Muradiye Külliyesi'nin restorasyonunda sona doğru

/ Kaynak: AA
Muradiye Külliyesi'nin restorasyonunda sona doğru

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Muradiye Külliyesi'nde çalışmaların sona yaklaştığı bildirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile çalışmaları yerinde inceledi. Altepe, yaptığı açıklamada, Muradiye'deki çalışmaların, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilen alanlardaki son restorasyonlar olduğunu belirterek, Osmanlı mirası tarihi eserleri ayağa kaldırmak ve yeniden işlevlendirmek için titizlikle çalıştıklarını vurguladı. "Osmanlı payitahtı" Bursa'yı Osman Gazi'nin fethedemediğini ancak bunu istediğini, cenazesinin de burada defnedilmesini vasiyet ettiğini anlatan Altepe, "Osman Gazi'ye nasip olmadı, vefat etti fakat fetihten hemen sonra vasiyeti yerine getirildi. Sadece Osman Gazi değil, Bursa dışında vefat eden Murad Hüdavendigar, Çelebi Mehmed, İkinci Murad ve Şehzade Mustafa da Bursa'da defnedildi" dedi.
Altepe, Cem Sultan'ın Bursa için önemine de değinerek, padişahlar arasında sayılmasa da sultanlığının 18 gün sürdüğünü, Bursa'da para bastırdığını hatırlattı. Altepe, "Kendi parası bulunan ve 18 günlük iktidarı olan Cem Sultan'ın naaşı da Muradiye'de bulunuyor. Cem Sultan Türbesi'nin de restorasyonunun artık sonuna gelindi" ifadesini kullandı.
Recep Altepe, Muradiye Külliyesi'nin restorasyonunun gelecek ay sonunda toparlanmış olacağını aktardı.
Cem Sultan Türbesi'nin, buradaki 12 türbe arasında en zenginlerinden biri olduğuna işaret eden Altepe, şunları kaydetti:
"Daha çok üzerinde ihtimam gösterilmiş ve kendine has özel desenleri olan, kalem işleri bulunan bu türbe özellikle değerli çünkü diğer türbelerde değişik zamanlarda tahribatlar yapılsa da Cem Sultan Türbesi'ndeki eserlere pek dokunulmamış. Burada çok büyük bir birikim, ayrı renklilik ve ayrı bir coşku var. O günün sanatkarları burada sanatı en güzel şekilde uygulamış. Cem Sultan Türbesi'ndeki sanat eserleri ilk günkü özgün ve orijinal haliyle tek tek ortaya çıkarıldı. Kalem işleri pırıl pırıl işlendi. Türbe çatısından kapısına kadar, kurşun kubbesi, zemini, kapıları ve pencereleriyle en güzel şekilde ortaya çıkarıldı. Yapı temizlendikçe de güzel bir şekilde ortaya çıkan Cem Sultan Türbesi'nin restorasyonu birkaç gün içinde tamamlanacak. Muradiye Külliyesi de en kısa zamanda yeniden ziyarete açılacak."
- Muradiye Külliyesi
Sultan İkinci Murad tarafından 1425-1426 yıllarında yaptırılan Muradiye Külliyesi, Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönemde peyderpey yaptırılan 12 türbeden oluşuyor.
Külliyede Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, İkinci Murad'ın oğlu Şehzade Alaaddin Türbesi, Şehzade Ahmet Türbesi, Fatih'in oğlu Şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa Türbesi, Sultan İkinci Bayezid'in eşi Şirin Hatun Türbesi ve diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, İkinci Bayezid'in oğlu Şehzade Mahmud Türbesi, İkinci Bayezid'in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan Mehmed'in eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile saraya mensup kimselerin (cariyeler) naaşlarının gömüldüğü Cariyeler/Saraylılar Türbesi bulunuyor.
Büyükşehir Belediyesince başlatılan restorasyon çalışmalarında, türbelerin kubbesinde yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin 19'uncu yüzyıl sonlarında yapılan bir tadilatla sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiği ortaya çıkarılmıştı.
Barok desenler işlenmiş sıvaları özel yöntemlerle dilimler halinde kaldıran uzmanlar, altındaki Osmanlı tezyinatının (bezekler, süsler) yapısal bütünlüğünün bozulmadığını, bilinenin aksine 1855 depreminin, türbelerin kubbelerine yapısal bir zarar vermediğini tespit etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...