınç, törende yaptığı konuşmada 110 yıl önce çekilmiş fotoğrafların bir araya getirildiği çalışmanın daha önce başka şehirler için yapıldığını söyledi. Arınç, bunun Manisa için de yapılması gerektiğini düşünerek çalışmalara başladıklarını ve güzel bir eserin meydana geldiğini kaydetti. Bülent Arınç, IRCICA Genel Direktörü Halit Eren ve Basın Yayın Enformasyon Kurumu arşivlerinden istifade ederek hazırlanan kitapta yer alan fotoğraflarla, günümüz fotoğraflarından oluşan bir de serginin açılışını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Arınç, serginin Manisa Valiliği'ne takdim edileceğini kaydetti. nbsp;Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da Manisa'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun cihan imparatorluğu olmasında büyük payının bulunduğunu, imparatorluğun büyük padişahlarını yetiştiren şehrin görkemli bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Karakaya, 2. Abdülhamit'in Osmanlı'nın tüm stratejik şehirlerini kayıt altına aldırmak amacıyla hazırlattığı Yıldız Albümü içinde Manisa'ya geniş yer verildiğine dikkati çekti. Karakaya, Manisa'nın tarihi zenginliğinin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasını ecdada karşı bir görev olarak kabul ettiklerini, bu albüm içindeki Manisa fotoğraflarına günümüz fotoğraflarını ekleyerek güzel bir çalışmayı ortaya koyduklarını ifade etti. 38 bin 599 kareden oluşan Yıldız Albümleri koleksiyonu içindeki 142 kareden oluşan Manisa fotoğrafları ile fotoğrafların çekildiği bölgelerin bugününü gösteren fotoğrafların gösterime açıldığı sergide şehrin eski hali, dönem insanlarının hayat tarzı, giyim ve kuşamlarına ilişkin belge niteliğinde fotoğraflar yer alıyor.

ESKİ MİLLETVEKİLLERİNE VEFA
Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra aynı otelin başka bir salonunda düzenlenen ve Manisa İl Genel Meclisi desteğiyle eski milletvekilleri Faruk Saydam'ın hazırladığı 'Saruhan-Manisa Milletvekilleri 1877-2011' isimli kitabın tanıtım toplantısına katıldı. Arınç burada yaptığı konuşmada, kitabı incelediğinde şahsen tanıdığı birçok milletvekilinin bugün hakkın rahmetine kavuştuğunu gördüğünü, ölenlere Cenab-ı Hak'tan rahmet dilediğini, hasta olan, zor durumda olanlara şifa dileklerini iletti. Kitabın, şehre ve ülkeye hizmetleri geçenlerin unutulmadıklarını gösteren bir eser olduğunu söyleyen Bülent Arınç, kitapta kendi fotoğrafının geçmişte çok anlaşamadığı kadın milletvekili Hatice Ayseli Göksoy ile yan yana basıldığını gördüğünü belirterek, "Hanımefendiyle bir türlü geçinemiyorduk. Ne mutsuz bir tesadüf ki fotoğraflarımız yanyana basılmış. Olsun, Manisa seçtikten sonra başımızın üzerinde yeri var." dedi.

KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...