Orhun Abideleri İstanbul'da

Orhun Abideleri İstanbul'da
KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Orhun Abideleri'nin orijinal boyutlarına sadık kalınarak hazırlanan maketleri, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde sergileniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Orhun Abideleri'nin orijinal boyuttaki maketlerini yaptırarak Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde sergilemeye başladı. Sergide, Göktürk İmparatorluğu'nun ulu hükümdarı Bilge Kağan ve kardeşi Kültigin'e ait birer, vezir Tonyukuk'a ait ise iki adet taş yazıt ve çeşitli tarihi figürler bulunuyor. Tarihi yazıtlara ait maketler, yılın her günü yerli ve yabancı turistler tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca tıpkı Miniatürk'te olduğu gibi maketlerle ilgi pek çok dilde sesli bilgilendirme sistemi de olacak.
Göktürk Alfabesiyle yazılmış
Yazıtlar Türk dili, tarihi, edebiyatı, sanatı, töresi hakkında önemli bilgiler veriyor. "Türk" ve "Türkçe" adı, ilk kez Doğu Göktürkler dönemine ait bu yazıtlarda geçiyor. Yazıtların üçü çok önemli. İki taştan oluşan Tonyukuk 716, Kültigin 732, Bilge Kağan 735 yılında dikilmiş. Kültigin, Bilge Kağan'ın kardeşi, buyrukçu ihtiyar Tonyukuk ise veziridir. Anıtların olduğu yerde yalnızca dikilitaşlar değil, yüzlerce heykel, balbal, şehir harabeleri, taş yollar, su kanalları, koç ve kaplumbağa heykelleri de bulunuyor.
YAZITLAR KAPLUMBAĞA SIRTINDA
Taş yazıtlar, tıpkı orjinallerinde olduğu gibi kaplumbağa figürünün üzerine konulmuş. Çünkü kaplumbağa, Göktürkler'de ebedi hayatın simgesi olarak kabul ediyor.
Kültür Sanat Servisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...