Nobel Edebiyat Ödülü Kağızmanlı Bob Dylan’ın

Düzenleyen:
Nobel Edebiyat Ödülü Kağızmanlı Bob Dylan’ın

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Ailesi Osmanlı devrinde Türkiye’den ABD’ye göçen ‘protestocu şarkıcı’ Bob Dylan, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Dünyanın en prestijli mükâfatlarından olan Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi, ataları Türkiyeli olan Amerikalı sanatçı Bob Dylan oldu. Nobel Komitesi, “Büyük Amerikan müzik geleneği içinde yeni şiirsel anlatımlar meydana getirdiği için” Bob Dylan’ın ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Dylan, böylece 8 milyon İsveç kronu (3 milyon TL) değerindeki para mükâfatını da kazandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından 1901 yılından beri dağıtılan Nobel Edebiyat Ödülü’nü Türkiye’den sadece Orhan Pamuk kazanabilmişti. Daha önce açıklanan Kimya, Fizik, Tıp, Ekonomi ve Barış kategorilerindeki ödüllerin sahipleriyle birlikte Edebiyat ödülü de Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenecek törende verilecek. 
TÜRKİYE’DEN GÖÇTÜLER
Asıl adı Robert Allen Zimmerman olan ABD’li Yahudi asıllı müzisyen Bob Dylan, 2004 yılında neşrettiği ‘Chronicles’ adlı hatıra kitabında babaannesinin ailesinin Kars’ın Kağızman ilçesinden olduğunu, evlenmeden önce “Kirghiz” (Kırgız) soyadını taşıdığını yazmıştı. Albümleri şimdiye kadar milyonlarca satan Dylan, 12 kez Grammy Ödülü’ne layık görüldü. Dylan’ın, “Wonder Boys” filmi için bestelediği “Things Have Changed” şarkısı da 2000’de “En İyi Şarkı” dalında Oscar aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...