Sanatın kalbi 140 yıllık fabrikada atıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Sanatın kalbi 140 yıllık fabrikada atıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Efes Kültür Yolu Festivali, renkli faaliyetlerle İzmir’de başladı. Festivalin kalbi ise 140 yıllık imalathanelerden dönüştürülen İzmir Kültür Sanat Fabrikasında atıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Kültür Yolları”nda yeni hedeflerinin milletlerarası arenaya açılmak olduğunu söylüyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Şehirleri kültür ve sanatla saran uzun soluklu Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, onuncu durağında Ege’ye uzandı... Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu sene ilk defa düzenlenen Efes Kültür Yolu Festivali, renkli faaliyetlerle hafta sonunda İzmir’de başladı.

TÜTÜN KOKULU MEKÂN

Festivalin kalbi ise geçtiğimiz nisan ayında açılan İzmir Kültür Sanat Fabrikasında atıyor. Tarihi 140 sene önceye uzanan İzmir Alsancak Tekel Tütün Fabrikası, İzmir Kültür Sanat Fabrikası olarak tekrar doğmuştu. Merkez, Efes Kültür Yolu Festivali’nin mütevazı konser, söyleşi ve sergilerine ev sahipliği yapmaya başladı. 

Bu sergilerden biri de Âşık Veysel’in ölümünün 50. yılı anısına düzenlenen “Genç Sanat:9. Güncel Sanat Proje Yarışması Sergisi” oldu. Sergide yerel kültürden ilham alan sanatçıların 30 güncel sanat eseri yer aldı.

Sanatın kalbi 140 yıllık fabrikada atıyor

SADECE KONSER ETKİNLİĞİ DEĞİL

Tarihî merkezde bir araya geldiğimiz Mehmet Nuri Ersoy, bu sene Kültür Yolu Festivallerini 11 şehirde tamamlayacaklarını kaydederek önümüzdeki yıl buna 5 yeni şehrin daha ilave edileceğini söyledi. Ancak Ersoy, şehirlerin isimlerini açıklamadı. Festivallerin her kesimden insana hitap ettiğini kaydeden Bakan Ersoy “Kültür Yolu Festivallerinde sanatın her çeşidine yer veriyoruz. Bu yüzden sadece konser etkinliği gibi algılanmaması lazım. Anadolu’da etkinliklere katılım oranı çok fazla. Mesela iki milyonluk bir şehre gidiyoruz, etkinliklere 1 milyondan fazla katılım oluyor. Tabii, bazıları birden fazla faaliyete katılıyor. Bu bizi çok mutlu ediyor” dedi. Festivalde yeni hedeflerinin ise milletlerarası arenaya açılmak olduğunu dile getiren Ersoy “Yabancı ülkelerde marka olmuş isimleri Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Bütün konsolosluklara da bağlantıya geçiyoruz” şeklinde konuştu.

Sanatın kalbi 140 yıllık fabrikada atıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sorularımızı cevapladı.

5 KASIM’A KADAR SÜRECEK

Efes Kültür Yolu Festivali çerçevesinde farklı sergiler de açıldı. “Uzak Yakın” sergileri ise sanatçıların erişilebilirliğini güçlendirmek için İstanbul dışına taşan sanat platformlarına bir yenisi olarak eklendi. Sergiler İzmir Resim ve Heykel Müzesi ile İzmir Resim ve Heykel Müzesi olmak üzere iki mekânda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.  Refik Anadol’un Türkiye’yi dolaşan “Rönesans Rüyaları” adlı dijital eseri de festival çerçevesinde tarihî Alsancak Tren Garına taşındı.  5 Kasım’a kadar devam edecek olan festivalde heyecan sonra ermiyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak birçok faaliyetin yanında Yeşilçam’ın usta oyuncuları Türkan Şoray ve Ediz Hun 3 Kasım’da İzmir’de yapılacak söyleşide bir araya gelecek.

Sanatın kalbi 140 yıllık fabrikada atıyor

EGE'DE SANATIN YENİ MERKEZİ

İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası, Ege’de sanatın yeni merkezlerinden biri… Tarihi yaklaşık bir buçuk asır öncesine uzanan ve mazide tütün mamulleri üretim merkezi olarak kullanılan binalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarıyla yeni hâline kavuşturulmuştu. 20 bin metrekare kapalı alana sahip İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Müze İKSF–Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmir Resim ve Heykel Müzesi ile çeşitli kültür birimlerini barındırıyor. Yaklaşık 50 bin kitap ve çeşitli materyal bulunan kütüphanelerde ise festival dışında da farklı yaş gruplarına yönelik keyifli faaliyetler de düzenleniyor.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...