Pers Hükümdarı Darius'un konakladığı belde turistin gözdesi oldu
Darius'un, İskit Seferi öncesinde konakladığı Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesi, turizmde çekim merkezine dönüştü.
Pers Hükümdarı Darius'un İskit Seferi öncesinde konakladığı bilenen Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesi, turizmde çekim merkezine dönüştü.
Kaynarca Belediyesi'nin yaptığı yatırımlarla yenilenen belde, doğal su kaynakları, dereleri, 2 bin 200 yıllık mağarası, Bizans döneminde inşa edilen bin 107 yıllık kilisesi, Trakya'nın ayakta kalan tek taş değirmeni gibi birçok zenginliği ve alabalık restoranlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.
Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaynarca'nın son yıllarda ilgi çekmeye başladığını söyledi.
Yatırımlarla beldenin tanınırlığını arttırdıklarını belirten Türker, Kaynarca'nın özel yerler arasında olduğunu ifade etti.
Kültürlerini, tarihlerini ve güzelliklerini herkese göstermek istediklerini anlatan Türker, beldeye gelen yerli ve yabancı turistlerin beldenin su kaynaklarına adeta hayran kaldıklarını dile getirdi.
Beldeye daha çok Yunanistan, Bulgaristan ve Almanya'dan turistlerin geldiğini anlatan Türker, "Kaynarca çok özel bir belde. Biz de bu özelliğe sahip çıkmak amacıyla projeler üretiyoruz. Kaynarca'nın milattan önce 6 bin 500 yıllara dayanan bir tarihi var. Bundan 10 yıl önce yaklaşık 500 kişinin geldiği beldemize bugün yıllık 50 bin kişi geliyor." diye konuştu.
Türker, beldedeki kilise ve mağaranın da restore edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Beldenin Darius'un İskit Seferi öncesi konakladığı ve sularını övdüğü yer olarak tanındığını vurgulayan Türker, şöyle devam etti:
"Millattan önce 513 yılında Pers İmparatoru Darius, İskit seferi öncesi yaklaşık 700 bin kişilik ordusuyla beldemizde 3 gün konaklamış. Konakladığı sırada bölgemizde kaynaklardan su ihtiyacını karşılamış. Ordusuna 'En güzel sulara da Teoros sahip' yazılı kitabe diktirmiş. Bu bilgiler tarihçi Heredot'un kaynaklarında da yer almaktadır ancak kitabe daha sonra kaybolmuş. Kitabenin bulunması için Tahran Üniversitesi'nden uzmanlar beldeye gelerek incelemelerde bulundular. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyla ilgili çalışmalar yürütmekte."
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan ise su diyarı Kaynarca'nın artık turizmle isminin duyulmaya başladığını bildirdi. Beldeye gelen ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını aktaran Asan, beldeki tarihi alanların ve su kaynaklarının dikkati çektiğini sözlerine ekledi.
Yunanistan'dan beldeye gezmeye gelen Melek Askova da arkadaşlarının önerisiyle geldiği Kaynarca'yı çok beğendiğini dile getirdi.
Kaynarca'da en çok mağaranın ilgisini çektiğini anlatan Askova, gelecek yılda gezmek amacıyla Kaynarca'ya arkadaşlarıyla geleceğini kaydetti.