Sanatın kalbi İstanbul’da atacak: Haziran ayında 3 büyük faaliyet

- Güncelleme:
Sanatın kalbi İstanbul’da atacak: Haziran ayında 3 büyük faaliyet

Kültür - Sanat Haberleri

İstanbul, önümüzdeki ay fuar ve faaliyetlerle sanat dünyasının kalbinin attığı yer olacak. Sanat fuarı CI Bloom ise 286 sanatçının 572 eserine ev sahipliği yapacak.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Sanat dünyası seçimden sonra büyük faaliyetlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İstanbul ise yine sanatın kalbinin attığı yer olacak. Haziran ayında şehirde üç büyük sanat fuarı ve festival yapılacak. CI Bloom, Dijital Sanatlar Festivali ve Art Contact, önümüzdeki ay peş peşe gerçekleştirilecek. Türkiye ve dünyadan tanınmış yüzlerce sanatçının eseri, bu faaliyetlerde sanatseverlerle buluşacak. 

Türkiye’deki çağdaş sanata odaklanan CI Bloom ise Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonunda 31 Mayıs’ta ön izlemeye, 1-4 Haziran’da ise genel ziyarete açılacak. Türkiye’den 25 sanat galerisinin, dört sanat inisiyatifinin ve iki sanat kurumunun katılımıyla gerçekleşecek fuarda 286 sanatçının 572 eseri teşhir edilecek. CI Photo Focus ise fotoğrafı sanatta öne çıkaracak yeni bir fuar platformu olacak. Fuarın partnerliğini ise BMW, Paribu ve LG OLED yapacak. 

Sanatın kalbi İstanbul’da atacak: Haziran ayında 3 büyük faaliyet
Dünyaca meşhur fotoğraf sanatçısı Rafael Yossef Herman’in ve Ecem Dilan Köse’nin eserleri CI Bloom çerçevesinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonunda sergilenecek. 

Dün CI Bloom’un İstanbul’daki bir otelde yapılan basın toplantısında konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli “Fuarın bu sene ikincisini gerçekleştiriyoruz. Biz CI Bloom’u Türk çağdaş sanatının daha iyi anlaşılabileceği bir faaliyet olarak planladık. Zaten Türkiye’nin çağdaş sanat sahnesine katkıda bulunan yeni galerilerin sayısında artış var. Bu artışın devam etmesi bizim için önemli. CI Bloom fuarı dört yeni ve genç galeri ve farklı şehirlere yayılan dört yeni inisiyatife ev sahipliği yapacak” diyor.  

SANAT PİYASASI YÜZDE 4,6 BÜYÜDÜ

“Pandemi döneminde başlayarak sanat dünyasında genişleme oldu. Yeni kuşaklar sanata daha hızlı yaklaşıyor. Ülkemizde de bu yaygınlaşmaya başladı” diyen Ali Güreli, sözlerine şöyle devam ediyor: Dünyadaki sanat piyasasındaki satışlar 2022’de de %4,6 büyüyerek 68 milyar dolara ulaştı. Dünyadaki gelişmeye paralel olarak Türkiye’deki durum da olumluydu. 2024-2025 yıllarında İstanbul’un pozitif manada yükselişi olacaktır. Bunu görüyoruz. İstanbul dünya şehirleri arasında sanat ve kültürde çok daha önemli bir yere gelecek. Ben geleceğe olumlu bakıyorum. 

ENGELLER KALDIRILMALI

Güreli, buna rağmen sanat dünyasının bazı problemlerle de karşılaştığını kaydederek “Kamunun sanatın gelişmesindeki engelleri kaldırması gerektiğini düşünüyorum. Bu sebeple yurt dışı fuar katılımlarının ihracat amaçlı desteklenmeleri lazım. Sanatçı fonlarının artması ve çeşitlenmesi gerekiyor. Gümrük vergilendirilmesi de düzenlenmeli” ifadelerini kullanıyor.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...