'Padişah annelerinin ömürleri hayırla geçti'

'Padişah annelerinin ömürleri hayırla geçti'

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

"Padişahların hayatları incelendiğinde padişah annelerinin hayır ve hasenat ehli, vakıf kurmakta yarışan, iffet sahibi insanlar oldukları iyi anlaşılır.

Yılmaz, Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi'nin son sayısında konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında, Osmanlı padişahlarının annelerinin milliyetlerinden eğitimlerine, harem hayatından padişahın vefatı sonrası yaşanan değişimlerine kadarki süreci anlattı.
Tarihçi-yazar Ömer Faruk Yılmaz, son dönemlerde tartışmalara konu olan padişah anneleri ve eşlerinin ömürlerinin siyasetle değil, hayır ve hasenatla geçtiğini belirterek, "Bugün yurt içinde ve dışında bulunan hayır ve vakıf eserlerinin pek çoğu Osmanlı sarayı mensuplarına aittir ve bunların içinde padişah annelerinin eserleri oldukça fazladır" dedi.
Batılıların harem hayatı hakkında birçok masallar uydurduklarını söyleyen Yılmaz, "çoğu zaman 'harem entrikaları' şeklinde anlatılan birçok hikaye hayalhaneleri alabildiğine geniş Batılıların kalemlerinden sadır olmuştur." diye konuştu.
VALİDE SULTANLAR
Osmanlı'daki padişah annelerinin, oğlunun saltanatı müddetince "Valide sultan" diye anıldığını, bu unvanın ilk defa Sultan Üçüncü Murad tarafından verildiğini belirten Yılmaz, haremin en yüksek makamı olan valide sultanların, protokolde padişahtan sonra geldiğini aktardı. Yılmaz, "Devlet içindeki büyük nüfuzlarına rağmen, valide sultanların siyasetle uğraşanları yok denecek kadar azdır. Bunun yanında, hemen hepsi hayır işleriyle meşgul olmuşlardır. Gözden kaçırılmaması gereken husus; padişah annelerinin hayır ve hasenat ehli, vakıf kurmakta yarışan, cömert, iffet sahibi insanlar olduklarıdır" şeklinde konuştu.
Kültür Sanat Servisi



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...