Sinemada bu hafta: Kör dövüşü!

- Güncelleme:
Sinemada bu hafta: Kör dövüşü!

Kültür - Sanat Haberleri

Yönetmen Tommy Wirkola’nın “Vahşi Gece” filmi, bir malikânede yaşanan soygun teşebbüsünü işliyor. Amerikan seyircisine hitap eden eser, dövüşçü ve absürt bir Santa karakteri sunuyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Batı, 20. asrın başında Hristiyanî kökleri olan Santa Clause karakterini önce renklendirip kapitalist bir figür hâline getirdi, sonra başta Hollywood olmak üzere beyazperdeye transfer etti. Santa Clause karakterinin geçtiği sayısız filme Noel unsurları da zerk edilerek, neredeyse sinemada “Noel Filmleri” diye bir alt tür bile meydana getirildi! (Bu arada gariptir, Türkiye’deki dinî bayramlar -birkaç istisna hariç- sinemada yer almıyordu bile!)  Hollywood, zamanla bu aziz tipolojisini, garip şekillere de soktu. Dehşetli ve yaramaz olarak sunulan Santa karakterleri de oldu… 

Norveçli yönetmen Tommy Wirkola da, son filmi “Vahşi Gece”de (Violent Night) işte o eksantrik Santa Clause’lardan birini sunuyor. Bir malikânede yaşanan soygun hadisesine odaklanılan kara komik filmde; David Harbour, John Leguizamo, Beverly D’Angelo gibi isimler rol alıyor. 

GARİP BİR PORTRE

Eserde devamlı para isteyen, tüketim meraklısı insanlardan ümidini kesmiş ve kendisi de alkolizme batmış, garip bir Santa Clause yani “Noel Baba” portresi var... Onun malum gecede hediye dağıtmaya gittiği yerlerden biri ise kötü işlerle servet kazanmış Lightstone ailesinin malikânesi oluyor. Lightstone’ların hanım ağası Gertrude’u kızı ve oğlu o gece ziyarete geliyor. Oğul Jason, arası bozuk olan eşi Linda ve kızı Trudy ile orada... Derken bir suç örgütü, christmas falan dinlemeyip milyonlarca doları çalmak için haneye baskın yapıyor. Bütün güvenlikleri soyguncular tarafından tesirsiz hâle getirilen Lightstone’lar ve özellikle minik Trudy, olay mahallindeki Santa’nın yardımına muhtaç kalıyor. Ve öğreniyoruz ki, onun derinliklerinde savaşçı bir ruh var! Böylece Santa ve ev ahalisi ile “yaramazlar” listesindeki adamlar arasında absürt bir muharebe çıkıyor...

ESKİ FİLMLERE SELAM…  

Yönetmen Tommy Wirkola, eserinde “Zor Ölüm” ve “Evde Tek Başına” gibi filmlerden ilham alıp, onlara açıktan selam çakmayı ihmal etmiyor. Ancak o kadar çok tanıdık unsur kullanıyor ki bazen “yeni bir film izlemiyorum” hissine kapılıyorsunuz. Bu sebeple “Vahşi Gece”nin orijinal kaldığını söylemek kolay değil. Buna rağmen David Harbour’ın başrolde oldukça tesirli bir performans sergilediği eserin hareketli dövüş sekansları ve oldukça kanlı anları var!
Öte yandan kara mizahın suç ve birazcık da dramla harmanladığı eserin, tüketim toplumu ve para hırsına dair “sözleri” mevcut.  Ancak bütün bunlar propagandist sayılabilecek yoğun bir Hristiyanlık ve Noel vurguları içerisinde kayboluyor.  
Ezcümle “Vahşi Gece”,  daha ziyade Amerikan seyircisinin seyir alışkanlıkları ve inançlarına hitap eden “çerezlik” bir yapım olarak kalıyor...

Sinemada bu hafta: Kör dövüşü!

DENİZLER ALTINDA ANNEYİ ARAYIŞ

Türkiye-İran-Rusya ortak yapımı “Yunus Çocuk” haftanın dikkat çekici animasyonlarından… Yönetmenliğini İranlı sinemacı Mohammed Kheirandish’in yaptığı film, yunus balıkları arasında büyüyen bir insanoğlunun yaşadıklarını odağına alıyor. Eserin Türkçe seslendirmesini yapan isimler arasında ise Burak Sergen, Esra Bilgiç, Yetkin Dikinciler tanınmış oyuncular bulunuyor. “Yunus Çocuk”ta geçen hikâye şöyle: Bir uçak kazası sonrasına denize düşen bir bebek, yunus balıkları tarafından bulunuyor ve su altında hayatta kalıp yunus balığı gibi büyütülüyor. Ancak sonunda insan olduğunu fark ediyor ve annesini bulmak için arayışa girişiyor… Denizlerin altının renkli bir şekilde tasvir edildiği eser, tanıdık bir hikâyeye sahip olsa da, kültürel vurgularıyla kıymetli. Filmin alt metinlerinde ise ana sevgisi var. 

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> “Buğday Tanesi”
> “Çakallarla Dans 6”
> “Decibel”
> “Resmî Yarışma”
> “Acil Durumda Jane’i Ara”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...