Aile kavgası | Sinemada bu hafta

- Güncelleme:
Aile kavgası | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

Ergen süper kahraman “Shazam”ın yeni filmi, dört sene sonra hikâyeyi bir aile kavgası ile devam ettiriyor. Ancak eser, ilk filmin gerisinde kalıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - 1939’da Clarence Charles Beck ve Bill Parker tarafından meydana getirilen “şimşekli” çizgi roman karakteri Shazam, 2019’da solo bir filmle beyazperdede karşımıza çıkmış, yanındaki beş arkadaşıyla kötülere ergence kafa tutmaya başlamıştı. 

“Şazam!” diyerek süper kahramana dönüşen Billy adlı ergenin hikâyesi, DC’nin kasvetli evrenini değiştirmişti. Aradan geçen dört seneden sonra süper kahramanının serüveni şimdi “Shazam! Fury of Gods” adlı filmle kaldığı yerden devam ediyor…

Yönetmenliğini, “Annabelle”den tanıdığımız David F. Sandberg’in yaptığı film, Shazam ve “ailem” dediği ekibinin, Yunan mitolojisine dayanan başka bir aile ile mücadelesini merkezine alıyor.
Eserin geniş oyuncu kadrosunda Zachary Levi, Asher Angel, Lucy Liu, Rachel Zegler, Jack Dylan Grazer ve Helen Mirren gibi isimler var.

Aile kavgası | Sinemada bu hafta

GÜCÜN YÜKÜ AĞIR OLUR!

İlk filmde kendisine güya efsunlu güçler verilen ve bunu evlatlık gittiği evde üvey kardeşlerine zerk eden Billy Batson namıdiğer Shazam, yeni hikâyede bu durumun ağırlığını kaldırmakla uğraşıyor. Bunun için psikolog sandığı çocuk doktoruna gidip dert bile yanıyor! 

Ancak şehirde düzeltmesi gereken durumlar devam etmekte ve “ailem” dediği ekibiyle müdahale etmekteler. Üstelik acemiliklerinden ötürü kendilerine “fiyasko” deyip yaptıklarını alaya alan medya ve halka rağmen!

Derken bütün bunlar yetmezmiş gibi Shazam ve “ailesinin” peşine mitolojik Yunan mabutları olan Atlas’ın kızları düşüyor. Hayat ağacından elde edilen asayı ele geçiren üç kız kardeş, Shazam ve ekibinin güçlerini ele geçirip dünyaya âdeta “incir ağacı” dikmek istiyorlar. Shazam ve toy ekibinin bu yaşlı varlıklara karşı güçleri zayıf olsa da gençlikleri var! Böylece Philadelphia’nın göbeğinde, büyük kapışmalar yaşanıyor...

“ERGEN RUHLU” 

DC ve Marvel’ın karşı karşıya geldiği süper kahramanlar dünyasının filmleri, sanat yönüyle hep tartışılagelse de beyazperdenin bir realitesi ve değişimlerin aynası...

Shazam karakteri de tıpkı Deadpool gibi ergen tarafı baskın bir süper kahraman. Bu sebeple ikinci devam halkasında da onun ile ekibinin toyluğu ile şekillenmiş ve bu sebeple mizahi tarafı daha yoğun bir süper kahraman filmi meydana getiriliyor. Ancak hikâyesi fazla düz kalan eserde, Atlas’ın kızlarının dünyaya geliş sebebi gibi mantıki boşluklar yer alıyor ve mizah sathi bırakılıyor. Bütün bunlar ergen hatta çocuk seyirci kitlesine has dizayn edilmiş gibi duruyor. Böylece bir çizgi filmi andıran sekanslar oluyor.

NASIL BİR AİLE!

Enteresandır, filmde yoğun bir aile vurgusu mevcut. Ancak bu aile, bildiğimiz ailelerden değil! Kan bağı yerine dostluk öne çıkarılıyor ve kuir bir karakterle eser “gökkuşağının” renklerine boyanıyor!

Görselliği Hollywood ortalamasında olan filmde usta aktör ve aktrislerin oyunculuk performansları ise daha tesirli.
Hasılı, “Shazam”ın bu yeni halkası, ilk filmin gerisinde kalmış. Ancak buna rağmen eser, genç seyirciye salt eğlence vadediyor.

DEAŞ’A UZANAN ÇİÇEKLİ YOLLAR

“Asi” (Rebel) Belçika’dan Suriye’ye uzanan bir hikâye ile güneyimizde yaşanan gerilimleri ekstremist DEAŞ üzerinden anlatan tesirli bir eser... Fas kökenli Adil el-Arbi ve Bilall Fallah ikilisinin yönetmenliğini yaptığı film, Kamal adlı bir gencin yaşadıklarını merkezine alıyor. Eserin başrollerinde Aboubakr Bensaihi, Lubna Azabal ve Tara Abboud var.

Aile kavgası | Sinemada bu hafta
Rap müzik ile motosiklet tutkusuyla yaşayan Kamal, annesi ve kardeşi Nassim’le birlikte Brüksel’de hayata tutunmaya çalışmaktadır. Müslümün bir ailenin oğlu olan genç adam, bir gün narkotik bir hadise sebebiyle gözaltına alınır. Hapse girmemiştir ama kendisinin ve ailesinin itibarını ayaklar altına sermiştir. Bu sebeple her şeyi yoluna koyma niyetiyle Esad’ın Suriye’de mağdur ettiği insanlara yardımcı olmak için yola çıkar. Ancak ülkeye vardığında dâhil olduğu grup, DEAŞ’ın saflarına geçer. Genç adam kendisini bir anda terör örgütünün mensubu olarak bulur. DEAŞ’lı teröristler ise ona olan biteni kameraya alma görevini vermiştir. İşinde başarılı olunca ise Noor adlı bir kızla evlendirilir. Her iki tarafın gönülsüzce evet dediği bu akit, giderek başka bir hâle bürünür. Bu arada DEAŞ’lılar kardeşi Nassim’e kancayı takar…

İKİ YÖNLÜ, HAREKETLİ 

Yönetmenler El Arbi ve Fallah, “Asi”de terör örgütü DEAŞ’ın Orta Doğu ve Batı’daki yansımalarını birlikte ele alarak iki yönlü hikâye anlatıyor. Yer yer müzikal sekanslarla da beslenen bu hikâye, seyirciyi bir an olsun bırakmayan, yüksek ritimle işleniyor. Filmde, Suriye’deki savaşın yıkımı oldukça realist sahnelerle tasvir ediliyor ve dokunaklı anlar meydana getiriliyor.  

Ancak DEAŞ’ın faaliyetlerini ele alan eserde, böyle bir grubun köklerine ve Avrupa’da kolayca faaliyet göstermesine dair derinlikli bir bakış yer almıyor. Filmde ekstremist DEAŞ’lılara alternatif olarak, modernist Müslüman karakterler didaktik şekilde öne çıkarılıyor… 

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> Mahkûm 77
> Karlar Kralı Norm 3: Aile Tatili
> Kahraman Kuyruklar
> Haris
> Cin Büyüsü

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> Çığlık 6: 48 bin 972
> Ant-Man ve Wasp: Quantumania: 29 bin 231
> Kutsal Damacana 4: 29 bin 17
> Çizmeli Kedi: Son Dilek: 25 bin 324
> Arı Maya 3: Altın Küre: 19 bin 548

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...